Reuniune importantă a NATO. Bogdan Aurescu va cere constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România

Vineri, 04 Martie 2022, ora 08:09
4049 citiri
Reuniune importantă a NATO. Bogdan Aurescu va cere constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu FOTO Facebook/Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO. Se va discuta din nou despre situaţia din Ucraina şi consolidarea apărării pe Flancul Estic, iar ministrul Aurescu va cere constituirea accelerată a a Grupului de Luptă din România.

”Reuniunea a fost convocată pentru a analiza cele mai recente evoluţii de securitate, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pentru a dezbate, în continuare, acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată prcizează că şeful diplomaţiei române ”va accentua necesitatea consolidării semnificative şi pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România”.

„De asemenea, va informa în legătură cu obiectivele strategice anunţate de către Preşedintele României, ca urmare a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 1 martie, respectiv creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5% şi realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile şi nucleare civile. De asemenea, ministrul român va prezenta măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv crearea unei facilităţi logistice de coordonare a ajutorului umanitar pentru statul vecin”, a mai transmis instituţia.

MAE prcizează că este a doua reuniune extraordinară a miniştrilor de externe NATO din acest an dedicată situaţiei din Ucraina şi implicaţiilor ei pentru securitatea Aliaţilor.

Precedenta reuniune a avut loc pe 7 ianuarie (http://www.mae.ro/node/57528). Totodată, de la începutul acestui an, au avut loc reuniunea ordinară a miniştrilor apărării din statele NATO (16-17 februarie), precum şi un Summit extraordinar virtual al liderilor Aliaţi, cu participarea Finlandei, Suediei şi Uniunii Europene, desfăşurat la 25 februarie.

Aceste reuniuni au reafirmat angajamentul şi solidaritatea Aliată, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Washington, şi angajamentul pentru măsuri suplimentare de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic în întregul său.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Ministrul adjunct de externe al Poloniei a declarat marţi că NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de frontierele Alianţei...
#Bogdan Aurescu, #ministru Externe, #NATO, #Rusia, #razboi Ucraina , #stiri Bogdan Aurescu