România, gata să preia afganii care au colaborat cu trupele române pe timpul războiului

Marti, 17 August 2021, ora 20:44
3895 citiri
România, gata să preia afganii care au colaborat cu trupele române pe timpul războiului
Avion Hercules C-130 al Forțelor Aeriene Române FOTO Facebook/ Forțele Aeriene Române

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, marți, la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, că România evaluează posibilitatea de a prelua personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române în Afganistan și, temporar, personal care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice.

„Ministrul român de externe a susținut, totodată, nevoia asigurării condițiilor necesare pentru părăsirea Afganistanului de către cetățenii străini și afgani care doresc acest lucru. A prezentat, în context, demersurile autorităților române în vederea repatrierii cetățenilor români aflați încă în Afganistan și a anunțat că România își manifestă deschiderea și evaluează la nivel interinstituțional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române care și-au desfășurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz în parte, inclusiv din punct de vedere securitar. Totodată, România își exprimă deschiderea și analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituționale, inclusiv validările de securitate care se impun, anunță Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Ministrul Bogdan Aurescu a participat la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele membre ale UE (CAE), desfășurată în format videoconferință. Reuniunea a fost convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în contextul degradării situației de securitate din Afganistan. Discuțiile au vizat aspecte privind evoluțiile politice, situația umanitară, procesul de repatriere a cetățenilor europeni, precum și evaluări de etapă privind posibile direcții de acțiune ale UE.

E vorba în esență de translatori, șoferi, bucătari, personal care asigură logistica misiunii, personal auxiliar etc. După ce talibanii își consolidează puterea iar la nivel internațional lucrurile se calmează, toți acești oameni se află într-o situație extrem de periculoasă.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, potrivit datelor furnizate de MApN.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...