Macron vede NATO in "moarte cerebrala", dar Romania nu crede ca Alianta e in criza

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 08:21
2985 citiri
Macron vede NATO in "moarte cerebrala", dar Romania nu crede ca Alianta e in criza
Foto: Arhiva (MAE)

Bogdan Aurescu a afirmat, miercuri, la lucrarile reuniunii ministrilor de Externe din statele membre NATO de la Bruxelles, ca Romania nu impartaseste opiniile conform carora Alianta este in criza.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), seful diplomatiei romane a precizat ca "Romania nu impartaseste opiniile conform carora Alianta este in criza si a subliniat ca procesul de adaptare a NATO trebuie sa continue".

"Orice proces de reflectie pe tema viitorului Aliantei trebuie, in viziunea Romaniei, sa poata identifica eventualele probleme interne si provocarile externe ale NATO, sa faciliteze procesul de adaptare a Aliantei si sa inlature orice perceptii - care sunt oricum eronate - cum ca Alianta ar fi in criza.

Un astfel de proces ar putea conduce, in opinia ministrului roman de Externe, la modernizarea conceptului strategic al NATO", se arata in comunicatul MAE.

Amintim ca cel mai vehement critic al situatiei in care se afla acum NATO este presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care recent a spus intr-un interviu: "Ceea ce suntem pe cale sa traim este moartea cerebrala a NATO".

In schimb, cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu afirmatiile presedintelui francez privind NATO, considerand ca acesta a folosit "termeni radicali".

"Eu nu cred ca o astfel de apreciere intempestiva este necesara, chiar daca avem probleme, chiar daca trebuie sa ne dezmeticim", a spus Merkel.

Contributiile concrete ale Romaniei la NATO

La reuniunea de la Bruxelles, Bogdan Aurescu a subliniat importanta deosebita a unitatii si solidaritatii statelor aliate, in perspectiva reuniunii la cel mai inalt nivel de la Londra, subliniind importanta unui mesaj puternic de sustinere a Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

A prezentat contributiile concrete ale Romaniei in acest sens, materializate atat in asigurarea resurselor necesare pentru modernizarea fortelor armate nationale (2% din PIB), cat si in contributiile semnificative la operatiile si misiunile aliate.

El a evidentiat necesitatea continuarii progreselor concrete in implementarea deciziilor adoptate, inclusiv cele vizand flancul estic al Aliantei in ansamblul sau. In acest context, a subliniat importanta implementarii depline a deciziilor referitoare la regiunea Marii Negre si a asigurarii unor contributii sporite din partea aliatilor, in vederea consolidarii posturii aliate de descurajare si aparare in aceasta regiune, in plan terestru, maritim si aerian.

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat importanta dezvoltarii, in continuare, a dialogului si cooperarii practice cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova, pentru cresterea rezilientei acestora in fata provocarilor interne si externe.

De asemenea, a subliniat importanta sinergiei si complementaritatii depline intre NATO si UE in domeniul securitatii si apararii, element foarte important in mentinerea unitatii transatlantice, mentioneaza MAE.

In cadrul dineului de lucru a avut loc un schimb de opinii cu privire la contextul global de securitate si implicatiile acestuia pentru Alianta, pentru un raspuns eficient la provocarile actuale si viitoare. Ministrii au discutat despre modalitatile de abordare coordonata a unor teme de interes strategic: Rusia, China si controlul armamentelor.

In interventia sa, ministrul roman de Externe a exprimat convingerea ca multiplicarea provocarilor si amenintarilor la nivel global fac cu atat mai necesara mentinerea unei abordari unitare din partea statelor aliate, atat in cadrul NATO, cat si in alte formate la care participa acestea.

Aurescu s-a referit la importanta pastrarii abordarii actuale cu privire la Rusia, subliniind ca o schimbare a acestei abordari nu poate avea loc decat in conditiile revenirii la respectarea de catre partea rusa a dreptului international si a angajamentelor asumate. El a precizat ca principiile si valorile euroatlantice trebuie sa ramana reperele in interactiunea NATO cu alti actori internationali.

In acest context, Aurescu a evidentiat necesitatea pastrarii si consolidarii actualelor aranjamente in domeniul controlului armamentelor.

In egala masura, ministrul Aurescu a prezentat evolutiile recente din Republica Moldova si a subliniat ca orice evolutie spre solutionarea conflictului transnistrean trebuie sa aiba loc cu respectarea frontierelor international recunoscute ale Republicii Moldova si fara afectarea vectorului sau european de politica externa.

Reuniunea a reprezentat un moment important in pregatirea reuniunii sefilor de stat si de guvern aliati de la Londra, din 3-4 decembrie. Programul a inclus doua sesiuni de lucru in format aliat: o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic si un dineu de lucru.

Ministrii au adoptat o serie de decizii referitoare la recunoasterea spatiului cosmic ca domeniu operational al Aliantei, la consolidarea rolului NATO in domeniul securitatii energetice si la continuarea participarii aliate la eforturile internationale privind combaterea terorismului.

In acelasi timp, au fost evaluate progresele inregistrate in implementarea masurilor referitoare la Marea Neagra decise la reuniunea ministeriala de externe de la Washington, din 3-4 aprilie. De asemenea, a avut loc o discutie cuprinzatoare despre situatia de securitate in regiunile Marii Baltice, Marii Negre, Marii Mediterane si Atlanticului de Nord si deciziile adoptate de NATO pentru a raspunde riscurilor si provocarilor care afecteaza aceste regiuni, mai informeaza MAE.

In marja reuniunii ministrilor de externe NATO de la Bruxelles, Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o intrevedere si cu secretarul de Stat american, Michael R. Pompeo. Iata ce s-a discutat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Aurescu NATO criza Macron , #ministru de Externe