Cu amenintarea Rusiei in coasta, Romania face eforturi pentru ca NATO sa se extinda

Joi, 23 Iulie 2015, ora 07:50
4004 citiri
Cu amenintarea Rusiei in coasta, Romania face eforturi pentru ca NATO sa se extinda

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat beneficiile de securitate, dar si economice pe care le genereaza calitatea de membru NATO, sustinand ca Romania se afla in prezent la cel mai inalt grad de securitate din istoria sa contemporana.

Ministrii de Externe din Romania, Polonia, Croatia si Ungaria au participat miercuri, alaturi de omologul muntenegrean, la un seminar pe tema Politicii NATO a Usilor Deschise, se arata intr-un comunicat de presa al MAE.

"Romania se afla in prezent la cel mai inalt grad de securitate din istoria sa contemporana, datorita calitatii de membru al celei mai puternice Aliante defensive din istorie", a aratat Bogdan Aurescu, citat in comunicat.

Oficialul roman a prezentat cu aceasta ocazie experienta Romaniei in parcursul pentru integrarea in NATO, evidentiind ca procesul de reforme pe care il traverseaza in prezent Muntenegru reprezinta, in esenta, asa cum a fost si in cazul Romaniei, un beneficiu major pentru modernizarea si dezvoltarea statului.

Potrivit MAE, seful diplomatiei romane a apreciat rolul constructiv si echilibrat pe care il joaca Muntenegru in regiunea Balcanilor de Vest, evidentiind angajamentul autoritatilor de la Podgorita in procesul de integrare europeana si euro-atlantica. El a adresat un apel autoritatilor muntenegrene sa continue procesul de reforme, in special in domeniul consolidarii statului de drept si in privinta cresterii sprijinului opiniei publice pentru aderarea la NATO.

Totodata, ministrul Aurescu a evidentiat importanta continuarii procesului de extindere a NATO, Romania fiind un sustinator ferm al politicii "usilor deschise" a Aliantei, in beneficiul consolidarii securitatii si stabilitatii in spatiul euro-atlantic, dar si ca raspuns eficient la noile riscuri de la frontierele NATO.

In acest sens, a exprimat sprijinul Romaniei si pentru ceilalti aspiranti, in special Georgia, dar si Bosnia-Hertegovina si Macedonia.

Vicepremierul si ministrul afacerilor muntenegrean a multumit in mod special ministrului Bogdan Aurescu pentru initiativa sa in organizarea acestei vizite, precum si celorlalti omologi din Croatia, Polonia si Ungaria care au raspuns prompt demersului Romaniei, exprimand interesul major al Muntenegrului de a primi invitatia de aderare la NATO cu prilejul reuniunii ministrilor Aliati de externe din decembrie 2015. Totodata, a subliniat determinarea Muntenegrului de a continua procesul de reforme, precizeaza MAE.

Programul vizitei a mai cuprins vizita la Centrul Naval de Comanda din Bar, gazduita de amiralul Dragan Samardic, seful Statului Major al Armatei.

Vizita comuna a ministrilor de Externe din Romania, Croatia, Ungaria si Polonia in Muntenegru a fost organizata in zilele de 22 si 23 iulie, ca urmare a initiativei ministrului Bogdan Aurescu.

O tara NATO invita Macedonia si Muntenegru in Alianta, in ciuda opozitiei Rusiei

Putin, declaratie transanta despre atacarea tarilor NATO de catre Rusia

Initiativa se inscrie pe linia sprijinului pe care Romania l-a acordat in mod constant candidaturii Muntenegrului la NATO si vizeaza incurajarea autoritatilor muntenegrene sa continue eforturile de implementare a reformelor necesare, inclusiv in domeniul sprijinului opiniei publice muntenegrene pentru aderarea la Alianta Nord-Atlantica.

Citeste si:
Liderii PNL și PSD, către primari: "Din cauza lui Ghinea nu vă putem da pensii speciale" - Surse
Liderii PNL și PSD, către primari: "Din cauza lui Ghinea nu vă putem da pensii speciale" - Surse
PNL și PSD se pregătesc să amâne din nou pensiile speciale pentru aleșii locali, susțin surse politice pentru Ziare.com. Pentru a scăpa de furia baronilor, liderii celor două partide au...
Parlament. Ședință solemnă dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei. La eveniment au fost invitați Klaus Iohannis și Valer Dorneanu
Parlament. Ședință solemnă dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei. La eveniment au fost invitați Klaus Iohannis și Valer Dorneanu
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, luni, de la ora 13,00, într-o şedinţă solemnă, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare de către Adunarea...
Comentarii