Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Greva angajatilor Boeing ameninta industria aeronautica globala

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 11:45
1446 citiri
Greva angajatilor Boeing ameninta industria aeronautica globala

Mecanicii companiei aeronautice Boeing Co s-au pregatit pentru a treia zi de greva, intrerupand productia fabricilor Boeing din apropiere de Seattle, in semn de protest fata de oferta contractuala a companiei si de planurile de alocare a locurilor de munca catre companiile straine.

In urma celei de-a patra greve din ultimii 20 de ani a celui mai mare sindicat Boeing, compania este posibil sa piarda venituri de 100 milioane dolari pe zi. Aceasta va cauza, cel mai probabil, probleme unor furnizori din intreaga lume, pe o piata aerospatiala globala in continua dezvoltare, anunta Reuters.

Duminica, aproximativ 15 grevisti au inconjurat fabrica Boeing din orasul Everett, statul Washington, care are circa 13.000 de angajati, membri ai Asociatiei Internationale a Mecanicilor si Muncitorilor din Industria Aerospatiala (AIM).

"Nu este vorba de bani, ci de oferta furnizorilor intermediari", a declarat Butch Blount, un operator al echipamentelor de motor. "Contractul meu poate fi preluat de catre un furnizor intermediar", a adaugat acesta.

Membrii AIM revenidica salarii mai mari si mai multe beneficii din partea companiei Boeing. Totusi, asociatia este ingrijorata in principal din cauza stipularilor din contractul incheiat in 2002, cand industria aerospatiala nu era productiva, care a imputernicit grupul Boeing sa foloseasca alte companii pentru lucrarile indeplinite de obicei de membrii AIM.

Boeing a profitat de pe urma contractului pentru a-si largi baza de furnizori pentru cea mai noua aeronava, 787 Dreamliner, produsa de companii peste tot in lume dar asamblata numai in fabrica de la Everett. Sindicalistii au anuntat ca Boeing a redus numarul membrilor AIM cu 16.000 incepand cu anul 1990, o data cu sporirea progresiva a externalizarii.

"Intelegem faptul ca locurile noastre de munca sunt reduse", a declarat John Jorgensen, un mecanic in varsta de 62 de ani, din cadrul sectiei de asamblare, care a lucrat pentru Boeing timp de 43 de ani. "Daca nu primim acum protectie impotriva stipularilor furnizorilor intermediari, nu le vor primi niciodata. Suntem loiali fata de companie, dar compania nu arata loialitate fata de noi", a subliniat acesta.

Compania Boeing, care a inregistrat anul trecut un profit de 4,1 miliarde dolari si are un record de cereri de avioane comerciale in valoare de 275 miliarde dolari, ar putea pupravietui din punct de vedere financiar unei saptamani de incetare a activitatii.

Analistii de pe Wall Street estimeaza ca greva va duce la scaderea cu aproximativ un cent pe zi a castigurilor pe actiune.

Economistii au avertizat ca o greva prelungita ar afecta grav economia din jurul orasului Seattle, unde sunt localizate fabricile de asamblare ale companiei Boeing si ar putea incetinii economia generala a Statelor Unite.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#greva, #Boeing, #economie, #aeronautica, #global , #stiri Boeing