Ziare.com

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, despre riscul de razboi, sanctiunile impotriva Rusiei si situatia R. Moldova Interviu video

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 12 Mai 2015, ora 06:15

   

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, despre riscul de razboi, sanctiunile impotriva Rusiei si situatia R. Moldova Interviu video
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, nu crede ca se va ajunge la testarea articolului 5 din Tratatul NATO in Romania, dar, si daca se va intampla asa, NATO e pregatita sa isi apere toti aliatii.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul de Externe arata ca este necesara mentinerea regimului de sanctiuni impotriva Rusiei pana cand ultima prevedere din acordul de la Minsk va fi pusa in practica. "Daca intalnim incalcari ale aranjamentelor, daca incetarea focului va fi incalcata, suntem gata sa sporim regimul de sanctiuni. Speram sa nu fie necesar", a spus ministrul.

Referitor la situatia Republicii Moldova, Bogdan Aurescu considera ca nu se poate pune problema ca Romania sa instaleze guverne in alte tari, iar "ceea ce poate face si chiar face Romania este sa sprijine optiunea pro-europeana a R. Moldova. (...) De autoritatile si cetatenii R. Moldova depinde realizarea integrarii, pentru ca acest obiectiv presupune reforma corespunzatoare standardelor europene."

Ministrul de Externe ne-a vorbit si despre relatia bilaterala cu Ucraina si situatia minoritatii romanesti din tara vecina.

In a doua parte a interviului cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a vorbit despre relatia Romaniei cu Rusia, situatia tezaurului romanesc de la Moscova, relatia institutionala cu Klaus Iohannis, dar si despre chestiunea fugarului Marko Attila.Suntem intr-un context regional complicat si in egala masura ofertant pentru politica externa. Cum intelege Romania sa devina un jucator puternic in politica regionala?

Contextul este complicat, mai ales sub aspectul situatiei de securitate. Criza din Ucraina a determinat o modificare a situatiei de securitate in regiunea extinsa a Marii Negre. Din acest punct de vedere, Romania a actionat in interiorul UE si NATO pentru a gasi solutii la aceasta criza.

Ma refer la masurile decise la summit-ul NATO din septembrie anul trecut. E vorba mai ales despre masurile prevazute de planul de actiune al aliantei pentru cresterea vitezei de reactie a NATO, despre masurile de reasigurare si de adaptare.

Masurile de reasigurare se refera la o prezenta crescuta a exercitiilor aliate in flancul estic al NATO, deci in Romania. In decembrie anul trecut, s-a decis continuarea acestor masuri de reasigurare intr-o masura mai consistenta.

Vedem chiar in aceasta perioada exercitii ale aliatilor pe teritoriul Romaniei. Vedem o crestere a prezentei navale NATO in Marea Neagra. Au loc zboruri ale avioanelor de observare deasupra teritoriului Romaniei si ale altor state din flancul estic.

In privinta masurilor de adaptare poate cea mai importanta decizie se refera la desfasurarea pe teritoriul Romaniei a structurilor de comandament si control ale NATO.

Aceste masuri au fost luate cu sustinerea si implicarea activa a Romaniei, ca masuri de raspuns la ceea ce s-a intamplat in vecinatatea estica.

Ati vorbit despre securitate. Avem avertismentele repetate ale Rusiei inclusiv la adresa Romaniei. Cum le interpretati? Exista un risc real de testare a articolului 5 in Romania?

Eu sper ca nu va exista un asemenea scenariu. Chiar daca el va exista, NATO e pregatita sa isi apere toti aliatii. Tocmai aceste masuri de reasigurare si adaptare sunt raspunsul care sa garanteze ca un asemenea scenariu nu se va intampla.

Si in cadrul UE Romania a actionat pentru luarea unor masuri, mai ales in ceea ce priveste regimul de sanctiuni pus in aplicare ca urmare a ceea ce Rusia a intreprins in Crimeea si estul Ucrainei. Ne aflam in stadiul punerii in aplicare a aranjamentelor de la Minsk din februarie si impreuna cu ceilalti membri ai UE observam cu atentie punerea in practica a celor convenite.

In masura in care nu vor exista incalcari ale acestor angajamente, vom constata ca regimul de sanctiuni si-a produs efectele. Este nevoie de mentinerea acestui regim de sanctiuni pana cand ultima prevedere din acord va fi pusa in practica.

Daca intalnim incalcari ale aranjamentelor, daca incetarea focului va fi incalcata, suntem gata sa sporim regimul de sanctiuni. Speram sa nu fie necesar.

Mai ales la Kiev, expertii vorbesc despre un posibil parteneriat strategic Romania - Ucraina. Exista sanse de materializare a acestui proiect?

