Deutsche Welle: Scandaloasele promovari ale "tehnolicianului" Bogdan Aurescu

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 17:17
13426 citiri
Deutsche Welle: Scandaloasele promovari ale "tehnolicianului" Bogdan Aurescu
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul PNL Orban si-a prezentat lista de ministri. Alaturi de "tehnolicianul" Bogdan Aurescu figureaza insi destoinici. Intre cei vrednici se afla, cert, Raluca Turcan. Dar frizeaza nesimtirea propunerea de la Externe.

Exista tehnocrati si tehnocrati. Cei mai interesanti, intre ei, imi par "tehnolicienii". Pe jumatate politicieni, pe jumatate tehnocrati, acesti indivizi n-au mai putina politica in sange, decat le curg ritmurile de Dixieland in vene trompetistilor de jazz din New Orleans.

Tehnolicienii manifesta abilitati de ministri literalmente sub orice regim. Inclusiv in cele eminamente nedemocratice.

Sau antidemocratice. Astfel de insi n-au probleme sa sara dintr-o tabara in alta, oricat de gretoasa, cu nonsalanta vaduvei vesele la inmormantarea consortilor ei, aducand servicii politice majore, desi reusesc, totodata, miraculos, sa-si pastreze renumele de "tehnocrati".

Un asemenea prestidigitator de exceptie e Bogdan Aurescu. De oriunde il arunci, el cade in picioare. Mai nou s-a vazut propus ministru de Externe in monocolorul guvern penelist propus de Ludovic Orban.

Dar cine e, de fapt, Aurescu?

Mult elogiat, la inceputul anilor 2000, pentru o interventie de bun simt la Haga, unde s-au derulat audierile din procesul castigat contra Ucrainei pentru jurisdictia asupra Insulei Serpilor, Aurescu a facut o figura pasabila ca diplomat, fiind promovat asiduu de PSD.

Fost PCR. Si nu tocmai intamplator. Caci nicio ciuma rosie care se respecta nu poate ocoli greutatea de a identifica oameni cat de cat alfabetizati, care sa execute sarcinile obligatorii in orice stat, chiar si in statul paralel.

Sunt treburi, pe care dregatorii pesedisti n-au timpul si calificarea sa le duca la bun sfarsit, intrucat, dupa o buna traditie pecerista, sunt mult prea ocupati sa devalizeze tara.

Asa s-a intamplat minunea ca, de la Ion Iliescu incoace, guvernele postcomuniste sa practice, pe langa antimeritocratia cotidiana, si sporadice manevre de creare de posturi rentabile pentru experti. Dar nu pentru orice fel de experti. Ci doar pentru cei, vai, multi, dispusi sa-si lase constiinta la garderoba, cand sunt invitati sa joace partituri in spectacolele unor compromisuri pe cat de manoase pe atat de imunde, regizate de regimul politrucilor.

Care i-au rasplatit de altfel cu niscai ciosvarte grase.

La randul lor, tehnolicienii pun osul la propasirea malodorantelor regimuri care-i promoveaza. Au ei probleme pentru ca aceste regimuri violeaza cu insolenta maxima dreptul la vot al cetatenilor? Pare ca nu. Tehnolicianul Aurescu le sare in ajutor.

Asa de pilda, la alegerile prezidentiale din 2014, Aurescu se repezea cu mult elan sa-l propteasca pe candidatul Ponta si regimul sau USL-ist, care facuse totul spre a sabota dreptul la vot al romanilor de dincolo de hotarele oficiale ale tarii.

La 16 noiembrie 2014, Aurescu elogia procesul de votare la al doilea tur al prezindentialelor romanesti. El afirma ca ar fi putut "constata in mod nemijlocit ca procesul de votare se desfasoara normal, fara incidente..." Aurescu supralicita chiar, fara vreo jena perceptibila, sustinand ca a discutat "si cu cetatenii iesiti de la urne si acestia erau multumiti..." Realitatea basarabeana era la antipod.

"Alegeri prezidentiale in Romania: Cozi interminabile la sectiile de votare din RM", titra Jurnal.md, reliefand ca, in acea zi de gratie de 16 noiembrie, "romanii din Republica Moldova (formasera) cozi fara capat la sectiile de votare deschise pentru alegerile prezidentiale din Romania. Si asta in pofida faptului ca participantii la scrutin au venit in fata sectiilor cu noaptea-n cap...

In primul tur al alegerilor prezidentiale, mai multi cetateni nu au reusit sa-si depuna votul pana la inchiderea sectiilor".

Normal ca oamenii erau "multumiti". Parvenisera sa-l stampileze pe Iohannis, dupa ce se sculasera in puterea noptii ca sa nu-l lase pe V.V.Ponta sa devina presedintele Romaniei. Si dupa ce se calcasera in picioare la cozi interminabile. Atata doar ca, spre a sluji regimul pesedist, Aurescu zugravise o falsa "realitate", mintind sfruntat, ca si cum in cauza n-ar fi fost incalcatul drept de vot al romanilor.

Ceea ce nu l-a impiedicat pe presedintele Iohannis, ale carui interese le sapase diplomatul "tehnolician", sa-l faca timp de trei ani pe Aurescu, ministrul de externe in guvernul PSD, consilierul sau prezidential.

Halal dreptate. Halal presedinte. Halal consilier, al carui mentor fusese marele corupt si infractor condamnat Adrian Nastase, un ex-premier pe care Aurescu l-a invitat, dupa iesirea acestuia din inchisoare, asa cum noteaza Sabina Fati la RFE, sa-i lanseze cartea publicata in engleza.

Mai aflam ca acelasi Aurescu il invita, in 2015, pe coordonatorul lui de doctorat, delincventul ex-nomenclaturist comunist Adrian Nastase, "sa participe la Consiliul Consultativ al ministerului", desi, conform condamnarii sale, pupila lui Ion Iliescu nu poate fi aleasa in functii publice. Deci asa vrea prospectivul executiv monocolor al PNL sa guverneze si sa reformeze Romania?

S-a cautat mult si chiar nu s-a putut gasi un om politic mai putin traseist? Sa-l fi refuzat pe Ludovic Orban un Teodor Baconschi? Sa nu-i fi stat la dispozitie Mihai Razvan Ungureanu? Sau poate Cristi Diaconescu? Nu merita mai mult sefia diplomatiei romane? De unde atata cinism si ipocrizie?

Ce ne pasa ca poporul a demonstrat in masa, ani la rand, in contra ciumei rosii si impotriva demontarii statului de drept? Ce ne pasa ca romanii vor o tara fara corupti si fara penali in functii publice, precum si un stat de drept in care alegatorilor sa nu li se mai fure dreptul la vot?

Dupa ce a fost ministru de Externe PSD, il facem si ministru de Externe PNL. Bravos natiune. Scandalos? Ei, as! "In Romania merge", isi vor fi zis cei ce l-au propus pe tehnolician in functia de sef al diplomatiei romane.

Petre M. Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bogdan Aurescu Externe vot 2014 diaspora , #ministru de Externe