Bogdan Aurescu a dezvăluit la CNN care a fost rolul României în negocierile dintre SUA și Rusia: „România a fost implicată în pregătirea acelui document al Statelor Unite”

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 08:43
2914 citiri
Bogdan Aurescu a dezvăluit la CNN care a fost rolul României în negocierile dintre SUA și Rusia: „România a fost implicată în pregătirea acelui document al Statelor Unite”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu FOTO Facebook/Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a vorbit despre implicarea României în redactarea documentului pe care Statele Unite l-a transmis Rusiei, document la care Moscova a răspuns joi, arată adevarul.ro.

„Am observat că ministrul Lavrov a transmis răspunsul părţii ruse la propunerile care au fost transmise la 26 ianuarie de către Statele Unite. România a fost implicată în pregătirea acelui document al Statelor Unite. Dar, în acelaşi timp, ceea ce ar fi trebuit să fie un gest de deschidere la dialog a fost însoţit de declararea şefului adjunct al misiunii Ambasadei SUA la Moscova ca persona non grata. Aşadar, imaginea de ansamblu este destul de îngrijorătoare”, a declarat Bogdan Aurescu, pentru CNN.

Ministrul român a vorbit despre faptul că situaţia din Ucraina rămâne în continuare îngrijorătoare.

„Am urmărit cu mare atenţie intervenţia colegului şi prietenului meu Tony Blinken în Consiliul de Securitate. Aş putea spune că susţin în totalitate prezentarea şi evaluarea pe care a făcut-o în faţa Consiliului de Securitate. Cred că situaţia de securitate, în acest moment, pare foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, în ciuda declaraţiilor părţii ruse, care a declarat că este pregătită pentru dialog şi că şi-a retras trupele de la graniţa estică a Ucrainei, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, nu a fost confirmat pe teren”.

Recunoaşterea de către Rusia a independenţei provinciilor separatiste din Ucraina ar fi o încălcare a dreptului internaţional, crede Bogdan Aurescu.

„Am văzut că Duma rusă a propus preşedintelui Rusiei să recunoască drept entităţi independente provinciile separatiste din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o încălcare clară a dreptului internaţional, deoarece nicio situaţie ilegală - conform dreptului internaţional - nu ar trebui să fie recunoscută”.

#Bogdan Aurescu, #ministru Externe, #Rusia, #Ucraina, #NATO , #stiri Bogdan Aurescu