O boală rară mortală fără tratament se răspândește în lume: Cum se manifestă infecția care îți mănâncă creierul

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 02:00
13643 citiri
O boală rară mortală fără tratament se răspândește în lume: Cum se manifestă infecția care îți mănâncă creierul
O amidă provoacă o boală rară mortală, fără tratament FOTO: IE

O boală rară mortală a fost raportată în premieră, în această săptămână, în Coreea de Sud, unde un pacient care a avut o infecție cu Naegleria fowleri a murit, la zece zile de când i-au apărut simptomele. Afecțiunea este produsă de o amibă, un microorganism unicelular, care mănâncă creierul.

Infecția cu Naegleria fowleri a provocat moartea unui bărbat de 50 de ani din Coreea de Sud, el fiind expus probabil la amibe în Thailanda, unde călătorise recent, potrivit The Korean Times, preluat de Interesting Engineering.

Luna trecută, boala își făcea drum în SUA, iar acum pare să se fi răspândit și în alte țări din toată lumea. Agenția Coreeană pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KDCA) a confirmat luni că pacientul a fost într-adevăr infectat cu Naegleria fowleri.

Cum ajung oamenii la 95 de ani: Cel mai important factor pentru longevitate și fericire

Înainte de moartea sa, el a prezentat simptome de meningită, cum ar fi dureri de cap, febră, vărsături, vorbire neclară și rigiditate a gâtului. Simptomele au început în seara sosirii lui din Thailanda.

El a fost transferat la o cameră de urgență a doua zi, dar profesioniștii din domeniul sănătății nu puteau face nimic pentru bărbatul care era deja infectat, din cauza faptului că nu există tratament sau vaccin pentru această boală rară.

El a fost declarat mort pe 21 decembrie 2022. Testele efectuate după moartea lui au confirmat că suferea de o infecție cu Naegleria fowleri.

KDCA nu a împărtășit calea exactă de transmitere a acestui caz specific, dar a spus că înotul în apă contaminată sau clătirea nazală cu apă nesigură sunt principalele cauze ale infecției.

Cum se transmite infectia?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA afirmă că Naegleria fowleri infectează oamenii atunci când apa care conține amiba intră în organism prin nas.

„Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când oamenii merg la înot, la scufundări sau când își bagă capul în apa dulce, în lacuri și râuri. Amiba se deplasează apoi prin nas până la creier, unde distruge țesutul cerebral și provoacă o infecție devastatoare numită meningoencefalită amibiană primară (PAM). PAM este aproape întotdeauna fatală”, adaugă organizația.

Atenționare a medicilor pentru anumite persoane: Consumul a 2 cești de cafea pe zi poate dubla riscul de deces

Șansele ca amiba să trăiască în lacurile cu apă dulce sau râuri cresc, mai ales în lunile mai calde din iulie, august și septembrie. „Naegleria fowleri este un organism iubitor de căldură (termofil), ceea ce înseamnă că prosperă în căldură și îi place apa caldă. Crește cel mai bine la temperaturi ridicate de până la 115 ° F (46 ° C) și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi chiar mai ridicate”, a comunicat CDC.

Odată ce amiba a ajuns în creierul unei persoane, simptomele pot începe până la 12 zile după, iar moartea are loc de obicei în aproximativ cinci zile. În prezent, nu există un tratament eficient cunoscut, iar un diagnostic vine aproape întotdeauna prea târziu.

Doar patru persoane dintre cele 154 de cazuri raportate între 1962 și 2021 în SUA au supraviețuit infecției. Din fericire, este extrem de rar, doar aproximativ 430 de cazuri fiind documentate vreodată la nivel global.

Cum justifică soprana Angela Gheorghiu criza de nervi de pe scena din Seul, unde a fost huiduită. “O ofensă personală”
Cum justifică soprana Angela Gheorghiu criza de nervi de pe scena din Seul, unde a fost huiduită. “O ofensă personală”
Soprana Angela Gheorghiu ”regretă profund circumstanțele care au dus la incidentul de la Sejong Arts Center”, se arată într-un comunicat al echipei sale de management, după o...
Soprana Angela Gheorghiu a fost huiduită în Coreea de Sud, după ce a întrerupt spectacolul unui coleg. „Atitudine arogantă exasperantă” VIDEO
Soprana Angela Gheorghiu a fost huiduită în Coreea de Sud, după ce a întrerupt spectacolul unui coleg. „Atitudine arogantă exasperantă” VIDEO
Soprana Angela Gheorghiu a fost huiduită în Coreea de Sud, după ce în timpul unui concert, aceasta a urcat neanunțată pe scenă, a oprit orchestra și un „bis” efectuat de colegul ei ca...
#boala rara, #boala mortala, #amiba, #amiba Naegleria fowleri moarte, #amiba creier nas, #amiba mananca creier SUA, #Coreea de Sud , #stiri sanatate
  1. Ce să adaugi și ce să elimini din dietă în perioada menopauzei
  2. Localitatea poartă de intrare a Dunării în România este o ruină. În urmă cu un secol, avea hotel de lux, cazinou și era locul unde a fost construită prima cale ferată
  3. 4 legume pe care este mai bine să le prepari termic decât să le consumi crude
  4. Cum poate telefonul să distrugă o căsnicie: principalul semnal de alarmă. "Fiecare decide pentru sine"
  5. Alimentul care este de 5 ori mai dăunător decât zahărul! Tu îl consumi?
  6. Agrișele – miracol pentru sănătate. De 20 de ori mai sănătoase decât lămâia
  7. Cum justifică soprana Angela Gheorghiu criza de nervi de pe scena din Seul, unde a fost huiduită. “O ofensă personală”
  8. Fenomenul Taylor Swift. A luat 7 trofee dintr-un foc, la gala MTV VMA 2024
  9. Mânca zilnic pizza, burgeri și avea aproape 250 de kilograme. Metoda prin care Matos a slăbit uimitor și își ține în frâu poftele
  10. Chimicale care cresc riscul de cancer, găsite în apa de băut. Soluțiile propuse de specialiști