Aurescu, mesaj pentru romanii din diaspora, "victime" ale diviziunii

Luni, 10 August 2015, ora 14:07

   

Aurescu, mesaj pentru romanii din diaspora, "victime" ale diviziunii
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, luni, un mesaj participantilor la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, in care arata preocuparea permanenta pe care statul roman o are pentru conservarea, promovarea si dezvoltarea identitatii romanilor de pretutindeni.

In mesajul citit de presedintele Fundatiei pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Popescu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a punctat faptul ca toti romanii de pretutindeni, indiferent de denumirea folosita pentru identificarea lor, trebuie sa se bucure de drepturile fundamentale ce vizeaza pastrarea identitatii nationale - folosirea limbii materne, accesul la serviciul religios in limba romana, accesul la informatie, participarea la viata sociala, economica, culturala si la treburile publice - iar Romania insista asupra respectarii lor in dialogul bilateral cu statele de resedinta, respectiv la nivel multilateral.

Promisiunile lui Aurescu pentru romanii din diaspora

"De aceste drepturi, ca de altfel de orice alte drepturi prevazute de dreptul international si de standardele in materie de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, trebuie sa se bucure toti romanii de pretutindeni indiferent de denumirea folosita pentru identificarea lor. Am fost identificati, de-a lungul timpului, sub diferite nume, toate reflectand, insa, aceeasi radacina, aceeasi cultura, aceeasi limba, aceeasi spiritualitate: romanitatea.

(...) Diviziunile artificiale nu pot justifica ignorarea obligatiilor internationale relevante pentru conservarea si promovarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatii nationale 'victima' a diviziunii", se mai arata in mesajul transmis cursantilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului.Ministrul de Externe le-a transmis totodata participantilor ca se implica personal in identificarea solutiilor pentru rezolvarea problemelor cu care fiecare comunitate se confrunta.

Potrivit acestuia, Romania are un interes direct si clar conturat in protejarea drepturilor minoritatii romane din afara tarii, indiferent de etnonimul folosit pentru identificarea acesteia pe teritoriul statului de resedinta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2330 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
malmo
rank 5
Drama romanilor din istoricele provincii...
... a fost si este o tragedie a intregului popor roman!

Desi se spune că timpul vindecă toate rănile, sunt răni care nu numai că nu se cicatrizează, ci continuă să sangereze si mai dureros.

Ucraina vorbeste despre aspiratiile sale de accedere in structurile europene, unde, atentie, sunt respectate drepturilor minoritilor.

Ce inseamna insa pentru conationalii nostri a studia in limba romana? O dorinta aproape imposibila, blocata de deciziile ministerului ucrainian de resort care restrange tot mai mult dreptul la invatamant in limba materna sub falsa motivatie ca in mediul etnicilor romani se manifesta un interes scazut pentru aceste cursuri.

Despre actiuni culturale nici nu poate fi vorba, in conditiile in care vointa romanilor de pe aceste meleaguri de a crea un centru propriu pentru pastrarea traditiilor nu a fost luata in seama.

Ba mai mult, in regiunea Odesa se promoveaza intens o teorie conform careia ar exista etnici romani si etnici moldoveni, fara nici o legatura intre ei.

Din punct de vedere religios, se inregistreaza o amplificare a actelor de agresiune si intimidare indreptate impotriva preotilor romani care si-au manifestat dorinta de a se alatura Mitropoliei Basarabiei, dependenta canonic de Biserica Ortodoxa Romana.

In 1991 Romania a avut două momente extraordinare să lichideze consecintele pactului Ribbentrop-Molotov după puciul din august si in decembrie, cind cele 3 tări fondatoare, Rusia, Ucraina si Belarusi, au desfiintat URSS! Deci, URSS, tara care a ocupat si anexat teritoriile romanesti de le est de Prut, a incetat să mai existe ca subiect al dreptului international!
Ce trebuia să facă Romania? De ce n-a făcut-o?

In calitatea d-voastra de ministru de externe ce ati facut pana acum ptr ca romanii frustati de patria lor mama sa nu se simta tot mai izolati? Ati intreprins macar o vizita in aceste regiuni?

Perspectiva lor devine odata cu scurgera timpului tot mai sumbra in timp ce promisiunile si declaratiile la nivel inalt s-au estompat undeva si-au ramas la nivelul unor sperante. Aceasta provoaca si mai mari frustrari domnule Aurescu.

Prevederile Tratatului de pace de la Paris care stabilea granita romano-sovieticã, pe baza unui acord sovieto-roman inexistent, nu au avut nici o intemeiere juridicã, iar teritoriile romanesti, nordul Bucovinei, tinutul Herta si sudul Basarabiei, se aflã in stãpanirea Ucrainei, care astfel este beneficiarul castigului expansionismului sovietic.

Nu considerati d-nule Aurescu ca incheierea Tratatului politic dintre Romania si Ucraina ar fi trebuit sã consacre si obligativitatea celor douã state de a recunoaste nulitatea Pactului Molotov-Ribentropp si a consecintelor sale teritoriale?

Frontiera de vest a Romaniei a fost fixatã prin Tratatul de la Trianon, in timp ce frontiera de est a fost supusã numai arbitrariului unei mari puteri.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor