Ministrul de Exerne, Bogdan Aurescu, s-a intalnit cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: Ce subiecte s-au discutat

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 17:56
5346 citiri
Ministrul de Exerne, Bogdan Aurescu, s-a intalnit cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: Ce subiecte s-au discutat

Ministrul Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o intrevedere cu secretarul de stat american, Michael R. Pompeo, in marja reuniunii ministrilor de externe NATO de la Bruxelles, aceasta fiind prima intrevedere intre cei doi sefi ai diplomatiilor romana si americana, de la preluarea mandatului noului Guvern al Romaniei.

"Cu aceasta ocazie, seful diplomatiei romane a reiterat determinarea Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a Premierului Ludovic Orban si a Guvernului Romaniei, precum si a sa personala de a dezvolta si aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral si de a imprima un plus de eficienta cooperarii sectoriale cu SUA.

Cei doi inalti demnitari au evocat, in acest context, Declaratia Comuna a Presedintilor Romaniei si SUA, din 20 august 2019, adoptata cu ocazia vizitei la Washington a Presedintelui Klaus Iohannis, fiind reiterat interesul ambelor parti pentru inregistrarea de progrese concrete in toate domeniile Parteneriatului Strategic, inclusiv in materie de aparare, securitate energetica si cibernetica, cooperare economica si investitii", a transmis MAE printr-un comunicat de presa.

Sursa citata a precizat ca ministrul roman al Afacerilor externe a adresat multumiri omologului american pentru sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de aparare si descurajare pe flancul estic si a argumentat necesitatea cresterii prezentei militare americane in Romania, in contextul volatil de securitate din regiunea Marii Negre.

Totodata, a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la Bucuresti pentru partajarea echitabila a responsabilitatilor, confirmand continuarea alocarii a 2% din PIB pentru aparare si participarea Romaniei la misiuni militare externe, aspect apreciat in mod deosebit de Secretarul de stat Pompeo.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurari cu privire la prioritatea acordata de noul Guvern operationalizarii celor doua memorandumuri de intelegere semnate recent de Romania si SUA, in materie de cooperare in domeniul nuclear civil si infrastructura 5G.

"Cei doi inalti oficiali au trecut in revista agenda reuniunii ministeriale NATO si au evidentiat importanta avansarii procesului de adaptare a Aliantei, in pas cu evolutiile din contextul de securitate din spatiul euro-atlantic. In acest context, ministrul roman a subliniat importanta implementarii pachetului privind Marea Neagra, adoptat de ministrii de externe aliati in luna aprilie a acestui an, la Washington. In acest cadru, a mentionat importanta cresterii participarii aliate la Brigada Multinationala din Romania, precum si sporirea prezentei navale aliate in Marea Neagra, respectiv a patrularilor aeriene", a mai transmis MAE.

Ministrul roman de Externe a facut, de asemenea, o prezentare sintetica a situatiei politice din Republica Moldova si a subliniat importanta dosarului transnistrean pentru securitatea Romaniei si a NATO.

Nu in ultimul rand, Bogdan Aurescu a argumentat in favoarea accederii Romaniei, partener strategic si aliat dedicat al SUA, in programul Visa Waiver.

Ministrul Aurescu i-a adresat omologului american invitatia de a efectua o vizita in Romania, invitatie primita cu deschidere de acesta.

Citeste si:
Doi păpușari și o marionetă
Doi păpușari și o marionetă
Deși domnul Cîțu spune că toate opțiunile sunt pe masă, în realitate, singura opțiune, până în acest moment, pe care cel care a provocat criza prelungită în care România se zbate ar...
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Deputatul Ionel Dancă şi-a dat demisia din grupul parlamentar PNL. ”Nu voi vota niciodată un Guvern cu PSD”
Fostul purtător de cuvânt al PNL în Guvernul Orban, Ionel Dancă, și-a dat demisia joi, 28 octombrie, din grupul parlamentar liberal. El este al patrulea liberal care părăseşte grupul PNL,...
Sursa: NEWS.RO