Ministrul de Externe Bogdan Aurescu condamnă mobilizarea militară parțială anunțată de Putin

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 23:21
2463 citiri
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu condamnă mobilizarea militară parțială anunțată de Putin
Ministrul român de Externe FOTO / Facebook MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

Aurescu a participat, miercuri, la reuniunea ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii, potrivit MAE.

Reuniunea a fost găzduită de omologii din Turcia şi Finlanda şi s-a desfăşurat în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU, arată un comunicat al ministerului transmis AGERPRES.

În cadrul discuţiilor la nivel înalt a fost subliniată necesitatea întăririi rolului medierii, ca instrument esenţial de prevenire şi soluţionare a conflictelor, şi a fost accentuat rolul important al ONU şi al OSCE în domeniu.

În acest context, Bogdan Aurescu a arătat impactul destabilizator al războiului din Ucraina la nivel regional şi global şi a reiterat necesitatea de a identifica măsurile potrivite pentru a pune capăt acestei agresiuni.

Ministrul român a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, el a subliniat că astfel de acţiuni nu fac decât să escaladeze situaţia şi a evidenţiat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să îşi menţină unitatea şi solidaritatea în respingerea acestor acţiuni şi în a pune presiune pe Rusia pentru a respecta principiile de drept internaţional şi ordinea bazată pe reguli.

Şeful diplomaţiei române a arătat că România a avut o contribuţie substanţială la accelerarea eforturilor pentru asigurarea securităţii alimentare globale, prin facilitarea transportului a peste 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin România, care însumează aproximativ 60% din exporturile ucrainene până la acest moment.

De asemenea, el a evidenţiat imperativul de a utiliza medierea pentru a opri escaladarea situaţiei de la centrala Zaporojie, inclusiv pentru demilitarizarea completă a zonei, adaugă MAE.

Ministrul român a arătat, de asemenea, că atunci când medierea eşuează, utilizarea mecanismelor jurisdicţionale pentru identificarea unor soluţii la conflicte devine necesară.

Bogdan Aurescu a amintit că România şi-a exprimat susţinerea pentru Ucraina în domeniul justiţiei internaţionale şi prin iniţierea, alături de alte 39 de state, a procedurilor pe rolul Curţii Penale Internaţionale, prin Declaraţia de Intervenţie în procesul aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Justiţie în dosarul privind "Acuzaţii de genocid în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid (Ucraina c. Rusia)", precum şi prin decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse, decizie anunţată la 16 septembrie.

Ministrul român a reiterat susţinerea pentru procesele de mediere cu scopul de a ajunge la soluţionarea paşnică a conflictelor, inclusiv pentru soluţionarea conflictelor prelungite.

La reuniune au participat miniştri ai Afacerilor Externe din statele membre ale acestui format, inter alia, din Algeria, Pakistan, Maroc, Malta, Letonia, Ungaria şi Panama, precum şi Secretarul General al OSCE, Helga Schmid.

Eveniment Quarterly Report

De ce sistemele de rachete Patriot din Ucraina nu pot face față vechilor bombe sovietice ale Rusiei
De ce sistemele de rachete Patriot din Ucraina nu pot face față vechilor bombe sovietice ale Rusiei
Bombele Rusiei din epoca sovietică reprezintă o provocare letală pentru Ucraina, deoarece sunt greu de interceptat chiar și folosind cele mai avansate sisteme de apărare amtiaeriană, spun...
Peste trei mii de ruși care fug de război au cerut azil în Germania. 90 de persoane au primit protecție
Peste trei mii de ruși care fug de război au cerut azil în Germania. 90 de persoane au primit protecție
De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse, aproximativ 3.500 de cetățeni ruși au solicitat azil în Germania, se precizează în răspunsul Ministerului German...
#Bogdan Aurescu, #Bogdan Aurescu ministru Externe, #Rusia, #mobilizare , #ministru de Externe
Comentarii
Poza mark_twain
mark_twain
rank 5
Pe asta chiar l-a intrebat cineva, sau doar se baga-n seama singur
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5