Despre Bogdan Dragoi

Bogdan Dragoi s-a nascut la 27 mai 1980. Este de nationalitate romana si este necasatorit. A fost ministru al Finantelor Publice in perioada februarie-aprilie 2012, in timpul guvernarii Mihai Razvan Ungureanu. 

Studii

- Universitatea Tufts, Fletcher, Boston, Massachusetts.

- Specializare in Relatii Internationale, absolvita cu Magna cum Laudae

- Specializare in Economie, absolvita cu Magna cum Laudae - Membru al Golden Key Honor Society

Activitate profesionala

- Din ianuarie 2002 pana in noiembrie 2003 a fost analist de afaceri la Inquam Limited UK

- In perioada octombrie 2004 – aprilie 2006, a fost vicepresedinte/actionar la FocusSat SA Romania

- Din aprilie pana in septembrie 2006 a fost consilier al ministrului Integrarii Europene

- Din septembrie 2006 pana in noiembrie 2007 a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice

- Din noiembrie 2007 pana in iunie 2008 a fost directorul Departamentului Economic din Primaria Capitalei.

- Din ianuarie 2009 pana in prezent, Bogdan Dragoi este secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Fiul lui tata

Bogdan Dragoi este fiul lui Dan Dragoi, devenit apropiat al PDL dupa ce o vreme a fost om de casa pe la PSD. El a izbutit, cu ajutorul lui Adriean Videanu, sa-si plaseze fiul, Bogdan Dragoi, in pozitia de secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice.

Bogdan Dragoi, acum in varsta de 31 de ani, este artizanul iesirii Romaniei pe piata externa prin vanzarea de euro-obligatiuni pe cinci ani, la un randament de 5,29%. El este unul dintre cei mai tineri demnitari romani, acesta incepandu-si cariera in administratie inca de la varsta de 25 de ani, cand a fost timp de cinci luni (aprilie-septembrie 2006) consilier la Ministerul Integrarii Europene.

El este fiul lui Dan Dragoi, un om de afaceri extrem de puternic, dar discret, de la inceputul anilor '90, fiind "mana dreapta" a lui Victor Atanasie Stanculescu, generalul care alaturi de Ion Iliescu si Silviu Brucan l-au dat jos pe Ceausescu si au preluat conducerea tarii.

Numele lui Dan Dragoi se leaga foarte mult de grupul Balli, traderul de metale cu radacini iraniene, care desfasura afaceri in Romania la inceputul anilor '90 in domeniul petrolului, otelului si a altor metale neferoase. Dan Dragoi, prin legaturile sale, avea "intrare" oricand la Ion Iliescu sau la cei care au condus Romania intre 1990 si 1997.

La un moment dat, Dan Dragoi a stat si in spatele infiintarii bancii RoBank care i-a dat credit lui Ion Iliescu sa-si cumpere apartamentul din vila in care sta de peste 20 de ani si a companiei de asigurari Asigurarea Anglo-Romana. Dupa ce "gasca" lui Iliescu a pierdut puterea in 1996, influenta lui Dan Dragoi a inceput sa scada in Romania. Acesta, impreuna cu grupul Balli au vrut sa cumpere combinatul siderurgic Sidex Galati.

Dan Dragoi a iesit din peisajul politic, dar in lumea afacerilor a ramas la fel de puternic. In 2004 el, impreuna cu un grup de prieteni, a lansat operatorul telecom prin satelit Focus Sat, pe care l-a vândut in 2006 grupului UPC. Bogdan Dragoi a fost vicepresedinte al companiei si cel care se ocupa de finantarea si promovarea operatorului.

Dupa ce a fost schimbat de la Finante in 2007, când PD a fost scos de la guvernare de premierul Calin Popescu Tariceanu, el a fost numit director general economic in Primaria Bucuresti, in timpul mandatului lui Adriean Videanu. A revenit in 2009 ca secretar de stat la Finante, fiind adus de Gheorghe Pogea, ministru la vremea aceea si partener de afaceri al lui Adriean Videanu, care preluase functia de ministru al economiei.

Bogdan Dragoi
Bogdan Dragoi

Data nasterii: 27 mai 1980

Cariera:  secretar de stat in Ministerul Finantelor

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Bogdan Dragoi, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.