Ati gasit acarul Paun, domnule ministru Aurescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Martie 2015, ora 16:01
3651 citiri
Ati gasit acarul Paun, domnule ministru Aurescu? (Opinii)
Foto Twitter/MAE german

Ministrul Bogdan Aurescu a gasit vinovatul pentru gafa monumentala a brosurii in care harta Frantei era acoperita cu steagul Germaniei. A fost mazilit purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Brandusa Predescu.

"In urma analizarii modului in care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul Afacerilor Externe a decis, in cursul zilei de ieri (marti - n.red.), eliberarea din functie a purtatorului de cuvant al MAE, care a gestionat, in relatia cu Agerpres, problematica materialului in cauza. Purtatorul de cuvant al MAE si-a asumat responsabilitatea neverificarii integrale a brosurii respective inainte de a-i fi prezentata sefului institutiei spre a fi oferita oaspetelui german", se arata intr-un comunicat al Ministerul de Externe.

Fiind vorba despre relatia cu Agerpres, responsabilitatea purtatorului de cuvant nu cred ca poate fi exclusa, dar a reduce intreaga vinovatie pentru monumentala gafa la dna Predescu mi se pare un fel de gasire a acarului Paun.

Sa ne intelegem bine. Aceasta brosura nu a fost distribuita ziaristilor intr-o mapa de presa. Nu a fost vorba despre o postare eronata pe site sau Facebook (cum s-a intamplat foarte recent Ministerului german de Externe) sau despre un comunicat de presa eronat. A fost vorba despre un document inmanat solem de insusi ministrul de Externe omologului german.

Dl ministru Aurescu insusi a privit brosura cu minunata harta a Frantei acoperita de drapelul german inainte de a i-o da cu pompa lui Walter Steinmeier.

Nu pot sa cred ca o asemenea brosura, repet nu material de presa, ci de protocol zero, a fost vazuta inainte de folosire exclusiv de purtatorul de cuvant. Ar fi foarte rau sa fie asa. Cel putin 6 oameni ar fi trebuit sa vada brosura inainte de ceremonie: directorul general, directorul de cabinet, directorul directiei cultura, referentul si consilierii ministrului.

Daca n-au vazut brosura, e grav ca n-au facut-o, daca au vazut-o, e grav ca n-au observat eroarea.

Cine a dat avizul final pe brosura pentru ca Agerpres sa o editeze? Intelegem ca purtatorul de cuvant. Pe textul in germana e foarte probabil, pentru ca dna Brandusa Predescu este o cunoscatoare la perfectie a limbii germane. Dar era suficient avizul domniei sale?

In general in asemenea situatii, spun surse din diplomatie, ultimul aviz pentru ansamblul materialului este al directorului de cabinet. Acesta si consilierii sunt ultimele redute de protejare a ministrului si trebuie sa filtreze tot ce ajunge la acesta, mai ales cand este vorba de un protocol atat de inalt.

Si harta gresita nu e singura problema a brosurii cu pricina. Ea ar trebui sa marcheze, ni se spune, 135 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Germania. Dar aceasta istorie ilustrata incepe cu Nicolae Ceausescu, caruia ii este dedicat un spatiu consistent, desi, dupa socoteala mea, 135 de ani inseamna perioada cuprinsa intre 1880 si 2015. Am avut de atunci si regi de origine germana. Si totusi noi incepem cu Ceausescu?

Apoi, constat ca si perioada post Ceausescu e prezentata selectiv. Va dau un exemplu: ministrul Teodor Baconschi lipseste cu desavarsire din brosura, spre deosebire de restul ministrilor de Externe, desi dl Baconschi a fost in vizita oficiala la Berlin si a primit la Bucuresti vizita ministrului Guido Westewelle. De ce aceasta cel putin ineleganta? Era necesar sa platim polite politice si in brosuri aniversare? Si tot purtatorul de cuvant e vinovat?

Victor Ponta a incercat sa arunce in derizoriu scandalul brosurii. "Domnu' ministru Aurescu, degeaba ati facut atatea lucruri bune pentru Romania in toti acesti ani! Inteleg ca ati gresit o harta!", i-a spus premierul ministrului de Externe in sedinta de guvern. Mi se pare o incercare de manipulare.

Nimeni nu ii contesta dlui Aurescu meritele certe, mai ales in privinta castigarii Insulei Serpilor. Dar ele nu au nimic de-a face cu prestatia de ministru de Externe si cu felul in care a gestionat aceasta situatie extrem de penibila, care cred ca isi are originea profunda in politizarea extrema a unui corp care ar trebui sa fie elita diplomatiei romanesti.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#gafa brosura MAE, #demitere purtator cuvant MAE, #Bogdan Aurescu ministru Externe , #ministru de Externe