O boală numită „boala X”, care se răspândește în Congo, generează îngrijorări în toată lumea. Din 2018, acest agent patogen se află în centrul eforturilor internaționale de pregătire a unei pandemii. Medicii din România spun că, într-adevăr, boala se transmite foarte repede pe cale aeriană. Dacă va ajunge sau nu în România nimeni nu știe să răspundă momentan.
Încă din anul 2018, acest agent patogen misterios a fost inclus în lista actualizată a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind bolile pentru care investiția în cercetare și dezvoltare ar trebui să fie o prioritate internațională, informează CEPI.
OMS a declarat duminică, 8 decembrie, că 406 cazuri de boală au fost înregistrate în provincia Congo, la aproximativ 435 de mile sud-est de capitala Kinshasa. Mai mult de jumătate dintre cei care au murit erau copii mai mici de 5 ani care sufereau de malnutriție severă, după cum a declarat agenția de sănătate. Fostul manager al Institutului Marius Nasta din Bucureşti Beatrice Mahler, a venit cu un anunț marți seara, 10 decembrie, cu privire la pericolul acestei boli.
”Nu este un joc şi nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internaţională o priveşte cu mare atenţie. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri. Congo, căci acolo a apărut boala X, a cerut ajutor internaţional pentru pacienţi, dar şi pentru a identifica cine produce boala. Haosul zilelor actuale nu înseamnă protecţie. Dar poate asta se dorește: HAOS...(...) M-am întrebat dacă strategia Ministerul Sănătăţii - România este cea de a atenţiona populaţia....am căutat... nu am găsit nimic. Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte priorităţi, sigur nu sănătatea publică”, a scris, pe Facebook, Beatrice Mahler.
În cele din urmă, medicul a scris că este nevoie de informare şi nu de panică, mai ales că nivelul de alarmă internaţional este scăzut pentru România.
De asemenea, medicii infecționiști din țară au explicat că există în acest moment foarte multe speculații, iar informațiile legate de boală nu sunt complete, întrucât se fac cercetări în momentul de față. Cert este că boala se transmite rapid pe calea aerului.
”În primul rând, trebuie să începem prin a spune că s-au făcut multe speculații pe tema aceasta, boala X, determinată de un agent patogen X, pentru că se spune, nimic nu este o certitudine, deci nu s-a izolat clar agentul infecțios care determină această boală că ar putea face parte din 3 familii de virusuri, posibil una dintre aceste familii, care determină astfel de simptome. Simptomele care sunt semnalate în zona Africa, Congo, unde a apărut această boală, sunt semne de gripă, cu febră, cu dureri de cap, articulare, musculare și manifestări pe linie hematologică, în sensul că poate fi vorba în unele cazuri de anemie care să impună o transfuzie de sânge. Este vorba despre o boală care se pare că se transmite pe calea aerului, pentru că fiind vorba despre apariția unui număr mare de cazuri, într-o perioadă scurtă de timp este clar o cale de transmitere ușoară. Cea mai ușoară cale de transmitere este calea aerului”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, pentru Ziare.com.
Tot aceasta a spus că tratamentul se adresează simptomelor, pentru că nu avem încă un agent ideologic, însă cel mai probabil este viral. Experții iau însă în calcul că poate fi și bacterian sau fungic.
”În perspectivă așteptăm agentul infecțios, care ar putea fi izolat pentru a se ști cum să se managerieze această boală. Nu e greu de diagnosticat ca boală. În momentul în care OMS are în vedere și semnalizează prezența acestei boli, cu siguranță se vor lua toate măsurile necesare pentru că răspândirea să nu se realizeze, deoarece răspândirea unei boli pe calea aerului, așa cum știm, e rapidă și greu de gestionat”, a mai explicat medicul.
Medicul Adrian Marinescu a precizat că o echipă de oameni de știință din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății se află pe teren pentru a investiga boala, despre care cercetătorii cred că a început să circule în octombrie.
”În momentul în care nu știm mai nimic despre o anumită boală și suntem în curs de identificare o numim X, așa se întâmplă și acum. Au fost destul de multe decese, 70, și s-a constatat că această boală a apărut mai ales la copiii mici până în 5 ani, care aveau și un sistem imunitar deficitar, erau cu malnutriție. Practic, ar fi 4 lucruri de spus. În primul rând, e bine să gândim preventiv și în această direcție OMS analizează situația cu o echipă care este în momentul de față acolo, pentru că până la urmă e bine să pleci de la ideea că pot fi probleme. Se face o analiză, se ia în considerare identificarea microorganismului, dacă e vorba de un virus, o bacterie. Al doilea, nu cred că trebuie să intre cineva în panică în condițiile în care nu știm că e aceeași cauză pentru toate cazurile. Nu știm că e vorba de un anumit tip, e doar o presupunere. De asemenea, în Congo nu vorbim de un sezon rece și atunci e clar că e ceva ce se transmite probabil respirator și nu este un microorganism sezonier, cel puțin în momentul de față nu avem date în direcția asta. Faptul că apare la persoane care au probleme cu imunitatea este o situația frecventă cam la tot ce înseamnă infecții. Deci, decesele în număr mare apar la aceste persoane”, a declarat Adrian Marinescu, managerul interimar al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Mai mult, acesta a spus că o viitoare boală X există și va putea să se răspândească fie local, fie pe plan internațional. Cert este că epidemiile de agenți patogeni pot fi periculoase, iar reprezentanții OMS iau în calcul pneumonia acută, gripa, COVID-19, rujeola și malaria ca potențiali factori cauzali.
”În teorie, orice se transmite foarte ușor, așa cum am văzut și SARS-CoV-2, evident că nu rămâne în granițele acelei țări, riscul e că poate merge și mai departe. S-a demonstrat că virusul nu are nevoie de pașaport, dar eu cred că e o discuție care merge mult prea departe. Deocamdată e vorba de analiză, de a lua măsuri dacă e nevoie, dar nu m-aș gândi mai departe și nu neapărat dacă ar ajunge sau nu în Europa, problema e dacă se transmite atât de ușor și avem un grad mare de contagiozitate, dacă într-adevăr va deveni o problemă de sănătate publică. E posibil să fie ceva izolat și probabil să nu identificăm doar o singură cauză, un singur agent pentru toate aceste situații”, a conchis specialistul.
În zona afectată nu există în prezent niciun laborator funcțional, iar infrastructura de comunicații este limitată. De asemenea, zona este expusă riscului de atacuri din partea grupurilor armate, a precizat OMS, conform CBS News.
Totodată, aceștia au menționat că riscul la nivel global rămâne scăzut, dar că, din cauza proximității graniței cu Angola, există temeri cu privire la transmiterea transfrontalieră.
"Selon l'OMS, la maladie X est... Vezi tot