Avioanele Boeing Dreamliner, din nou in zbor

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:15
2203 citiri
Avioanele Boeing Dreamliner, din nou in zbor
Foto: Arhiva

Compania Ethiopian Airlines a reluat zborurile cu avionul Boeing 787 Dreamliner, pentru prima data de la decizia de a tine la sol toate aparatele de acest gen, in ianuarie, din cauza unor probleme tehnice.

Cele 50 de avioane Dreamliner detinute de companiile aeriene din mai multe tari au fost tinute la sol, dupa ce unul dintre ele a luat foc in Statele Unite, din cauza unei baterii defectuoase, relateaza BBC.

Primul zbor cu 787 a decolat la 09.45 si a aterizat in Nairobi doua ore mai tarziu, fara sa intampine probleme.

Fiecare avion de acest tip are doua baterii lithium-ion, care au cauzat problemele. Compania a realizat noi versiuni ale bateriilor, care nu se mai incing atat de rau, si le-a inchis in niste cutii de otel, ce au un sistem de ventilatie care duce in afara avionului. Astfel, daca acestea iau foc, nu va fi afectat restul avionului.

Joi, autoritatile americane au dat avizul pentru reluarea zborurilor cu 787. Companiile aeriene japoneze, care detin cele mai multe astfel de avioane, vor reincepe zborurile de test duminica.

Avioanele Dreamliner au fost introduse in 2011. Jumatate din avion este realizat din materiale foarte usoare, facandu-l, astfel, mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil decat alte avioane de aceeasi marime. Cele doua baterii nu sunt folosite in timpul zborului, ci sunt operationale cand avionul este la sol si motoarele nu sunt oprite, fiind utilizate pentru a actiona franele si farurile avionului.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#reluare zboruri Boeing Dreamliner, #zbor Boeing 787 Dreamliner , #aeronave