Bogdan Dragoi: Romania si Banca Mondiala, in discutii pentru un credit de un miliard de euro

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 11:36
2434 citiri
Bogdan Dragoi: Romania si Banca Mondiala, in discutii pentru un credit de un miliard de euro
Foto: gov.ro

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat ca Romania se afla in discutii avansate cu Banca Mondiala pentru un credit de un miliard de euro.

Membrii institutiei financiare cu sediul in Washington se vor intalni, cel mai probabil, in iunie pentru a discuta despre un imprumut preventiv pentru tara noastra, pe care nu planuieste sa-l foloseasca, scrie Bloomberg.

O conditie esentiala pentru primirea acestei sume este restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"Nu vrem sa ne folosim de bani, vom tine acest imprumut pentru a ne proteja de criza economica, avand in vedere vestile ingrijoratoare venite din Spania si Italia. Este bine sa avem o astfel de rezerva, pe langa alte credite", a declarat Dragoi.

Datoriile uriase ale unor tari europene ar putea declansa din nou un val de panica, in conditiile in care dobanzile la obligatiunile din Italia si Spania au inceput sa creasca rapid, dupa ce Guvernul de la Madrid a anuntat ca nu va atinge tinta de deficit bugetar, impusa de Uniunea Europeana.

Astfel, creditul de la Banca Mondiala va proteja Romania de criza datoriilor suverane, fiind cea de a treia rezerva a tarii noastre, dupa cele cinci miliarde de euro obtinute anul trecut, in cadrul a doua acorduri cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Anterior, seful Biroului pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua, a declarat ca cel mai probabil creditul va avea o maturitate pe trei ani.

Dragoi a mai precizat ca Ministerul nu s-a decis daca va rostogoli datoria de 700 milioane de euro, in obligatiuni, care are maturitate la 8 mai.

"Suntem foarte flexibili, avand in vedere ca am lansat deja doua emisiuni de bonduri in dolari in acest an", a spus ministrul de Finante.

Acesta a adaugat ca, probabil, economia Romaniei a inregistrat o crestere in ritm anual in primele trei luni ale acestui an, dar a refuzat sa faca comentarii cu privire la situatia din primul trimestru, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Datele oficiale privind PIB pe primul trimestru vor fi date publicitatii pe data de 15 mai.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Dragoi Romania credit Banca Mondiala, #Romania credit Banca Mondiala, #Romania criza zona euro , #ministru Finante