Romania ar putea inregistra o scadere economica in primul trimestru din acest an, pe fondul conditiilor meteorologice foarte proaste, dupa ce, in trimestrul al patrulea din 2011, a existat o scadere de 0,2 procenta comparativ cu trimestrul anterior, a precizat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.
"Pentru luna februarie a fost o scadere a veniturilor, dar inca nu vreau sa estimez cifrele de pe trimiestrul I. Efecul vremii se va simti. Tehnic, Romania ar putea intra in recesiune", a precizat ministrul Finantelor, in cadrul unei conferinte de presa de vineri.
Doar o recesiune statistica
Este vorba de o recesiune statistica, rezultat al conditiilor meteo nefavorabile, a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru Ziare.com.
"Aceasta este doar o previzune a ministrului Finantelor care a pornit de la un calcul foarte simplu: o scadere de 0,2% in trimestrul patru plus o posibila scadere de 1% in trimestrul intai al anului, dau recesiune.
Insa este vorba doar de o recesiune statistica. Nu putem sa cadem prizonierii unor imprejurari, pentru ca cifrele arata foarte limpede ca noi am avut in 2011 una dintre cele mai bune cresteri din Europa. Economia Romaniei a avut o evolutie mai buna anul trecut comparativ cu Japonia, SUA, Elvetia, Norvegia, Finlanda", a spus Vasilescu.
Acest rezultat reprezinta un semnal de alarma cu privire la dinamica economiei, dar perspectivele sunt favorabile.
"Recesiunea din trimestrul intai este de natura sa iti sune un clopotel de alarma pentru ca iti arata ca incetineste dinamica. Am avut o dinamica mai proasta in trimestrul trecut si am putea sa avem o dinamica mai slaba in acest trimestru. Acest lucru nu inseamna ca va fi Romania in recesiune in 2013. Datele ne arata clar ca ar trebui sa avem o crestere de cel putin 1%", a adaugat reprezentantul BNR.
Avem, insa, nevoie de masuri solide. "Dupa o luna de viscol, de vreme foarte rea, e normal ca economia a fost in suferinta. Prima masura o ia natura, vremea se indreapta. Dupa atata zapada ar trebui sa avem un an agricol bun. La urma urmei, de ce nu am avea doi ani agricoli buni consecutivi in agricultura?", se intreaba Adrian Vasilescu.
De asemenea, incetinirea economiei europene, principalul factor care ne-a condus la scaderea din trimestrul patru, a fost si in primele trei luni ale anului una din cauzele care au determinat scaderea economica, a adaugat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.
"Incetinirea economiei europene este evidenta in momentul de fata si toata lumea se asteapta ca zona euro sa aiba o noua recesiune in 2012. Economia noastra este destul de dependenta de exporturi, iar in acest context exporturile noastre deja au incetinit", a spus Dumitru.
Economistul se asteapta, insa, ca economia sa isi revina incepand cu al doilea trimestru.
"Noi trebuie sa ne uitam la capacitatea economica pe tot anul 2012 de a crea crestere economica", a subliniat Dragoi.
Cat va costa statul reducerea CAS si majorarea salariilor?
Majorarea salariilor bugetarilor, incepand cu luna iunie, ar costa statul 2 miliarde de lei, in timp ce reducerea obligatiilor pentru asigurari sociale, din aceeasi luna, ar avea un impact bugetar de 2,3 miliarde de lei, a mai spus ministrul Finantelor.
"Avem toate variantele de crestere a veniturilor populatiei, dar, mai intai, vrem sa vedem rezultatele pe primul trimestru. Scopul nostru este o crestere sustenabila. Plecand de la aceasta premisa, noi facem scenarii. Lucram la ele de anul trecut, dar vrem sa vedem cat vom avea crestere economica. Totul este conditionat de acest lucru", a declarat Dragoi.
Ministrul a precizat ca cifrele sunt pe jumatatea de an incepand cu luna iunie. "Prioritatea, ca sa ne putem permite acest lucru, este o crestere a veniturilor. Nu vom lucra pe partea de reducere a cheltuielilor. Noi trebuie sa vedem care sunt rezultatele primului trimestru. Din acel moment, putem discuta care varianta si in ce forma o putem aplica", a adaugat Dragoi.
Care sunt prioritatile ministerului Finantelor?
Ministrul Finantelor a anuntat si prioritatile ministerului pentru anul 2012: prioritizarea investitiilor, cresterea colectarii si absorbtia fondurilor europene.
In privinta prioritizarii, se va discuta cu fiecare minister in parte, astfel incat resursele financiare sa fie alocate proiectelor cu un grad mare de finalizare.
"Proiectele care au grad de finalizare de peste 80% vor avea prioritate. Acestea vor avea un efect in cresterea economica mult mai mare decat unul care doar se mentine. Este important ca banii sa fie tintiti spre proiectele care se vor finaliza", a spus Dragoi.
In privinta colectarii, ministerul are la dispozitie 60 de zile in care sa majoreze veniturile din colectare. In Romania, veniturile reprezinta 32% din produsul intern brut, in timp ce media europeana este de 40 la suta. In acest sens, Romania beneficiaza si de asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale.
Pe fonduri europene, Dragoi considera tinta de 6 miliarde de euro ca fiind realista, din care 3,5 miliarde de lei reprezinta fonduri de coeziune, iar 2,5 miliarde de lei fiind pentru agricultura. "Vizam o scurtare a procesului, in momentul in care un beneficiar depune proiectul, tot parcursul nu trebuie sa dureze peste 45 de zile. S-au creat posturi noi, pentru asigurarea resurselor umane", a precizat ministrul.
Sa ne traiasca piscinele de la sate si... Vezi tot