Ministrul de Externe avertizeaza despre pericolul propagandei Moscovei din jurul Romaniei

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 16:08
9126 citiri
Ministrul de Externe avertizeaza despre pericolul propagandei Moscovei din jurul Romaniei
Foto: Twitter/Bogdan Aurescu

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, considera ca tarile din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene au fost afectate, in ultimul an si jumatate, de campania de dezinformare a Rusiei si ca Romania sprijina eforturile europene de promovare a presei independente.

"Propaganda si dezinformarea au jucat un rol distructiv in istoria noastra recenta", motiv pentru care Romania insista ca presa din aceste tari sa nu fie dominata de o singura sursa ci sa "promoveze opinii alternative si independente intr-un mediu de presa democratic si infloritor", a spus Aurescu intr-un discurs prezentat la Forumul SEEMO (South East Europe Media Organisation), organizat la Bucuresti.

Ministrul a explicat ca noile tehnologii deseori ingreuneaza principalele provocari cu care se confrunta si jurnalistii si diplomatii, anume obtinerea rapida de informatii corecte, din surse de incredere.

"Aceasta este cu atat mai relevant in zilele noastre, cand vedem ceea ce se numeste 'alter-ego-ul intunecat al jurnalismului', propaganda, cum castiga teren. Multi dintre voi au fost martori directi la rolul distructiv jucat de propaganda si dezinformare in istoria noastra recenta", le-a transmis seful diplomatiei romane participantilor la forumul de presa, facand referire, voalat, la situatia din Ucraina si propaganda ruseasca.

In Vecinatatea Estica UE se observa cel mai bine aceasta evolutie - aici, potrivit ministrului roman, "instrumentele de comunicare au jucat un rol dramatic in evenimentele din ultimul an si jumatate" (perioada ce coincide cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, in martie 2014 si inceputul campaniei separatiste din estul Ucrainei -n.red.).

Rusia duce o campanie de dezinformare in Vecinatatea Estica a UE, fapt recunoscut si de Consiliul European si care a condus la adoptarea unui Plan de Actiune privind Comunicarea Strategica, sustinut si de Romania.

Aurescu a aratat in discurs ca Romania a subliniat nevoia ca statele din aceasta regiune sa "promoveze opinii alternative si independente intr-un mediu de presa democratic si infloritor, care nu poate fi dominat de o singura sursa". O atentie speciala, crede seful diplomatiei romane, trebuie acordata livrarii informatiilor de calitate in limbile minoritatilor, care trebuie sa puna accentul pe promovarea intereselor nationale, nu numai sa respinga propaganda straina.

Romania a facut eforturi "sa se pozitioneze ca o tara care respecta libertatea de expresie si a presei (...) Sustinem pe deplin aceste principii nu numai in tara noastra ci si in regiune si sustinem initiativele UE ce au ca scop intarirea capacitatii de anticipare si raspuns a Uniunii", a aratat Aurescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Aurescu propaganda Rusia, #Aurescu Ucraina propaganda Rusia , #ministru de Externe