Cum sa fim luati in serios? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Martie 2015, ora 19:31
9180 citiri
Cum sa fim luati in serios? (Opinii)
Foto Twitter/MAE german

Gafa Ministerului de Externe de la Bucuresti, care i-a oferit ministrului german de Externe o brosura pe a carei coperta harta Frantei este acoperita cu steagul german, este, cred, cu mult mai grava decat pare ea la prima vedere si, din pacate, poate simptomatica pentru ceea ce inseamna politica externa a Romaniei.

O asemenea greseala monumentala putea avea efecte grave in relatia cu ambele tari. Franta si Germania au avut dispute teritoriale nu foarte indepartate si inca exista sensibilitati. A pune steagul german pe harta Frantei poate fi perceputa ca ofensa adusa Germaniei, ca un ecou la cele intamplate in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si o ironie la adresa Frantei.

Si, daca nu ma credeti, ganditi-va cum am fi interpretat noi daca ministrul roman de Externe ar fi primit intr-o capitala europeana, in conditii de maxim protocol, o brosura pe care harta Romaniei sa fie acoperita cu steagul Ungariei. Luam sau nu foc?

Din fericire, nu exista semnale ca in cele doua capitale eroarea ar fi fost astfel interpretata. Potrivit MAE, "ministrul de Externe german i-a transmis omologului roman ca nu apreciaza ca situatia in cauza este de natura sa produca vreun efect sau sa creeze vreo problema in relatiile bilaterale".

Dar daca nu s-au simtit ofensati, oare nu e pentru ca ne iau de neseriosi si amatori? Si nu ar avea dreptate?

Vizita ministrului german de Externe nu este un moment nesemnificativ. In raport cu oricare oaspete si oricare interlocutor trebuie manifestata toata atentia cu total profesionalism. Cu atat mai mult in cazul unui partener major ca Germania. Intr-un asemenea caz, niciun detaliu nu poate fi lasat la voia intamplarii.

Eu nu spun ca este vina ministrului de Externe. Nu poti cere unui ministru sa verifice totul, sa se implice in orice detaliu. Si totusi dl Aurescu nu a aruncat nici macar o privire catre cadoul pentru oaspetele sau, cu atat mai mult cu cat acesta avea o valoare simbolica, marcand 135 de ani de relatii diplomatice bilaterale, si urma sa fie inmanat ceremonios in fata presei? Ca diplomat de cariera, veteran al Ministerului de Externe, nu i-a atras nimic atentia? Ce alte prostii putea sa contina brosura?

Partea cea mai grava din povestea aceasta mi se pare amatorismul ridicol pe care il transmite. Si ma intreb daca o chestiune atat de vizibila a fost tratata cu atata superficialitate, cum o fi fost tratat restul aspectelor? Ce voce poti sa ai in corul international cand tu faci asemenea erori grosolane? Cand niciun oficial din MAE prin mana caruia a trecut brosura, pana la nivel de ditamai ministrul, nimeni nu a recunoscut harta Frantei?

Noi ne tot jucam de-a axele in ultima vreme. Ba pe la Londra, ba pe la Berlin. Dar, vorba fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, ar trebui mai intai sa vedem daca suntem pe vreo axa, mai pe romaneste daca suntem cu adevarat considerati parteneri seriosi.

Pozitia geografica in actualul context regional ne-ar da sansa de a fi un jucator foarte important, alaturi de Polonia. Un rol pe care insa nu poti sa-l folosesti decat avand o politica externa profesionista, cu viziune, curajoasa, cu nerv. Ea se bazeaza nu doar pe un ministru valoros, ci si pe un intreg mecanism bine pus la punct, alcatuit din specialisti autentici, care vad dintr-un ochi, si de-abia treziti din somn, diferenta dintre harta Frantei si a Germaniei.

Stiu ca in Ministerul de Externe exista si autentici profesionisti care isi cunosc bine meseria si isi fac foarte bine treaba. Dar asemenea incidente penibile, inacceptabile arata ca in pozitii cheie se mai afla si oameni care nu au ce cauta acolo, ajunsi probabil in functii, la fel ca in alte ministere, pe baza de algoritm, clientelism, nepotism etc. Iar daunele pe care ei le provoaca pot fi, iata, majore, macar la nivel de imagine.

In cazul de fata nici macar nu ma intereseaza cine a gresit la tehnoredactare, ci ma intereseaza cine n-a observat eroarea si nu a impiedicat momentul penibil.

Nu pot decat sa sper ca ministrul Aurescu va vedea in incidentul brosurii un important semnal de alarma in privinta profesionalismului unora dintre subordonatii sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gafa diplomatica MAE, #drapel Germania harta Franta , #ministru de Externe