Vezi cat valoreaza tezaurul BNR depozitat la Moscova

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 08:54
16514 citiri
Vezi cat valoreaza tezaurul BNR depozitat la Moscova

Valoarea tezaurului Bancii Nationale a Romaniei depozitat in 1916 si 1917 la Moscova este potrivit unei estimari recente de doua miliarde de euro.

"Este vorba de 93,4 tone de aur fin in monede si ligouri", spune Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, citat de Jurnalul National.

Toate bunurile trimise in Rusia pentru a fi protejate in timpul Primului Razboi Mondial, cand Casa Regala si Guvernul Romaniei se aflau retrase la Iasi, au fost expediate pe baza unor intelegeri semnate de reprezentantii autorizati ai statului roman si ai guvernului Rusiei Imperiale.

Tezaurul istoric al Romaniei nu este evaluat si nici asigurat

Consilierul Cristian Paunescu, autorul unor lucrari de referinta pentru problema tezaurului BNR de la Moscova, sustine ca toate documentele pe baza carora Rusia a preluat aurul si bunurile culturale exista si sunt in buna stare.

Tezaurul Romaniei este tezaurul care a fost trimis in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial si care nu a mai fost niciodata returnat in intregime.

El includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti private, societati comerciale, persoane particulare, colectii de arta, bijuterii, arhive etc. Toate acestea au fost transportate din Romania spre Rusia tarista cu scopul de a fi adapostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupasera o parte insemnata a tarii noastre si amenintau sa ocupe intreg teritoriul.

Cum a negociat Nastase cu Putin rezolvarea problemei Tezaurului

Dupa Marea Revolutie din Octombrie si preluarea puterii de catre comunisti, sub conducerea lui Lenin, proaspat instalata putere sovietica a sechestrat tezaurul si a refuzat restituirea acestuia.

Acesta a fost partial restituit, in trei transe separate, in anii 1935, 1956 si 2008, ca un semn de bunavointa al sovieticilor si ulterior al rusilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a ramas la Moscova, fapt pentru care el ramane un subiect sensibil in relatiile diplomatice dintre Romania si Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#tezaur romania rusia, #tezaur BNR Rusia, #tezaur Romania Moscova , #stiri BNR