Cine este Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 20:52
6907 citiri
Cine este Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe

Bogdan Aurescu este noul ministru al Afacerilor Externe, dupa ce a depus juramantul, luni seara. El lucreaza in minister din anul 1996, fiind secretar de stat din anul 2009. In plus, a avut un rol esential in victoria tarii noastre de la Haga, in acelasi an.

In varsta de 41 de ani, Bogdan Aurescu a fost secretar de stat in MAE din luna februarie 2009. Pana luni, Aurescu a fost secretar de stat pentru afaceri strategice, incepand din luna iunie 2012.

Ministrii Bogdan Aurescu si Hegedus Csilla au depus juramantul. Presedintele Senatului a lipsit de la ceremonie

De numele lui Bogdan Aurescu se leaga cei 9.700 de km patrati castigati pentru Romania la Haga, tot in februarie 2009, dar si amplasarea scutului antiracheta in tara noastra.

"Poate cel mai pasionant dosar de care m-am ocupat pana acum a fost procesul de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), finalizat cu hotararea din 3 februarie 2009, care este a 100-a hotarare a Curtii de la Haga si care a fost adoptata cu unanimitate, ceea ce arata soliditatea solutiei decise: 9.700 km patrati de platou continental si zona economica exclusiva pentru Romania din cei 12.200 km patrati aflati in disputa, adica 79,34% din zona disputata de parti, cu importante resurse de hidrocarburi", declara Aurescu, pentru Ziare.com, in luna noiembrie 2013.

Ei sunt Romania: Diplomatul care negociaza si castiga pentru Romania

Diplomat de cariera, el este, din anul 2012, conferentiar universitar doctor in cadrul Departamentului de Drept Public al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti, si vorbeste fluent limbile engleza si franceza.

Acesta a obtinut doctoratul in Drept in anul 2003, cu teza de doctorat "Conceptul de suveranitate si suprematia dreptului international", obtinut la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Este licentiat al acestei facultati, in anul 1996, precum si al celei de Istorie, in anul 1998, si absolvent al Colegiului National de Aparare din Bucuresti, in anul 2000.

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu cu Bogdan Aurescu

In ce priveste activitatea sa de la Ministerul Afacerilor Externe, a fost, pe rand, director al Cabinetului ministerial, in perioada 1999-2000, subsecretar de stat, intre anii 2003 si 2004, precum si secretar de stat pentru afaceri europene, in perioada 2004-2005.

Intre anii 2004 si 2009 a fost agentul Romaniei in Procesul privind delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra intre Romania si Ucraina in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Din luna februarie 2009, de cand a devenit din nou secretar de stat, a fost responsabil, pe rand, pentru afacerile strategice, afacerile europene, afacerile globale si, in prezent, iarasi afacerile strategice.

Interesul Romaniei e ca Ucraina sa ramana un stat integru teritorial - Interviu cu Bogdan Aurescu

In ce priveste distinctiile primite, Bogdan Aurescu are Ordinul National "Steaua Romaniei, in grad de Ofiter", din anul 2013, precum si Ordinul National "Steaua Romaniei, in grad de Cavaler", din anul 2009. In 2013 a primit si Emblema de Onoare a Statului Major General roman, iar in anul 2007 Ordinul "Meritul Diplomatic, in grad de Cavaler".

Potrivit site-ului MAE, noul ministru este si membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga si membru supleant in Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei.

Bogdan Aurescu, propus in locul lui Motoc la Externe - Basescu a acceptat

Propunerea pentru functia de ministru de Externe, Mihnea Motoc, a fost retrasa luni, iar locul sau a fost luat de secretarul de stat din minister, Bogdan Aurescu.

La scurt timp dupa intoarcerea din concediu, Victor Ponta a transmis o noua propunere pentru aceasta functie, iar presedintele Traian Basescu s-a aratat de acord cu aceasta schimbare si a semnat decretul prin care este numit Bogdan-Lucian Aurescu in functia de ministru al Afacerilor Externe.

F.N.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...