Eșecuri în linie pentru Boeing. Lansarea capsulei Starliner către ISS, anulată chiar înainte de decolare VIDEO

Marti, 07 Mai 2024, ora 11:45
1543 citiri
Eșecuri în linie pentru Boeing. Lansarea capsulei Starliner către ISS, anulată chiar înainte de decolare VIDEO
Capsula spațială Starliner a companiei Boeing trebuia să decoleze luni FOTO Twitter/Boeing Space

Primul zbor cu echipaj uman al capsulei spaţiale Starliner a companiei Boeing a înregistrat un nou eşec. Decolarea Starliner către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care a suferit deja o întârziere de câţiva ani, a fost anulată luni, cu doar două ore înainte de lansarea programată, ca urmare a unei probleme tehnice.

O anomalie a fost identificată la o supapă a rachetei Atlas V care urmează să propulseze capsula Starliner pe orbită, a anunţat constructorul lansatoarelor, grupul United Launch Alliance (ULA).

"Echipajul nu s-a aflat niciodată în pericol", a într-o conferinţă de presă Tory Bruno, şeful ULA, un joint venture între Boeing şi Lockheed Martin.

ULA a precizat că o nouă tentativă de lansare, în funcţie de analizele efectuate de echipele sale, ar putea avea loc cel mai devreme vineri.

"Echipele au nevoie de mai mult timp pentru a realiza o evaluare completă. Vizăm o nouă tentativă cel mai devreme vineri, 10 mai", a transmis ULA pe reţeaua socială X.

Astronauţii americani Butch Wilmore şi Suni Williams erau programaţi să decoleze luni seara de la baza Cape Canaveral din Florida, Statele Unite.

Pregătirile au decurs iniţial fără probleme, racheta fusese umplută cu combustibil, vremea era ideală, iar astronauţii erau instalaţi în scaunele lor. Însă, după amânarea lansării, ei au fost nevoiţi să se întoarcă la bază.

În cazul unei reuşite a acestei misiuni finale de testare, capsula Boeing se va alătura clubului foarte restrâns al vehiculelor spaţiale care au transportat fiinţe umane.

Gigantul industriei aerospaţiale trebuie să demonstreze că Starliner este sigură înainte de a începe misiunile regulate către şi dinspre ISS - cu patru ani în urma SpaceX.

Pentru NASA, care a comandat acest vehicul în urmă cu zece ani, miza este, de asemenea, mare: a avea încă o capsulă, pe lângă cea a SpaceX, pentru a transporta astronauţii americani ar trebui să permită o mai bună reacţie la "diferite scenarii de urgenţă", spre exemplu în cazul a unei probleme pe una dintre nave, a subliniat Dana Weigel, responsabilă cu programul ISS.

Succesul acestei misiuni ar fi mai mult decât binevenit şi pentru compania Boeing, care se confruntă cu probleme de siguranţă la avioanele sale şi al cărui program de dezvoltare Starliner s-a transformat într-o saga marcată de surprize neplăcute şi de amânări succesive, notează AFP.

În 2019, în timpul unui prim test fără echipaj uman, capsula nu a putut fi plasată pe traiectoria corectă şi s-a întors fără a ajunge la ISS.

Apoi, în 2021, în timp ce racheta se afla pe rampa de lansare pentru o nouă tentativă, o problemă la supape, de data aceasta la capsulă, a condus la o nouă amânare.

Capsula fără echipaj uman a reuşit în cele din urmă să ajungă la ISS în mai 2022.

Boeing a sperat apoi să poată efectua primul său zbor cu echipaj uman în acelaşi an. Însă, problemele descoperite târziu, în special la paraşutele care frânează capsula în timpul revenirii acesteia în atmosfera terestră, au provocat din nou întârzieri.

Odată ce capsula Starliner devine operaţională, NASA intenţionează să alterneze între zborurile SpaceX şi Boeing pentru a-şi transporta astronauţii la bordul ISS.

După retragerea ISS, în 2030, cele două capsule ar putea fi utilizate pentru a transporta echipaje umane către viitoarele staţii spaţiale private.

Reforma administrativ-teritorială, unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru partidele din România. Cum riscă Marcel Ciolacu să-și pună în cap aleșii locali
Reforma administrativ-teritorială, unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru partidele din România. Cum riscă Marcel Ciolacu să-și pună în cap aleșii locali
Tema reorganizării administrative teritoriale a reapărut zilele acestea în spațiul public, după ce Marcel Ciolacu a primit „undă verde” în Consiliul Național al PSD pentru alcătuirea...
”Obsesiile psihanalizabile ale lui Kremlin Georgescu”, ironizate de politologul Cristian Preda: "Simpatizantul lui Putin ne tot spune că nu vrea să stea în genunchi"
”Obsesiile psihanalizabile ale lui Kremlin Georgescu”, ironizate de politologul Cristian Preda: "Simpatizantul lui Putin ne tot spune că nu vrea să stea în genunchi"
Politologul Cristian Preda l-a atacat din nou marți seară, 14 ianuarie, pe prezidențiabilul Călin Georgescu, într-o postare pe pagina personală de Facebook. Preda susține că "Georgescu...
#Boeing naveta ISS NASA, #decolare capsula spatiala, #anulare decolare, #starliner, #Capsula Spatiala, #Statia Spatiala Internationala, #NASA , #stiri internationale
  1. Ce se ascunde în spatele sabotării cablurilor electrice submarine din Marea Baltică?
  2. Trump inventează "fiscul extern" specializat în colectarea taxelor vamale. "Vom începe să îi taxăm pe aceia care fac bani pe seama noastră" VIDEO FOTO
  3. Un ofițer FSB, campion de haltere, a fost ucis la Moscova într-o clădire foarte bine păzită. Principalul suspect, un prieten FOTO
  4. Cea mai puternică femeie din Rusia, avertisment dur pentru Trump: Vom avansa spre voi
  5. Alertă de vreme severă imediată. Zeci de localități, sub Cod galben în următoarele ore
  6. Armata rusă testează o nouă dronă, botezată „Trump” VIDEO
  7. CFR Călători a renunțat unilateral la biletul unic de transport pentru zona București-Ilfov
  8. Anchetă în Germania, după ce partidul de extremă dreapta a distribuit pliante care păreau a fi bilete de avion. Ce amenințare reprezentau
  9. Elon Musk, invitat să cumpere un castel din Evul Mediu pentru a-l transforma în hub pentru operațiunile sale din Europa FOTO
  10. Concediată pentru că întârzia frecvent la job, o tânără a fost reangajată în baza unui ordin judecătoresc. Motivarea instanței