Ziare.com

Ministrul Bogdan Aurescu, despre relatia cu Iohannis, tezaurul de la Moscova si fugarul Marko Attila Interviu video (II)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 12 Mai 2015, ora 18:10

   

Ministrul Bogdan Aurescu, despre relatia cu Iohannis, tezaurul de la Moscova si fugarul Marko Attila Interviu video (II)
Relatia MAE cu Administratia Prezidentiala este una institutionala foarte buna si conlucreaza pe toate temele de politica externa de actualitate. Conform Constitutiei, atat presedintele, cat si Guvernul au competente in materie de politica externa. Politica externa trebuie sa fie una de consens national, spune ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Aurescu a comentat astfel situatia creata dupa ce presedintele Iohannis i-a reprosat premierului Ponta ca a plecat in tarile arabe fara sa-l consulte in prealabil.

Ministrul de Externe s-a referit si la Centrul de stiinta si cultura al Rusiei de la Bucuresti: "Este un proiect care se desfasoara de aproape 5 ani, prin urmare nu e o initiativa recenta. (...) Eu sper ca acest centru isi va realiza exact competentele prevazute in acord."

Pe de alta parte, Bogdan Aurescu i-a cerut omologului de la Budapesta sa transmita autoritatilor competente din Ungaria sa ia masurile necesare pentru punerea in aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele fostului deputat Marko Attila: "Din punctul de vedere al modului de dialog si al substantei discutiilor, cred ca mergem in directia corecta. Sunt necesare eforturi pe toate palierele pentru a concretiza ce s-a discutat la Budapesta."

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, despre riscul de razboi, sanctiunile impotriva Rusiei si situatia R. Moldova INTERVIU VIDEO (I)

Moscova deschide un centru de stiinta si cultura la Bucuresti. Ar putea reprezenta acesta, dupa cum se tem unele voci, o parghie de influenta a Rusiei in Romania?

Acest centru este deschis in baza unui acord semnat in 2013, cu ocazia vizitei dlui ministru Corlatean la Moscova, dupa negocieri care au inceput din 2010. Acordul prevede si deschiderea unui ICR la Moscova. Partea rusa a reusit mai rapid decat Romania sa deschida acest centru la Bucuresti si urmeaza sa vedem activitatea lui.

Nu putem sa ne pronuntam in avans fara sa vedem demersurile pe care partea rusa le va face in domeniul cultural, educational, al stiintei. Eu sper ca acest centru isi va realiza exact competentele prevazute in acord.

Poate fi interpretat ca un semn de relansare a relatiilor romano-ruse tocmai acum?

Este un proiect care se desfasoara de aproape 5 ani, prin urmare nu e o initiativa recenta. Dialogul la nivel cultural, stiintific merita exploatat.Ne puteti da detalii despre comisia privind Tezaurul Romaniei de la Moscova? Se intruneste?

Este o comisie infiintata printr-un document incheiat odata cu tratatul politic de baza dintre Romania si Rusia din 2003. Ea studiaza problemele izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema tezaurului Romaniei de la Moscova. Are in componenta istorici, dar si alti specialisti.

Comisia are ca sarcina sa studieze problema, circumstantele in care tezaurul a fost dat spre pastrare autoritatilor ruse si evolutiile referitoare la soarta lui. Ea s-a intrunit prima oara in 2004 si apoi inca de doua ori, in 2005 si 2006. De atunci, cu toate demersurile intreprinse in plan bilateral, nu s-a reusit reluarea activitatii in plen a comisiei. La nivelul celor doi co-presedinti ai comisiei au existat contacte si schimburi de corespondenta.

Partea romana a comisiei s-a innoit atat la nivelul co-presedintelui, care este acum prof. Ioan Aurel Pop, dar si la nivelul activitatii, si se pregateste pentru reluarea discutiilor in plen. Dar sigur ca pentru asta e nevoie si de un raspuns pozitiv al partii ruse.Spuneati ca politica externa a Romaniei este una consensuala. In privinta vizitei premierului in tarile arabe, presedintele Iohannis a reprosat ca nu a fost consultat inainte."Este o metoda inedita de a face politica externa, fiecare de capul lui. Probabil asa a inteles domnul prim-ministru Victor Ponta, ca trebuie sa se intample politica externa", a declarat dl Iohannis. Cum trebuie sa se intample in politica externa? Care sunt procedurile, cine pe cine ar fi trebuit sa informeze si cand?

