Bogdan Aurescu, avizat pozitiv ca ministru de Externe: De ce nu intram in Visa Waiver si ce trebuie sa faca romanii

Marti, 18 Februarie 2020, ora 17:46
6809 citiri
Bogdan Aurescu, avizat pozitiv ca ministru de Externe: De ce nu intram in Visa Waiver si ce trebuie sa faca romanii
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune ca Romania indeplineste toate conditiile pentu a intra in programul Visa Waiver, cu exceptia celei referitoare la rata de refuz a cererilor de viza.

Aurescu afirma ca se fac eforturi pe de o parte pentru scaderea acestei rate, iar pe de alta parte pentru modificarea legislatiei americane in acest sens. Aurescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

"Principalul impediment aici este legislatia americana, care prevede niste conditii. Noi indeplinim toate conditiile pentru a intra in acest program, cu exceptia conditiei referitoare la rata de refuz a cererilor de viza, care in momentul asta se afla la nivelul de 9,11 la suta. Este in scadere fata de situatia din anul fiscal american anterior, cand aveam 10,44 la suta, dar nu este suficient pentru ca pragul care trebuie trecut este cel de trei la suta", a afirmat Aurescu.

El a spus ca sunt doua paliere de actiune in acest sens, iar unul se refera la demersuri pentru a ajunge sub pragul de trei la suta al ratei de refuz.

"Pentru asta am decis impreuna cu partea americana sa demaram o campanie publica de informare, MAE cu ambasada americana de la Bucuresti, dar si cu ambasade, misiuni americane din alte state, unde se gasesc cetateni romani, pentru ca acest procent al ratei de refuz nu se datoreaza neaparat cetatenilor romani, care aplica in Romania, dar exista si o contributie a unor cetateni romani care se gasesc in alte state.

Important este ca cetateanul roman cand aplica pentru o viza de scurta sedere in America sa faca acest lucru doar daca indeplineste toate conditiile pentru a obtine aceasta viza. In caz contrar, riscul este de a alimenta in continuare aceasta rata de refuz", a explicat ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a mai afirmat ca al doilea palier se refera la promovarea anumitor initiative legislative din Congresul american. Un astfel de proiect se refera la oferirea unei exceptii fata de pragul de trei la suta pentru statele care sunt partenere strategice si aliate ale SUA si care aloca doi la suta din PIB pentru aparare, iar o alta initiativa legislativa prevede ridicarea pragului de la trei la zece la suta, cu indeplinirea anumitor conditii, care sunt indeplinite de Romania.

Aurescu a mai spus ca aceasta decizie nu este una pur politica.

"Este exclusa o decizie pur politica aici pentru ca trebuie respectata aceasta legislatie americana trecuta de Congres, avem exemplul Poloniei care in anul fiscal care tocmai s-a incheiat a fost inclusa in acest program Visa Waiver, dar nu a fost inclusa din ratiuni politice, ci pentru ca a reusit sa intre sub pragul de trei la suta", a mai spus Aurescu.

El a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare, cu 23 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si trei abtineri.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...