Am discutat ideea cu ministrul de Externe, Klimkin, in februarie si am pastrat o legatura continua cu domnia sa. Situatia politica din Ucraina a determinat o imbunatatire a dialogului si avem premisele pentru solutionarea unor dosare multa vreme nerezolvate.

S-a reusit semnarea acordului de mic trafic de frontiera si recent partea ucraineana l-a aprobat, asa ca la inceputul verii vom putea incepe sa eliberam permisele de mic trafic.

Mai sunt si alte dosare complicate nelucrate pe agenda bilaterala, inclusiv situatia minoritatii romane din Ucraina. Si ma bucur ca impreuna cu ministrul Klimkin am convenit reluarea comisiei mixte in domeniul minoritatilor nationale.

Am propus o serie de date pentru organizarea cat de curand a primei intalniri a vicepresedintilor acestei comisii mixte, pentru ca apoi sa fie organizata prima sesiune a comisiei, dupa ce din 2006 aceasta nu s-a intalnit.

Lucram cu partea ucraineana si la dosarul Bistroe, pentru a gandi o solutie care sa corespunda dreptului international si, mai ales, cerintelor de mediu.

Mai sunt si sincope. Constatam recent ca exista practica introducerii unor interdictii pentru cetatenii romani care vor sa intre in Ucraina. Am primit asigurari ca vor lucra la o solutie pentru ca aceasta practica, specifica altei perioada a relatiilor internationale, sa nu mai existe.

Situatia Republicii Moldova este foarte importanta strategic si afectiv pentru Romania. Ce e pregatita si decisa Romania sa faca pentru a ajuta parcursul european al R. Moldova?

Integrarea europeana a R. Moldova este deja un obiectiv asumat de cetatenii moldoveni si cred ca in activitatea autoritatilor de la Chisinau trebuie sa se reflecte permanent aceasta optiune manifestata prin votul din 30 noiembrie, majoritar pro-european.

De autoritatile si cetatenii R. Moldova depinde realizarea integrarii, pentru ca acest obiectiv presupune reforma corespunzatoare standardelor europene. Acordul de asociere si liber schimb intre R. Moldova si UE e cel mai bun vehicul pentru realizarea reformei. 75-80% din el inseamna acquis european. Aplicarea lui cu strictete trebuie sa reprezinte o prioritate.

Si sarcina Romaniei, ca partener strategic pentru integrarea europeana a R. Moldova, este de a sprijini prin toate activitatile sale acest efort de reforma in spirit european. Este singurul mod prin care R. Moldova poate sa se apropie concret de UE.

Este posibila integrarea in conditiile in care exista conflictul inghetat din Transnistria?

Daca ne uitam la efectul pe care proiectul liberalizarii vizelor l-a avut asupra dosarului transnistrean, o sa intelegem ca integrarea europeana si solutionarea transnistreana sunt legate. Peste 75 de mii de cetateni ai R. Moldova din Transnistria au dobandit pasapoarte biometrice care le permit sa circule fara viza in UE.

Acordul de liber schimb are un efect interesant: tot mai multe firme din Transnistria se inregistreaza la Camera de Comert de la Chisinau pentru a beneficia de acest acord. 68% din comertul provinciei transnistrene e indreptat catre vest, in R. Moldova si UE.

In privinta conflictului transnistrean in sine, lucrurile tin si de atitudinea celor din Transnistria si de atitudinea Federatiei Ruse. S-a reluat formatul 5+2 intr-o reuniune informala la Viena si e important ca el sa continue sa lucreze asupra unor solutii.

Imi spuneti ca majoritatea Republicii Molodova a dat un vot pro-european. Dar sondaje recente arata ca balanta intre pro-rusi si pro-europeni este usor in favoarea Rusiei. Cum va explicati ca nu exista totusi un curent mai puternic pro-european?

Cel mai bun barometru au fost alegerile. Partidele pro-europene au obtinut 55 de locuri, o majoritate. Este adevarat ca nu toate partidele pro-europene s-au reunit intr-o majoritate guvernamentala. Dar programul de guvernare e pro-european. E sarcina Guvernului de la Chisinau sa explice populatiei beneficiile concrete ale aderarii la UE.

Vorbeati de formarea noii majoritati. Este momentul in care, spune fostul presedinte Traian Basescu, Romania a pierdut R. Moldova pentru ca nu s-a implicat mai mult.

Eu nu cred ca se poate pune problema ca Romania sa instaleze guverne in alte tari. Ce poate face si chiar face Romania este sa sprijine optiunea pro-europeana a R. Moldova. Ministerul de Externe a organizat pe 16 martie la Bruxelles, impreuna cu Ministerul de Externe francez, reuniunea grupului de prieteni ai actiunii europene a R. Moldova, cu poate cea mai numeroasa participare - 22 de ministri de Externe europeni, impreuna cu dna Mogherini si comisarul pentru extindere.

Au fost mesaje foarte clare pro-integrare atat din partea Chisinaului, cat si din partea oficialilor europeni. Mai departe este responsabilitatea fortelor politice de la Chisinau.

S-a modificat ceva in politica Romaniei fata de R. Moldova odata cu plecarea lui Traian Basescu si venirea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni?

In politica externa a Romaniei, care, oricum, trebuie sa fie consensuala, pe subiectul sprijinului pentru integrarea R. Moldova nu cred ca exista diferente. Politica externa a Romaniei ramane aceeasi - sprijin foarte activ pentru optiunea pro-europeana a R. Moldova si actiune in plan bilateral pentru racordarea fizica a R. Moldova la Romania si de aici la UE.

Proiectele declansate mai ales anul trecut, care au beneficiat de o finantare substantiala din partea Romaniei, continua. Pe 4 martie, gazoductul Iasi-Ungheni a inceput sa trimita gaz dintre vest spre est pentru prima data in R. Moldova. Trebuie continuat cu faza a doua, de la Ungheni la Chisinau, si cu o statie de comprimare care sa permita folosirea gazoductului la capacitate maxima.

Sunt si alte proiecte: sprijinul pentru sistemul de educatie din R. Moldova, racordarea liniilor de electricitate, reabilitarea podurilor dintre cele doua tari, extinderea proiectului SMURD in R. Moldova.

Multi cetateni moldoveni imi spuneau ca la firul ierbii, in viata de zi cu zi, la nivel economic, Romania nu se simte. Moldovenii sunt inconjurati de produse rusesti, de firme rusesti, foarte multe familii au membri plecati in Rusia la munca. Prin comparatie, prezenta romaneasca este destul de discreta ceea ce are efect asupra optiunilor.

Prezenta romaneasca in R. Moldova se simte tot mai mult. Anul trecut Romania a devenit primul partener comercial al R. Moldova. Schimburile comerciale sunt in crestere. Incercam sa promovam mai multe investitii romanesti in R. Moldova, sa profitam de programul de privatizare care trebuie declansat de autoritatile de la Chisinau.

Constatam ca Acordul de liber schimb a determinat deja o crestere cu 10% a comertului R. Moldova cu spatiul comunitar si aceste evolutii urmeaza sa se reflecte in viata de zi cu zi a cetatenilor moldoveni.

Citeste diseara pe Ziare.com a doua parte a interviului video acordat de ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11327 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bla,bla,bla!Tra,la,la,la,la!Huba buba!

Hai sa filozofam!
Daca majoritatea populatiei Ucrainei si cea a Moldovei s-a exprimat ca ar fi mai fericita sub rusi,nu inteleg de ce vrei sa ii tii cu forta?
Cea mai logica solutie ar fi alipirea unei parti corespunzatoare in procente,in functie de referendum,din suprafata statelor respectiva la Rusia si la fel pe mapamond in orice situatie similara!
Asa s-ar preveni discutiile interminabile si starile vesnice de conflict!
Altfel este exact ca in povestea cu Gigel,care a fost lovit cu piatra in cap de catre Costica in parc!A venit tata'su l-a certat urat pe agresor,s-a dus cu Gigel in spate la doctor!Dupa ce a fost pansat in drum spre casa,Gigel a inceput sa planga sa fie lasat sa se joace mai departe cu prietenul Costica!

 

Da de unde !

SUA & aliatii nu pot face fata unor insurgenti inarmati rudimentar , fara tehnica avansata, fara avioane si tancuri, fara vase maritime si fara sateliti.Este vorba de "Stat Islamic" unde relieful este deschis, soldatii au in dotare doar Kalashnikov si atunci va intreb cum poate face fata unui colos inarmat "pana in dinti", unde teritoriul este f. mare, plin de vegetatie, munti , orase, etc. Si apoi mojicul rus este chilos, rezistent si are multa incapatanare. Va face NATO ce s-a facut si alte dati, ptr. ai impaca pe toti, modificand un pic harta Europei. Adio Moldova la patria muma, poate chiar adio si Ardealului, si sa nu mai "facem pe noi" , si sa gandim cu "capul pe umeri". Ce sa faci cu un guvern a la' Romania? Poate veni altul , tot asa de "isteti" vor fi, tot asa de vorbareti , de mitomani si de neispraviti vor fi. Ptr. ca asta-i romanul, dar aici avem deaface cu alta poveste, legata de o alta tema.

 

...pentru o bucata de pamant,mor mii,milioane de oameni inutil

cand viata e atat de scurta si cand Dumnezeu a facut pamant suficient pentru toti!
Totul pleaca de la samanta diabolica implementata in ADN de la caderea in pacat:ura,sete de sange,lupta pentru suprematie,pizma si restul colorarului de ...calitati,care duc la certuri si crima!

Si de ar fi numai asta,

dar pe noi romanii ne supara tare mult si adevarul. Nu mai departe, neampacatii, cu articolul meu anterior. As avea avea multa clementa, daca as marturisi ca sunt un veritabil PSD-ist. Si repet, romanul este un innascut masochist , si de moare , el tot pe a lui o sustine. Vorba batranului banc ; "Paduchiosu, paduchiosu".

ar fi pacat sa inceapa un razboi in care sa fim angrenati

e atat de spectaculos circu de aici,ca am uitat si de paine !

 

Nivelul economic al tarii noastre este extrem de scazut

Iar ministrul de externe se preocupa de interesele militare ale altor state. Interesul tarii noastre este un scut care sa protejeze SUA? Alte declaratii recente au vizat tot interesele de data asta economice, nevoia statelor dezvoltate de forta de munca ieftina calificata din Romania. Intrega Africa are nevoie de echipamente pentru agricultura si foraj de apa si are numeroase resurse si terenuri agricole ieftine. Daca romanii vor emigra nu cred ca va creste bunastarea Romaniei ci a tarilor unde ei vor emigra.

 

scutul e pentru noi

Ca SUA are suficiente echipamente de protectie, stai linistit.
Problemele de securitate ale vecinilor pot deveni ale noastre, daca nu ii sustinem in fata agresorului, Rusia. Ar trebui sa constientizam ca dupa Ucraina urmeaza Moldova, apoi noi. Trebuie sa fim pregatiti, ca teritoriul odata pierdut, ma indoiesc ca va putea fi recuperat, chiar si cu sprijinul NATO.

"situatia minoritatii romanesti din tara vecina."

Unde se vorbeste in acest interviu de "situatia minoritatii romanesti din tara vecina" de romanii din teritoritoriile noastre stramosesti Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei rapite cu forta si care nu au avut un fundament juridic constituit? De ce ne ascundem frica dupa "degete" dragi politicieni si jurnalisti?

Incheierea unui tratat prin care s-ar prelua intr-o formă juridică ceea ce s-a impus cu forta si care nu a avut un fundament juridic constituit ar apărea ca un act de ratificare a acestui fapt, consolidand fundamentarea juridică de care Ucraina are, in prezent, atata nevoie pentru stăpanirea, in continuare, a teritoritoriilor noastre stramosesti.

Cind vom avea demnitatea si curajul sa vorbim deschis deapre aceasta rana mereu singerinda a intregii natiuni romane?

 

Asaltul propagandei ruse prin cozile de topor romane se intensifica

Am avut rabdare sa numar articolele aparute pe site-ul de azi ziare.com despre sau in legatura cu Rusia:
1)Kerry discutii "sincere cu Rusia!!!Ziare.com
2)Moscova a stationat noi avioane in Crimeia!Mediafax
3)Rusia vrea sa fie egala cu SUA!Ziare.com
4)NATO a expulzat zeci despioni rusi..Agerpres
5)Rusia a avut dreptate(ref.la gazele de sist!)Pescaru
6)Rusia membra UE in 20 de ani!Mediafax
7)Raportul Nemtov despre soldatii rusi!Ilie
8)Proshenko despre cea mai mare amenintare a separatistilor rusi!Ilie
9)John Kerry ia drumul Rusiei!Ziare.com
1o)Presedintele unei tari din Centrul Europei:sanctiunile impotriva Rusiei vor fi ridicate!Pescaru,
11)Autoritatile de la Moscova resping comemorarea initiata de Nemtov(cel deja asasinat).Ilie
12)Aurescu:sanctiunile contra Rusiei etc etc.Ene
12 Articole despre Rusia si niciunul despre constructia de autostrazi in Romania,canalizarea satelor,asfaltarea drumurilor comunale(incepute de dna Udrea),absorbtia fondurilor europene,inghetarea investitiilor bugetare etc etc.
Sa mai spuna cineva ca indivizi si individe ca Ilie,Toia,Pescaru,Necula etc.servind Rusia nu fac un serviciu de abatere a atentiei publice de la adevaratele esecuri ale administratiei Ponta!
Este inlocuitorul circului rasuflat:Basescu este de vina!
Circul propagandei ruse(securist,"rasfirat" pe site) este practic anihilat de indiferenta cu care il trateaza romanii!
Popor inteligent!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor