Ziare.com

Macron vede NATO in "moarte cerebrala", dar Romania nu crede ca Alianta e in criza

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 08:21

   

Macron vede NATO in "moarte cerebrala", dar Romania nu crede ca Alianta e in criza
Bogdan Aurescu a afirmat, miercuri, la lucrarile reuniunii ministrilor de Externe din statele membre NATO de la Bruxelles, ca Romania nu impartaseste opiniile conform carora Alianta este in criza.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), seful diplomatiei romane a precizat ca "Romania nu impartaseste opiniile conform carora Alianta este in criza si a subliniat ca procesul de adaptare a NATO trebuie sa continue".

"Orice proces de reflectie pe tema viitorului Aliantei trebuie, in viziunea Romaniei, sa poata identifica eventualele probleme interne si provocarile externe ale NATO, sa faciliteze procesul de adaptare a Aliantei si sa inlature orice perceptii - care sunt oricum eronate - cum ca Alianta ar fi in criza.

Un astfel de proces ar putea conduce, in opinia ministrului roman de Externe, la modernizarea conceptului strategic al NATO", se arata in comunicatul MAE.

Amintim ca cel mai vehement critic al situatiei in care se afla acum NATO este presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care recent a spus intr-un interviu: "Ceea ce suntem pe cale sa traim este moartea cerebrala a NATO".

In schimb, cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu afirmatiile presedintelui francez privind NATO, considerand ca acesta a folosit "termeni radicali".
"Eu nu cred ca o astfel de apreciere intempestiva este necesara, chiar daca avem probleme, chiar daca trebuie sa ne dezmeticim", a spus Merkel.

Contributiile concrete ale Romaniei la NATO

La reuniunea de la Bruxelles, Bogdan Aurescu a subliniat importanta deosebita a unitatii si solidaritatii statelor aliate, in perspectiva reuniunii la cel mai inalt nivel de la Londra, subliniind importanta unui mesaj puternic de sustinere a Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

A prezentat contributiile concrete ale Romaniei in acest sens, materializate atat in asigurarea resurselor necesare pentru modernizarea fortelor armate nationale (2% din PIB), cat si in contributiile semnificative la operatiile si misiunile aliate.

El a evidentiat necesitatea continuarii progreselor concrete in implementarea deciziilor adoptate, inclusiv cele vizand flancul estic al Aliantei in ansamblul sau. In acest context, a subliniat importanta implementarii depline a deciziilor referitoare la regiunea Marii Negre si a asigurarii unor contributii sporite din partea aliatilor, in vederea consolidarii posturii aliate de descurajare si aparare in aceasta regiune, in plan terestru, maritim si aerian.

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat importanta dezvoltarii, in continuare, a dialogului si cooperarii practice cu Georgia, Ucraina si Republica Moldova, pentru cresterea rezilientei acestora in fata provocarilor interne si externe.

De asemenea, a subliniat importanta sinergiei si complementaritatii depline intre NATO si UE in domeniul securitatii si apararii, element foarte important in mentinerea unitatii transatlantice, mentioneaza MAE.

In cadrul dineului de lucru a avut loc un schimb de opinii cu privire la contextul global de securitate si implicatiile acestuia pentru Alianta, pentru un raspuns eficient la provocarile actuale si viitoare. Ministrii au discutat despre modalitatile de abordare coordonata a unor teme de interes strategic: Rusia, China si controlul armamentelor.

In interventia sa, ministrul roman de Externe a exprimat convingerea ca multiplicarea provocarilor si amenintarilor la nivel global fac cu atat mai necesara mentinerea unei abordari unitare din partea statelor aliate, atat in cadrul NATO, cat si in alte formate la care participa acestea.

Aurescu s-a referit la importanta pastrarii abordarii actuale cu privire la Rusia, subliniind ca o schimbare a acestei abordari nu poate avea loc decat in conditiile revenirii la respectarea de catre partea rusa a dreptului international si a angajamentelor asumate. El a precizat ca principiile si valorile euroatlantice trebuie sa ramana reperele in interactiunea NATO cu alti actori internationali.

In acest context, Aurescu a evidentiat necesitatea pastrarii si consolidarii actualelor aranjamente in domeniul controlului armamentelor.

In egala masura, ministrul Aurescu a prezentat evolutiile recente din Republica Moldova si a subliniat ca orice evolutie spre solutionarea conflictului transnistrean trebuie sa aiba loc cu respectarea frontierelor international recunoscute ale Republicii Moldova si fara afectarea vectorului sau european de politica externa.

Reuniunea a reprezentat un moment important in pregatirea reuniunii sefilor de stat si de guvern aliati de la Londra, din 3-4 decembrie. Programul a inclus doua sesiuni de lucru in format aliat: o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic si un dineu de lucru.

Ministrii au adoptat o serie de decizii referitoare la recunoasterea spatiului cosmic ca domeniu operational al Aliantei, la consolidarea rolului NATO in domeniul securitatii energetice si la continuarea participarii aliate la eforturile internationale privind combaterea terorismului.

In acelasi timp, au fost evaluate progresele inregistrate in implementarea masurilor referitoare la Marea Neagra decise la reuniunea ministeriala de externe de la Washington, din 3-4 aprilie. De asemenea, a avut loc o discutie cuprinzatoare despre situatia de securitate in regiunile Marii Baltice, Marii Negre, Marii Mediterane si Atlanticului de Nord si deciziile adoptate de NATO pentru a raspunde riscurilor si provocarilor care afecteaza aceste regiuni, mai informeaza MAE.

In marja reuniunii ministrilor de externe NATO de la Bruxelles, Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o intrevedere si cu secretarul de Stat american, Michael R. Pompeo. Iata ce s-a discutat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Aurescu NATO criza Macron
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2560 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai noi ca

Tara suntem mereu in criza,nu mai suntem in stare sa facem diferenta....

 

:)

globalizarea creaza si probleme, spre ex NATO...incepe sa ramana fara...dusmani:)

lumea mare se schimba din temelii.
efectele schimbarii pot fi asimilate unui razboi mondial, chiar daca la acest nivel de dezvoltare un razboi mondial clasic e posibil exclusiv la pachet cu neutralizarea civilizatiei.
( deci nu poate fi o optiune, dar...un razboi mondial purtat cu arme noi, ...noi noute, Inteligenta Artificiala, gen, ...asta se poate.
toate Definitiile, inclusiv ale Razboiului, vor fi innoite, altfel nu se poate, pentru ca vechile definitii sint incapabile sa cuprinda noile concepte, noile valente pe care noul nivel de dezvoltare al civilizatiei le disponibilizeaza )

in functie de cum va arata noua lume, asa va arata si NATO. prin urmare, in orice caz... cu totul altfel. ceea ce se poate cunoaste, fiind ceva de bun-simt, asta este, ca va arata cu totul si cu totul altfel, pentru ca NATO trebuie sa catalizeze Dezvoltarea Civilizatiei, nu s-o inhibe.

 

nato si bunul-simt

orice alianta politico-militara e buna atita timp...si doar atita timp cit ea catalizeaza dezvoltarea.

globalizarea a influentat si manifestarea alianatei nord atlantice, care, evident, nici nu putea sa ramana neatinsa de influentele globalizarii.

dar...si era de asteptat, procesul de globalizare a ajuns intr un punct in care aliantele politico-militare actuale incep sa devina, din catalizatori ai dezvoltarii, inhibitori ai dezvoltarii. or o astfel de stare nu e o optiune.

prin urmare pare ceva de bun-simt ca in viitor sa se manifeste aliante politico-militare capabile sa sustina procesul de dezvoltare a Civilizatiei, pentru ca, cu toate ca poate nu pare, cel mai important a devenit procesul de dezvoltare, pentru ca daca dinamica dezvoltarii nu e asigurata in stil fibonacci, Civilizatia va pati fix cum au patit toaaate celelalte Civilizatii, cind au ajuns pe acest nivel de dezvoltare: au disparut din peisaj, autoconsumindu-se.

prin urmare s-ar parea ca si NATO e obligata sa-si schimbe temeliile. cum?...de unde sa stiu eu?!, dar fara ca NATO sa-si schimbe temeliile, adica fara ca NATO sa se schimbe din temelii, asta nu se poate. mai exact,...se poate, dar exclusiv la pachet cu neutralizarea Civilizatiei. NATO trebuie sa devina un catalizator extrem de capabil, al Dezvoltarii Civilizatie. asa pare a fi de bun-simt...

 

Macron, Trump, etc... si Dinamica Fibonacci

privind spre Macron, ...spre Trump,...unora le vine s-o ia la fuga. intrebarea mea este...spre ce?!...spre...unde?!
ca 'ce se cere' e destul de clar: Noi Temelii, capabile sa sustina o dinamica a dezvolatrii pe masura potentialului si nu mai firava!, ci pe masura potentialului la care Civilizatia a ajuns.

TOTI cei care sint preocupati sa gaseasca noi catalizatori pentru Dezvoltare sint in trend!, pentru ca ce se cere, ce se cere...si daca nu se livreaza se plateste cu existenta!, este Dezvoltare de tip Fibonacci. O disponibilizezi, bine, n-o dispobilizezi, ca nu esti capabil, s-ar parea ca nu e prea bine, pentru ca toate civilizatiile de pina acum au disparut atunci cind s-au dovedit incapabile sa livreze Dezvoltare de tip Fibonacci, si... fiti convinsi ca pe lumea asta s-au manifestat Civilizatii...magnifice! cu toate astea, s-au dovedit incapabile sa se dezvoltae...ca Natura, atunci cind au ajuns LA ACEST Nivel de dezvoltare. Prin urmare...ochii cit cepele pe Dezvoltarea de tip Fibonacci, ca acolo e problema...
Catalizatorii sint fundamentali! prin urmare nu conteaza cum arata Npoile Temelii, in comparatie cu cele vechi, invechite, expirate, ci doar daca sint capabile sa poarte catalizatori de dezvoltare extrem de capabili!

sustineti schimbarea, nu baltirea, ca baltirea e... cu intepenire, si tot ce e intepenit, ...e lipsit de miscare,...de viata.

 

Este inevitabil ca Europa sa-si dezvolte propriile capacitati de

protectie. Adica un sistem militar european, sub comanda europeana. Si desigur asociat cu Alianta Atlantica. Nu vad care este inconvenientul pentru aliatii nostri de peste Oceane. Romania este inainte de toate EUROPEANA. In familia europeana poate conta pe sprijinul, ajutorul si protectia tuturor celor 26 de state care compun Uniunea Europeana.

Sustin deci punctul de vedere francez, si anume cel al dezvoltarii militare europene in asociere cu structurile de comanda ale NATO. Defetismul este un rau consilier. Rusii stau in coasta Europei, chinezii napadesc toata Africa si tarile asiatice, Orientul terorist islamic, ... toate aceste sunt mai apropiate de Europa decat de USA. De aceea, paza buna, trece primejdia rea.

VIS PACE PARA BELLUM.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor