Un grup internațional de cercetători, care a efectuat un amplu studiu în 204 țări și teritorii din toată lumea, între 1990 și 2021 și a publicat rezultatele în revista The Lancet din luna octombrie 2024, a tras un semnal de alarmă privind creșterea accidentelor vasculare cerebrale (AVC).
Noile date arată că accidentul vascular cerebral rămâne o cauză principală de deces prematur pe glob, iar în 2021 acest șoc a lovit mortal 7,3 milioane de oameni.
Dintre cauzele care au dus la producerea accidentului vascular cerebral, una dintre cele mai importante a fost cea legată de stilul de viață nesănătos al oamenilor (toate riscurile sunt detaliate mai jos). Experții au anunțat că creșterea AVC-urilor pe plan mondial s-a constatat mai ales în țările cu venituri mici și medii, având o incidență sporită în rândul populației mai tinere, potrivit Medical News.
Într-un studiu recent publicat în The Lancet Neurology, un grup de cercetători a furnizat estimări actualizate la nivel mondial, regional și național cu privire la povara accidentului vascular cerebral și riscurile atribuibile din 1990 până în 2021 pentru a informa îngrijirea medicală bazată pe dovezi și alocarea resurselor.
Lovitura secolului pe care o primește Ucraina: Mutarea lui Putin care schimbă istoria țării vecine
Studiul Global Burden of Disease (GBD) arată că prevalența bolilor cardiovasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral, aproape s-a dublat, de la 271 milioane în 1990 la 523 milioane în 2019.
În timp ce ratele mortalității cardiovasculare au scăzut la sfârșitul secolului al XX-lea, acest progres a încetinit, iar unele țări, inclusiv Mexic, Regatul Unit (Marea Britanie) și Statele Unite ale Americii (SUA), au înregistrat rate de mortalitate în creștere din 2010.
Incidența accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor sub 55 de ani a crescut, de asemenea, alături de o creștere a factorilor de risc precum hipertensiunea arterială și obezitatea.
Alarma sună în capul oamenilor, după o descoperire: Băutura care provoacă 6 tipuri de cancer
Accidentul vascular cerebral a fost definit pe baza criteriilor clinice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și clasificat în trei tipuri: accident vascular cerebral ischemic (blocarea fluxului sanguin către creier), hemoragie intracerebrală (sângerare în creier) și hemoragie subarahnoidiană (sângerare între creier și stratul exterior).
Pentru a evalua povara accidentului vascular cerebral atribuită a 23 de factori de risc, au fost calculate fracțiunile atribuibile populației (PAF) a anilor de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY). Acești factori au fost grupați în patru categorii: riscuri de mediu, dietetice, comportamentale și metabolice.
Rezultatele studiului arată că în 2021, statisticile globale privind accidentul vascular cerebral au arătat 93,8 milioane de supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, 11,9 milioane de cazuri noi de accident vascular cerebral, 7,3 milioane de decese premature cauzate de accident vascular cerebral, reprezentând 10,7% din toate decesele și 5,6% din totalul deceselor din toate cauzele AVC.
Accidentul vascular cerebral a fost a treia cauză de deces, după boala cardiacă ischemică și coronavirus 2019 (COVID-19) și a patra cauză principală de DALY. Marea majoritate a poverii accidentului vascular cerebral, inclusiv 83,3% din noile accidente vasculare cerebrale și 87,2% din decesele cauzate de accident vascular cerebral, au avut loc în țările cu venituri mici și medii (LMIC), evidențiind o disparitate geografică puternică.
Pentru a rezuma, în 2021, accidentul vascular cerebral a fost a doua cauză de deces la nivel mondial. Experții au enumerat și riscurile pe care oamenii trebuie să le prevină pentru a nu fi ținta unui accident vascular cerebral. Ei au împărțit factorii de risc pentru AVC în patru categorii: comportamentale, dietetice, de mediu și metabolice.
Grupul de riscuri comportamentale include fumatul (inclusiv fumatul pasiv), consumul de alcool si activitate fizica redusa.
Descoperire epocală a unei structuri misterioase în ocean: Schimbă istoria Pământului VIDEO
Grupul de riscuri dietetice include dieta bogată in sodiu, dieta bogată în carne procesată, dieta bogată în carne roșie, dieta bogată în băuturi îndulcite cu zahăr, dieta săracă în acizi grași nesaturați omega-6, dieta săracă în fructe, dieta săracă în legume, și o dietă săracă în cereale integrale.
Grupul de riscuri de mediu include clusterul de poluare a aerului, temperatura ambientală scăzută, temperatura ambientală ridicată și expunerea la plumb.
Grupul de riscuri metabolice include glucoză plasmatică ridicată, colesterol LDL ridicat, tensiune arterială sistolica ridicată, IMC ridicat și disfuncție renală.