Ministrii Bogdan Aurescu si Hegedus Csilla au depus juramantul. Mesajul lui Basescu pentru Ponta

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 19:03
16272 citiri
Ministrii Bogdan Aurescu si Hegedus Csilla au depus juramantul. Mesajul lui Basescu pentru Ponta
Foto: Administratia Prezidentiala

Hegedus Csilla, noul ministru al Culturii, si Bogdan Aurescu, noul ministru al Afacerilor Externe, au depus luni juramantul, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!", a fost juramantul rostit de cei doi.

"Este o mare onoare pentru mine faptul ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania m-a propus pentru aceasta functie importanta", a declarat noul ministru al Culturii, Hegedus Csilla, dupa depunerea juramantului de investire.

Basescu: Felicitari in mod deosebit pentru nominalizarea de la MAE

Presedintele Traian Basescu a spus, luni, la depunerea juramintelor de catre cei doi noi ministri, ai Afacerilor Externe si Culturii, ca transmite felicitari in mod deosebit pentru nominalizarea de la Ministerul de Externe.

"Ii felicit pe cei doi ministri. Felicitari pentru propunerea de la Ministerul de Externe, vom avea nevoie de seriozitate si stabilitate. Va doresc succes la toti, va multumesc si de cate ori va fi nevoie de mine, va stau la dispozitie, pana pe 21 decembrie. Va urez o seara buna", a fost scurta alocutiune rostita de presedintele in functie, Traian Basescu, dupa depunerea juramantului de catre cei doi ministri.

La ceremonie au fost prezenti premierul Victor Pontas si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. A lipsit presedintele Senatului, Calin Popescu Tarieanu.

"Ne vedem la CSAT", i-a transmis Traian Basescu premierului Victor Ponta, in timp ce se retragea.

Cine e Bogdan Aurescu

In varsta de 41 de ani, Bogdan Aurescu este secretar de stat in MAE din luna februarie 2009, lucrand in cadrul Ministerului din anul 1996. Diplomat de cariera, el este, din anul 2012, conferentiar universitar doctor in cadrul Departamentului de Drept Public al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti, si vorbeste fluent limbile engleza si franceza.

De numele lui Bogdan Aurescu se leaga cei 9.700 de km patrati castigati pentru Romania la Haga, tot in februarie 2009, dar si amplasarea scutului antiracheta in tara noastra.

Bogdan Aurescu, propus in locul lui Motoc la Externe - Basescu a acceptat

Cu ocazia procesului cu Ucraina de la Haga, Aurescu a devenit extrem de popular in Romania. In 2009, cand a mai fost propus ca ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a vorbit despre activitatea sa in fata unei comisii parlamentare.

"Cand mi-am asumat calitatea de Agent in procesul cu Ucraina de la Haga, am facut-o fiind foarte constient ca daca vom castiga va fi succesul tuturor, al Romaniei, iar daca vom pierde va fi esecul meu personal.

Nu m-am dat deoparte - am ramas in MAE si dupa ce nu am mai fost secretar de stat, intre 2005 si 2006 doi ani am lucrat ca Agent pentru proces ca simplu referent in directia juridica", a spus atunci Aurescu. Aurescu a fost secretar de stat pentru afaceri strategice, incepand din luna iunie 2012.

Interesul Romaniei e ca Ucraina sa ramana un stat integru teritorial - Interviu cu Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu il inlocuieste pe Teodor Melescanu, care a ocupat aceasta functie dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, in urma demisiei lui Titus Corlatean.

Dupa demisia lui Melescanu, premierul Victor Ponta a anuntat ca urmeaza sa il numeasca la MAE pe ambasadorul roman la UE Mihnea Motoc, dar numirea acestuia a fost intarziata de faptul ca prim-ministrul a plecat din tara pentru o vacanta de o saptamana, dupa pierderea alegerilor prezidentiale, si nu a semnat decretul prin care Motoc era retras din functia sa actuala.

Ponta pleaca in concediu dupa esecul suferit la alegerile prezidentiale

Atat Melescanu, fost sef al SIE, cat si Corlatean au fost nevoiti sa renunte la mandatele in fruntea MAE dupa scandalul imens inregistrat la sectiile de votare din strainatate, de care era responsabil Ministerul de Externe.

Zeci de mii de romani au fost nevoiti sa stea la cozi imense, ore intregi, in conditii meteo grele, pentru ca MAE nu a dorit sa infiinteze mai multe sectii de votare in orasele din strainatate unde se afla comunitati mari romanesti.

Cine e Csilla Hegedus

Hegedus Csilla, secretar general adjunct al UDMR, aflata pe lista acestui partid pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, a absolvit Facultatea de Dezvoltare a Resurselor Umane a Universitatii din Pecs (Ungaria), si Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii clujene Babes-Bolyai.

Hegedus este membru in Consiliul director al Fundatiei Transilvania Trust, care se ocupa de intretinerea Palatului Bannfy din Bontida, monument istoric, potrivit Gazetei de Cluj.

Citește și:
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat miercuri, 30 noiembrie, cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, despre rapoartele...
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Regret ca domnul B. Aurescu isi pune calitatile in slujba lui
Poza PSD.Erie
PSD.Erie
rank 5
Pai toarasu Motocicleanu ie plecat la blogu ludom profesor Varanescu