Episcopii romano-catolici nu sustin plafonarea despagubirilor: Este o noua nationalizare!

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 19:45

   

Episcopii romano-catolici nu sustin plafonarea despagubirilor: Este o noua nationalizare!
Episcopii romano-catolici din Romania isi exprima dezacordul fata de noile masuri legislative anuntate de guvern in privinta restituirii bunurilor confiscate in mod abuziv de catre regimul comunist, la propunerea ministrului de Finante, Bogdan Dragoi.

"Restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate si nu un privilegiu ori o concesie a Statului Roman. Prin masurile anuntate de Guvern se dovedeste inca o data ca actuala conducere a Statului Roman nu doreste solutionarea corecta si dreapta a problemei nationalizarilor abuzive din timpul regimului comunist, problema tergiversata de mai bine de doua decenii.

Anularea, prin lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist, incalcandu-se din nou dreptul de proprietate. Si cand spun aceasta, ma gandesc nu numai la Biserica Catolica, ci si la atatia romani care de mai bine de 20 de ani asteapta cu speranta sa reintre in posesia bunurilor confiscate de comunisti, iar acum se trezesc in fata unui nou jaf", a declarat Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si presedintele Sectiei Latine a Conferintei Episcopilor din Romania, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Conform sursei citate, Biserica Catolica a fost o victima a regimului comunist, care i-a preluat abuziv atat locasurile de cult cat si imobilele detinute, de tipul spitalelor sau scolilor.

"Noua reglementare tinde sa genereze discriminari intre persoanele carora li s-au restituit deja in natura bunurile si persoanele indreptatite la restituirea in natura a imobilelor dar carora nu le-au fost solutionate inca cererile. Simpla imprejurare de fapt a solutionarii cu intarziere a cererilor nu justifica pe plan legislativ tratamentul discriminatoriu", mai acuza episcopii romano-catolici.In opinia acestora, incalcarea principiului nediscriminarii se face inclusiv prin plafonarea prin noua lege a despagubirilor la un cuantum maxim de 15% din valoarea reala a bunului.

"Episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1.024 de dosare de retrocedare(...) Chiar daca am socoti - in mod absurd - ca aceste imobile revendicate de diecezele romano-catolice ar valora fiecare un milion de euro, tot am fi departe de cele peste 8 miliarde de euro pe care ministrul Finantelor Publice, domnul Bogdan Dragoi, a declarat, zilele trecute, ca le pretinde Biserica Romano-Catolica in dosarele de retrocedare.

Consideram declaratiile publice referitoare la cererile Bisericii Romano-Catolice o incercare de deturnare a atentiei opiniei publice de la adevarata problema in procesul de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

C.B.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2419 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
just_comment
rank 5
Statul
a "retrocedat" cladiri de patrimoniu. acum au mai ramas resturile, interesante probabil pentru anumiti oameni politici.

legea a fost gandita prost de la inceput permitand, de exemplu, pierderea investitiilor de la clinica de oncologie din Timisoara, de la spitalul de copii/sectia pediatrie din Timisoara, in scurt timp acelasi lucru s-ar putea intampla si cu maternitatea din Timisoara. si toate acestea nu in defavoarea proprietarilor de drept ai acestor cladiri ci a mafiei imobiliare!

http://www.ziare.com/social/rromi/un-rrom-a-ajuns-proprietar-de-spital-in-timisoara-1161992

http://www.tracologie.info/minoritari/timisoara-spital-castigat-de-o-familie-de-rromi-in-instanta-4520.html
Utilizator sters
Biserica/religia
Biserica este o alta institutie care se tine numai de sarlatanii.Avem partide multi colore,avem biserici multi colore.Cartea sfanta ne invata sa nu strangem comori pe pamant unde ni le poate fura hotii,ci in ceruri unde e cinste si dreptate.
Faptul ca Biserica se lupta pentru obtinerea/insusirea unor bunuri materiale,unor comori pe pamant,demonstreaza ca nici ea,biserica nu crede in ceea ce spune.Biserica nu este pentru asuprire si exploatare dar a participat alaturi de imperii la impartirea de bunuri,oare cum explicati asta?
tr2006
rank 5
Pai, luati-le de la cine le-a confiscat, statul comunist :)))
Nu prea am auzit BOR-ul plingindu-se, stie cineva de ce ca eu am o banuiala? hahahaha
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor