Romania ataca Transnistria, scenariu de la Moscova: "O idee profund ridicola"

Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:53
3446 citiri
Romania ataca Transnistria, scenariu de la Moscova: "O idee profund ridicola"
Foto: Wikipedia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat joi drept "profund ridicola" informatia aparuta la un post de televiziune rus potrivit careia Romania ar analiza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria.

Aurescu a declarat ca o continuare a eforturilor de solutionare a dosarului transnistrean in formatul 5+2 este foarte importanta si ca acesta este "unicul format care poate sa aduca o solutie cuprinzatoare".

Romania ataca Transnistria? Scenariul vehiculat la Moscova si replica de la Bucuresti

"Este insa nevoie de continuarea discutiilor pe fond, pe (...) cosul trei al dosarului transnistrean si de o abordare cuprinzatoare care sa aiba in vedere mai multe dimensiuni: de la cea militara si de securitate, la cea economica, sociala si de reconciliere, la cea de dezvoltare democratica, pana la cea politica, la aranjamentele de tip constitutional care trebuie sa duca la o solutie durabila.

Si, daca vorbim despre dimensiunea militara si de securitate, atrag atentia si asupra provocarilor care pot aparea, cum este, de exemplu, cea de ieri cand un post al armatei ruse a sustinut ca Romania analizeaza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria. Nu pot sa spun decat ceea ce este evident si anume ca o astfel de afirmatie este profund ridicola", a punctat Aurescu, in cadrul unei dezbateri organizate de MAE cu ocazia implinirii a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki.

Aurescu si-a exprimat preocuparea totodata pentru reluarea "substantiala" a violentelor in estul Ucrainei, aratand ca acest lucru reprezinta "o incalcare serioasa" a aranjamentelor de la Minsk.

Seful diplomatiei romane a facut apel la incetarea "de indata" a incalcarii acordurilor de la Minsk, remarcand, pe de alta parte, ca, in timp ce sunt aniversati 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, principiile fundamentale ale documentului sunt incalcate.

"Ca si in cazul Republicii Moldova si al Georgiei, prezenta trupelor si armamentelor straine pe teritoriul Ucrainei fara consimtamantul explicit al statului gazda este absolut inacceptabila, contrara principiilor de drept international si angajamentelor asumate in cadrul organizatiei", a adaugat Bogdan Aurescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Romania Transnistria, #Romania Transnistria Aurescu, #Romania ataca Transnistria , #ministru de Externe
Comentarii