Nu vreau sa comentez declaratia presedintelui, pentru ca premierul s-a pronuntat deja asupra acestui aspect. Conform Constitutiei, atat presedintele, cat si Guvernul au competente in materie de politica externa. Politica externa trebuie sa fie una de consens national.

Relatia MAE cu Administratia Prezidentiala este una institutionala foarte buna si conlucram pe toate temele de politica externa de actualitate.

Am avut recent reactii ale ambasadelor la Bucuresti ale SUA, Marii Britanii si Germaniei pe tema proiectelor de modificare a legislatiei penale. A primit MAE si alte semnale de ingrijorare ale partenerilor externi pe aceasta tema?

Nu, nu am primit niciun alt semnal.S-a vorbit in ultima vreme de o schimbare a axei Bucuresti-Londra-Washington in Bucuresti-Berlin-Washington in politica noastra externa. Se intampla o asemenea reasezare?

Nu stiu daca termenul de axa e cel mai potrivit pentru a discuta relatiile externe. Complexitatea relatiilor internationale presupune mai mult conceptul de retea. Romania are o relatie de parteneriat strategic cu SUA, are parteneriatul strategic pentru integrare cu R. Moldova.

Si in relatia cu Marea Britanie exista un parteneriat strategic functional care merge foarte bine. Relatia cu Germania e foarte buna si vizita presedintelui Iohannis la Berlin, cat si vizita ministrului de Externe german la Bucuresti au aratat acest lucru.

Nu cred ca avem de-a face cu reorientari de politica externa. Suntem stat UE si NATO, avem parteneriate strategice, relatia cu Germania are foarte multa substanta si un caracter strategic.E mai apropiata relatia cu Germania dupa instalarea presedintelui Iohannis la Cotroceni?

Relatia cu Germania a fost intotdeauna foarte buna, poate mai putin vizibila pentru publicul romanesc. Germania este poate cel mai important partener comercial al Romaniei. Economia Romaniei depinde in mare masura de cea a Germaniei.

In plan politic, relatiile au fost foarte bune, dar constat o intensificare a dialogului dintre Romania si Germania. Intensificarea aceasta exista insa si pe alte paliere, cu multi alti parteneri importanti, mai ales datorita contextului european complicat.Recent fostul ministru de Externe M.R. Ungureanu lansa un semnal de alarma in privinta corpului diplomatic romanesc, care este imbatranit. Cum comentati acest avertisment?

Are dreptate. Din 2008 pana in prezent a existat un singur concurs de intrare in minister. MAE are nevoie de o innoire periodica a sangelui. Un concurs inceput anul trecut, care e pe cale de finalizare, pentru ocuparea a 30 de posturi diplomatice, a avut peste 900 de candidati inscrisi. La finalul lui aprilie, s-a desfasurat una dintre probe, a 4-a, din cele 7 etape, pentru care mai ramasesera in concurs 78 de candidati, in urma trecerii de probele eliminatorii precedente.

Cand se va incheia?

Mai sunt etape. Comisia care gestioneaza concursul trebuie sa dea rezultatele probelor interviului, e nevoie de obtinerea certificatului ORNISS, examenul medical si psihologic, preluarea postului. Sper ca in cateva luni sa finalizam concursul.O comunitate romaneasca cu probleme este cea din Serbia. Romanii din Valea Timocului se plang. Ce progrese a inregistrat MAE in ultima perioada in eforturile depuse pentru ca guvernul sarb sa acorde mai multe drepturi etnicilor romani de acolo?

Au dreptate sa se planga. Am depus mult efort pentru a obtine o schimbare de atitudine din partea Belgradului. Acum 3 ani, prin implicarea inaltului comisar pentru minoritati nationale al OSCE, am reusit sa deschidem un curs pilot de limba si cultura romana in scolile din Valea Timocului.

Acest curs a fost inclus in programele anuale de invatamant, dar am constatat dificultati, mai ales la inceputul fiecarui an, cand trebuie exprimata optiunea pentru participarea la acest curs. Incercam sa gasim solutii cu partea sarba.

Pentru prima data, in urma demersurilor noastre, au fost introduce in NE Serbiei emisiuni in limba romana la televiziunea locala. S-a obtinut si un program de cateva minute de stiri in limba romana. Procesul e dificil si speram sa rezolvam problemele.

Nu avem progrese in privinta situatiei serviciului religios in limba romana. Exista o rezistenta a Bisericii Ortodoxe Sarbe la accesul Bisericii Ortodoxe Romane.

Facem demersuri de aproximativ un an pentru reluarea activitatii comisiei mixte pentru minoritatii nationale. Speram ca apelurile noastre catre partea sarba sa duca la reluarea activitatii.

In procesul de negociere a aderarii la UE, partea sarba s-a angajat sa elaboreze un plan general de actiuni inclusiv in problema minoritatilor nationale si a aplicarii unitare pe intreg teritoriul Serbiei a legislatiei in domeniul protectiei minoritatilor.Delicata este si relatia cu Ungaria. Avem si problema minoritatii romane, cat si pe cea a fostului deputat Marko Attila refugiat in Ungaria. Ati fost recent la Budapesta, ce ati obtinut?

Am avut consultari extinse si substantiale cu omologul meu ungar. Si aceste teme au fost pe agenda. I-am spus omologului ca trebuie sa gasim solutii in spiritul parteneriatului strategic dintre tarile noastre, al Tratatului de buna vecinatate, al principiilor bunei vecinatati.

In privinta minoritatilor, pe agenda s-a aflat si stadiul negocierii Protocolului comitetului bilateral in privinta protectiei minoritatilor. Protocolul nu a fost finalizat pana la momentul vizitei si am convenit ca in aceasta saptamana vom continua acest exercitiu pentru a gasi o formula de solutionare a problemelor inca deschise.

Protocolul este important pentru ca in materie de minoritati formula acceptata ca standard la nivel european, inclusiv prin documentele Comisiei de la Venetia, este abordarea bilaterala, nu cea unilaterala, care poate duce la inflamarea relatiilor. Vedeti acele declaratii ale unor oficiali, facute in cadrul unor vizite private, care se refera la aspecte care nu corespund ordinii constitutionale a statului roman, cum e autonomia pe criterii etnice.

Asemenea abordari nu fac bine nici minoritatii si nici relatiilor bilaterale. Si ma bucur ca in cadrul intalnirii am gasit deschidere fara de aceasta abordare consensuala. Speram ca protocolul sa fie finalizat si sa ne concentram si pe alte aspecte ale relatiilor bilaterale.

Ungaria este al treilea partener comercial al Romaniei. Am avut schimburi de 7,2 miliarde de euro in 2014, asa ca am vorbit mult si despre aspectul economic: Camera de comert bilateral pe care dorim sa o deschidem la Budapesta, interconectarea Autostrazii A1 cu M43 din Ungaria, probabil in luna iulie.

Si in chestiunea Marko Attila?

Mandatul european de arestare a fost emis pe 6 mai, iar pe 7 mai la Budapesta i-am solicitat ministrului de Externe sa transmita autoritatilor competente din Ungaria sa ia masurile necesare pentru indeplinirea acestei proceduri.Raspunsul a fost incurajator?

Cred ca trebuie sa judecam dupa rezultate. Din punctul de vedere al modului de dialog si al substantei discutiilor, cred ca mergem in directia corecta. Sunt necesare eforturi pe toate palierele pentru a concretiza ce s-a discutat la Budapesta.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12328 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nici macar cizmarul,

Nicolae Ceausescu ,primul presedinte Roman,nu si-ar fi permis sa angajeze un asemenea specimen ,neadecvat ca acest bogdan aiurescu intr-o asemenea functie.Asta este total aerian,fiindca deja a facut mai multe gafe decat altii intr-un mandat.
Problema cu platoul continental care include Insula Serpilor nu este meritul lui,ci al echipei de avocati specialisti francezi de etnie evreiasca,specializati in drept maritim si delimitari continentale. Acest aiurescu ,era omul pus la dispozitie de statul Roman,ca sa faca acolo la Haga,doar "figuratie " iar acum a fost cadorisit si cu merite. Halal parsonsaj,un profitor si un sarlatan.

 

 

"situatia minoritatii romanesti din tara vecina"

Unde se vorbeste in acest interviu de "situatia minoritatii romanesti din tara vecina" de romanii din teritoritoriile noastre stramosesti Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei rapite cu forta si care nu au avut un fundament juridic constituit? De ce ne ascundem frica dupa "degete" dragi politicieni si jurnalisti?

Incheierea unui tratat prin care s-ar prelua intr-o formă juridică ceea ce s-a impus cu forta si care nu a avut un fundament juridic constituit ar apărea ca un act de ratificare a acestui fapt, consolidand fundamentarea juridică de care Ucraina are, in prezent, atata nevoie pentru stăpanirea, in continuare, a teritoritoriilor noastre stramosesti.

Cind vom avea demnitatea si curajul sa vorbim deschis deapre aceasta rana mereu singerinda a intregii natiuni romane?

 

 

Numai raspunsuri diplomatice! Din pacate acestea nu pot ascunde

lipsa de realizari in domeniile chestionate!

 

 

Imbarligator de meserie

Domnule Aurescu, va stimez foarte mult pentru ce ati facut in dosarul Insula Serpilor (Platoul maritim), insa se pare ca vorbiti mult si nu spuneti nimic.

Ma refer in mod deosebit la problema tezaurului.

Ma refer la problema romanilor din Serbia si nu numai. Nici o imbunatatire pentru situatia celor din diaspora, suntem tratati ca vaci de muls pentru statul roman. Taxele care le platim pentru actele romanesti sunt imense.

Ma refer Attila, ceea ce declarati dumneavoastra este exercitiu de imagine, nimic mai mult. S-a dovedit ca daca cineva trebuie adus in tara - va fi adus - nu conteaza metoda. Ceea ce spuneti dumneavoastra suna a "lasati-va pagubasi".

 

 

Da, atunci de ce pleaca pontanacul de capul lui prin lume?

"Conform Constitutiei, atat presedintele, cat si Guvernul au competente in materie de politica externa. Politica externa trebuie sa fie una de consens national."

 

 

Dl.Aurescu vorbeste prea "diplomat",cu alte cuvinte nu spune nimic!

Ii recunoastem meritele de om orchestra la disputa romano-ucraineana asupra spatiului maritim castigal in cea mai mare parte pentru Romania!
Sa fim intelesi,specialistii angajati de Romania au fost straini(francezi etc.)!
Multi sustin ca ar fi evreu!Nu are importanta daca serveste patriotic Romania!
Ce este grav este faptul ca-si ascunde etnia(daca nu este romana)
Numele Aurescu este evident "fabricat"iar pronumele Bogdan este ambigu,oricum nu crestin fara echivoc!
Am incercat sa-i aflu ascendenta dar nu am gasit informatii!
Repet,nu originea sa etnica este relevanta ci faptul ca ar ascunde-o!Sper sa nu fie cazul!
Revenind la interviu,constat ca are un tic lingvistic:consensual!
Cel mai des "consensual"este folosit in relatiile sexuale,pentru a se elimina suspiciunea de viol!
Revenind la Ponta care pleaca de capul lui prin lume hai hui ,cum era obisnuit in vagabondarile lui europene,asi vrea sa-l intreb pe dl.Aurescu:cu ce mandat a plecat Ponta in tarile Golfului,luandu-si socrul urmarit penal,ca turist?
mai ales ca "diplomatul"Ponta ne-a demonstrat ce catastrofe poate produce cand pleaca in turism oficial:unde sunt valurile de investitii chineze sau cazahe(unde a aruncat pe fereastra 400 mil de dol.castigati de T.Basescu)?
Apoi,dle Aurescu,or fi inceput tratativele pentru centrul cultural rus mai de mult (de fapt,dupa cum ii stim pe rusi de secole,extrapoland,un centru de spionaj si propaganda pentru babele care au absolvit Maxim Gorki),dar circumstantele s-au schimbat radical,Rusia redevenind un stat "rogue"marginalizat de lumea civilizata!
Era o excelenta ocazie sa scapam de acest viespar rus,noul ARLUS in Bucuresti!
Vorbind de Tezaur,un adevarat jaf comis de Rusia la adresa Romaniei,problema trebuie adusa in atentia organizatiilor internationale,si nu tratata cu manusi!
Sunt bunurile nationale si nu are nimeni dreptul sa renunte la ele!
Ungaria este in prezent oaia neagra a Europei!
Cum profita diplomatia romana de aceasta situatie?
Sarbii s-au dovedit "prietenii"romanilor doar in mintea noastra!
Amintiti-va de ocuparea Timisoarei ,sau de asimilarea romanilor de pe valea Timocului,demna de legea Apofi a ungurilor!
Ca si ungurii au fortat sarbizarea numelor pentru a-si uita originile!
Dle Aurescu,diplomatia in serviciul patriei se face inteligent,conjunctural dar ferm!
Sper sa nu fiti un nou Ciorbea,de data asta la "externele" lui...Ponta?Teo

 

 

Bai Tov. Patrula,

Cati bani ai luat de la Moscova ca sa scrii ineptiile astea?

 

 

De fapt Bogdan Aurescu

recunoaste prapastia dintre Johanis si Ponta. o spune cu mijloace diplomatice.in primul rand trebuie sa-si dea demisia ,dand semnalul ca asa nu se poate. daca ar fi mai curajos si nu ar tine cont de propria persoana ,ar avea datoria sa demisioneze si sa arate ca motivul demisiei este dezastrul pe care il provoaca Victor Ponta,Prim Ministru al Romaniei si Klaus Iohannis , Presedinte al Romaniei care accepta asa ceva.

 

 

@Cristoiu

Ca sa ajungem sa avem o clasa politica elevata si plina de demniate,trebuie ca politicienii sa aiba o baza materiala independenta de cea pe care le-o asigura salariile functiilor respective!
Atunci cand nu vom mai vedea in politica romaneasca figuri lamentabile ca Ciorbea care a devenit sluga lui Ponta pentru a-si putea plati ratele la o casa care-i depasesc puterile financiare,vom avea ,din nou, politicieni dedicati principiilor si interesului national!
Atunci vom avea politicieni care vor demisiona,cum a facut Iorga si atatia altii!
In prezent avem politicieni care,fie au intrat in politica pentru a fura acoperiti ,fie pentru salarii si alte beneficii marunte ca si ei!
Vom avea micro-politicieni grotesti ca Ponta care nu si-a dat demisia dupa demonstrarea plagiatului,incercand sa-l musamalizeze etc.Teo

 

 

Pai dl marcu

A plecat intr-o misiune delicata,numai pt fratii Romani si sa serveasca Romania,sa gaseasca tezauru...si cum va mai dura,omu cere rabdare...ca poate se prescrie si pedeapsa lui...deci e timpu sa ne concentram pe concret...relatiile cu Presedintele Romaniei,sunt bine...in rest a inceput vara,un sprit,un gratar,pe cine mai f grija de marcu...daca il vede careva din intimplare...(lui nenea marcu,primu care-l vede sa-i traga in cu cu arcu...cum era vorba Romaneasca)

 

 

si noi pe cine sa credem domnule ministru:…..

Intrebare (Ioana Dogioiu):" Am avut recent reactii ale ambasadelor la Bucuresti ale SUA, Marii Britanii si Germaniei pe tema proiectelor de modificare a legislatiei penale. A primit MAE si alte semnale de ingrijorare ale partenerilor externi pe aceasta tema?"
Raspuns: (Bogdan Aurescu): “Nu, nu am primit niciun alt semnal."
Marti, 12 Mai 2015, ora 18:10, Sursa: Ziare.com, Autor:Ioana Ene Dogioiu
http://www.ziare.com/bogdan-aurescu/ministru-externe/ministrul-bogdan-aurescu-despre-relatia-cu-iohannis-tezaurul-de-la-moscova-si-fugarul-marko-attila-interviu-video-ii-1362706
++++
“Ambasada SUA la Bucuresti isi exprima din nou ingrijorarea cu privire la modificarile aduse in Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
“Ambasada Statelor Unite este in continuare ingrijorata de modificarile aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anti-coruptie. Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori..."
Marti, 12 Mai 2015, ora 21:29, Sursa: Ziare.com
http://www.ziare.com/politica/parlament/ambasada-sua-ingrijorata-de-modificarile-codului-penal-1362886
+++++
“ Urmărim ingrjiorările generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal și Codul de Procedura Penală in aceasta săptămană. Orice modificări aduse acestor coduri trebuie analizate cu atenție și in mod transparent de toate părțile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificări nu subminează progresele recente obținute de Romania in consolidarea statului de drept și in lupta anti-corupție. Așa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru atragerea in Romania a investitorilor locali și internaționali", sustine Ambasada SUA la București."
... "Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept".
"Urmărim indeaproape și am luat notă de preocupările semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penală și a Codului Penal. Așa cum recomandă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Parlamentul trebuie să sprijine instituțiile sistemului judiciar și statul de drept" se arată in mesajul transmis de Ambasada Marii Britanii la București.
Crisan Andreescu / 06 MAI, 2015 / 17:47
http://www.dcnews.ro/sua-i-marea-britanie-reac-ie-la-decizia-de-modificare-a-codului-penal_474842.html
+++++++++++
….pe specialistii in geografie de la agerpres? calcati pe urmele medgidiotului corlatean? pacat…..

 

 

succesul in diferendul cu Ucraina se datoreaza mai mult faptului ca

Romania in UE e mai usor de muls comparativ cu Ucraina independenta, decat artei conversatiei domnului Aurescu.
Goldmann sau Aurescu, atata vreme cat nu pune de-o noua fundatie Gojdu, nu vorbeste light romanian si nu confunda Romania cu un land austriac, sa ne traiasca, sa creasca mare si in **** tare!

 

 

ai rezon.....

"pronumele Bogdan este ambigu,oricum nu crestin fara echivoc"
Te-o Rank user: x5 12.05.2015, 22:26
.....
"In zilele binecinstitorului si de Hristos iubitorului domn, Io Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, in anul 6984 [1476], iar al domniei sale anul 20 curgător, s-a ridicat puternicul Mahmet, impăratul turcesc, cu toate puterile sale răsăritene si incă si Basarab voievod poreclit Laiotă a venit cu el, cu toată Ţara sa Băsărăbească. Si au venit să prade si să ia Ţara Moldovei si au ajuns pană aici, la locul numit Paraul Alb. Si noi, Stefan voievod, si cu fiul nostru, Alexandru, am iesit inaintea lor aici si am făcut mare război cu ei, in luna iulie 26; si, cu voia lui Dumnezeu, au fost infranti crestinii de păgani. Si au căzut acolo multime mare de ostasi ai Moldovei. Atunci si tătarii au lovit Ţara Moldovei din partea aceea. De aceea, a binevoit Io Stefan voievod, cu buna sa vointă, a zidi această casă in numele Arhistrategului Mihail si intru rugă siesi si doamnei sale, Maria, si fiilor săi, Alexandru si Bogdan, si pentru amintirea si intru pomenirea tuturor drept-credinciosilor crestini care s-au prăpădit aici. In anul 7004 [1496], iar al domniei sale anul 40 curgător, in luna noiembrie 18."
Pisania bisericii Sfantul Arhanghel Mihail din Războieni
18 noiembrie 1496
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
....deci Stefan cel Mare si Sfant, tatal sau si fiul sau nu au fost "crestini fara echivoc", tot asa cum nu a fost nici Hasdeu.
este adevarat ca a fost un ambasador in SUA si secretar de stat la miniserul de externe al Romaniei post-lovilutionare, acela Corneliu prenumele avea, n-avea nimic cu Capitanul si-l chema, fara nici-un echivoc, pe nume Bogdan, dar acesta-i era Numele si NU Prenumele. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Corneliu_Bogdan).
evident si fara nici-un echivoc este faptul ca nu diferenta intre substantivele de origine latina "pronume" si "prenume", asa ca iti dau un sfat: pune burta pe carte si de gramatica si istorie apuca-te de invatat.

 

 

e clar ca Romania mai usor de muls in cadrul UE decat daca ar

fi un stat independent, care sa dispuna de bogatiile solului si subsolului; uite, Schwaighofer, crezi ca s-ar fi adresat cu atata tupeu guvernului si cu amenintari? sau ca soarecele OMV ar fi inghitit vre-o data elefantul PETROM? daca nu poti fi dreapta, macar sezi stramb dar judeca drept.
Ca despre Aurescu, nu ma intereseaza ce hram poarta. Atata vreme cat slujeste Romania cu credinta acolo unde a fost pus, are de la mine un bonus, asta am vrut sa spun.

 

 

Oauuu !

Cat de mult sa asemanat cu Potax!
Vorbeste,vorbeste dar fara sa spuna nimic.
Carnetul de Partid sa fie doar el de vina?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor