Episcopii romano-catolici nu sustin plafonarea despagubirilor: Este o noua nationalizare!

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 19:45
2731 citiri
Episcopii romano-catolici nu sustin plafonarea despagubirilor: Este o noua nationalizare!
Foto: catholica.ro

Episcopii romano-catolici din Romania isi exprima dezacordul fata de noile masuri legislative anuntate de guvern in privinta restituirii bunurilor confiscate in mod abuziv de catre regimul comunist, la propunerea ministrului de Finante, Bogdan Dragoi.

"Restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate si nu un privilegiu ori o concesie a Statului Roman. Prin masurile anuntate de Guvern se dovedeste inca o data ca actuala conducere a Statului Roman nu doreste solutionarea corecta si dreapta a problemei nationalizarilor abuzive din timpul regimului comunist, problema tergiversata de mai bine de doua decenii.

Anularea, prin lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist, incalcandu-se din nou dreptul de proprietate. Si cand spun aceasta, ma gandesc nu numai la Biserica Catolica, ci si la atatia romani care de mai bine de 20 de ani asteapta cu speranta sa reintre in posesia bunurilor confiscate de comunisti, iar acum se trezesc in fata unui nou jaf", a declarat Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si presedintele Sectiei Latine a Conferintei Episcopilor din Romania, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Conform sursei citate, Biserica Catolica a fost o victima a regimului comunist, care i-a preluat abuziv atat locasurile de cult cat si imobilele detinute, de tipul spitalelor sau scolilor.

"Noua reglementare tinde sa genereze discriminari intre persoanele carora li s-au restituit deja in natura bunurile si persoanele indreptatite la restituirea in natura a imobilelor dar carora nu le-au fost solutionate inca cererile. Simpla imprejurare de fapt a solutionarii cu intarziere a cererilor nu justifica pe plan legislativ tratamentul discriminatoriu", mai acuza episcopii romano-catolici.

In opinia acestora, incalcarea principiului nediscriminarii se face inclusiv prin plafonarea prin noua lege a despagubirilor la un cuantum maxim de 15% din valoarea reala a bunului.

"Episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1.024 de dosare de retrocedare(...) Chiar daca am socoti - in mod absurd - ca aceste imobile revendicate de diecezele romano-catolice ar valora fiecare un milion de euro, tot am fi departe de cele peste 8 miliarde de euro pe care ministrul Finantelor Publice, domnul Bogdan Dragoi, a declarat, zilele trecute, ca le pretinde Biserica Romano-Catolica in dosarele de retrocedare.

Consideram declaratiile publice referitoare la cererile Bisericii Romano-Catolice o incercare de deturnare a atentiei opiniei publice de la adevarata problema in procesul de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

C.B.

George Simion aduce acuzații de ”poliție politică”. Sute de membri AUR ar fi fost citaţi la Parchet VIDEO
George Simion aduce acuzații de ”poliție politică”. Sute de membri AUR ar fi fost citaţi la Parchet VIDEO
Președintele AUR, George Simion, acuză statul de poliție politică, susținând că sute de membri și simpatizanți ai partidului au fost citați la Poliție și la Parchet. Simion este de...
Băsescu, despre postul de comisar european ce îi revine României: ”Va decide Ciolacu. Nu cred că va sta să negocieze”
Băsescu, despre postul de comisar european ce îi revine României: ”Va decide Ciolacu. Nu cred că va sta să negocieze”
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este de părere că în problema propunerii de comisar european, actualul premier, Marcel Ciolacu, va decide, fără a „sta pre mult să...
#episcopi despagubiri case nationalizate, #plafonare despagubiri care nationalizate , #ministru Finante
  1. 18 persoane implicate într-un accident în lanț produs pe A2, spre litoral. Unde a fost deviată circulația
  2. Urmărire ca în filme în Sectorul 5 al Capitalei. Șofer încătușat după ce a acroșat cu mașina un echipaj de poliție
  3. Grecia, preferată de europeni, deși mai scumpă. Cele mai mari creșteri de cheltuieli în turism din Uniunea Europeană
  4. O categorie de israelieni care refuză să lupte în armată vor fi convocați pentru recrutare. Tensiuni în guvernul lui Netanyahu
  5. Un copil și doi adulți au murit în urma unui atac rusesc cu rachetă, în parcul unui oraș din sudul Ucrainei
  6. Alertă în Argeș după ce un cioban a fost mușcat de un urs agresiv. Animalul este căutat în zonă
  7. Viața fostei deputate ucrainence împușcată în cap nu a putut fi salvată. Irina Farion era o apărătoare a limbii ucrainene
  8. Ziua Aviaţiei: Aeronave F-16 ale forţelor române şi F-18 din Finlanda survolează Capitala
  9. Accident în lanț în Hunedoara. Un bărbat a fost grav rănit după ce a intrat cu mașina pe contrasens
  10. Donațiile pentru campania electorală a lui Joe Biden. Finanțatorii așteaptă o decizie privind retragerea sa