Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneşte luni la Bruxelles. Principalul subiect de pe agendă

Luni, 20 Februarie 2023, ora 09:18
1753 citiri
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneşte luni la Bruxelles. Principalul subiect de pe agendă
România va fi reprezentată de ministrul de Externe Bogdan Aurescu FOTO Arhivă

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) se reuneşte luni, 20 februarie, la Bruxelles, fiind prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, informează Consiliul.

Consiliul va desfăşura un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un prim schimb de opinii informal cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

La reuniunea miniştrilor de externe ai UE se va discuta şi despre Afganistan şi va desfăşura un schimb informal de opinii cu privire la acest subiect cu secretara generală adjunctă a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi preşedinta Grupului pentru dezvoltare durabilă al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Amina Mohammed, care se va alătura miniştrilor prin videoconferinţă.

La 21 septembrie 2021, Consiliul a aprobat concluzii privind Afganistanul, prin care a subliniat că UE îşi menţine angajamentul faţă de pacea şi stabilitatea din această ţară şi rămâne hotărâtă să sprijine poporul afgan. UE a recunoscut că situaţia din Afganistan reprezintă o provocare majoră pentru întreaga comunitate internaţională şi a subliniat necesitatea unei coordonări puternice în colaborarea cu partenerii internaţionali relevanţi, în special cu ONU.

Miniştrii de externe ai Uniunii vor discuta şi despre diplomaţia climatică şi cea energetică, subiect în legătură cu care urmează să fie adoptate concluzii. În februarie 2022, miniştrii afacerilor externe din UE au aprobat concluzii privind rezultatele Conferinţei COP26 privind schimbările climatice şi au convenit asupra priorităţilor pentru activitatea UE privind diplomaţia în domeniul climei. Miniştrii au făcut atunci apel la alte ţări dezvoltate să îşi îndeplinească angajamentul colectiv de a mobiliza 100 de miliarde de dolari pe an (aproximativ 84 de milioane de euro) şi la băncile multilaterale de dezvoltare şi la instituţiile financiare internaţionale să joace un rol de catalizator pentru mobilizarea sectorului privat şi pentru redirecţionarea fluxurilor financiare mondiale către investiţii durabile şi verzi.

În cursul unui prânz de lucru, CAE va desfăşura un schimb de opinii cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, mai scrie sursa citată.

***

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii a avut loc la 23 ianuarie 2023, având ca principal subiect pe ordinea de zi tot agresiunea Rusiei în Ucraina. În context, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a adresat o scurtă alocuţiune prin videoconferinţă miniştrilor Uniunii.

Miniştrii de resort şi-au exprimat sprijinul pentru iniţiativa Ucrainei pentru o pace justă, subliniind importanţa asigurării celui mai larg sprijin global posibil pentru iniţiativă şi insistând asupra elementelor-cheie ale acesteia: independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, precum şi dreptul inerent al Ucrainei de autoapărare împotriva agresiunii Rusiei, scrie https://www.consilium.europa.eu/ro.

***

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează www.consilium.europa.eu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Bogdan Aurescu, #ministrul de externe, #Consiliul Europei , #Bruxelles