Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa declare, in 24 de ore, informatii despre turistii straini cazati

Miercuri, 28 August 2019, ora 20:13
8285 citiri
Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa declare, in 24 de ore, informatii despre turistii straini cazati
Foto: Facebook Ministerul Turismului

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, sustine ca in luna iulie Romania a fost vizitata de mai multi turisti straini fata de 2018, insa nu se stie cu exactitate numarul acestora, de unde au provenit si ce preferinte au avut.

Potrivit ministrului, vom cunoaste exact cati turisti straini ne viziteaza tara peste doi ani, cand va exista un sistem informatic, finantat cu bani europeni, care va centraliza in mod real numarul celor cazati, tara de unde provin, destinatia aleasa si preferintele pe care le au.

"Acum avem doar datele Institutului National de Statistica (INS) . De multe ori sunt incomplete. Trebuie sa facem o comparatie intre numarul de vizitatori straini care intra in tara. In luna iulie, va pot da exemplu, au crescut cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2018, dar numarul de innoptari in structurile clasificate a scazut. Si atunci ne dam seama clar ca nu avem o radiografie completa a turismului din Romania si o radiografie in timp real, motiv pentru care am vrut sa facem un sistem informatic turistic care sa ne dea aceste date in timp util. Am reusit, din fericire pentru noi, din bani europeni.

Am facut un proiect (...) si va spun in premiera ca l-am si castigat. Urmeaza ca in decurs de doi ani si jumatate sa implementam acest proiect si noi sa avem dupa aceea date online si in timp util referitor la numarul de turisti, de unde vin, structura pe sexe, fara sa afectam in vreun fel datele cu caracter personal", a anuntat Trif miercuri, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca fiecare proprietar de pensiune si hotel va fi obligat sa raporteze Ministerului Turismului, in maximum 24 de ore dupa cazarea unui turist strain, datele acestuia, mai putin cele care sunt cu caracter personal.

"INS prelucreaza niste date statistice. Noi o sa avem o radiografie exacta. Este un server si fiecare unitate de cazare o sa fie obligata sa raporteze acele date in 24 de ore", a explicat Trif.

Raportarea numarului de turisti straini de acum nu este exacta, spune ministrul Turismului. "Cand intra in Romania, nu stii unde se duc, unde stau, ce preferinte au, din ce tari sunt, ceea ce nu e corect", a adaugat Bogdan Trif.

Ministrul a mai anuntat ca peste o luna va fi finalizata strategia de turism a Romaniei, dupa care vor fi comandate studii de piata, care vor arata exact unde trebuie sa se promoveze tara noastra pentru a avea un numar mai mare de turisti.

"Avem si o strategie turistica a Romaniei, pe care am semnat-o cu Banca Mondiala. Probabil intr-o luna de zile o sa fie finalizata. Acea strategie o sa ne dea directiile in linii mari, dupa care o sa ne pliem pe aceasta strategie si o sa ne adresam exact pietelor care ne vor aduce cat mai multi turisti", a aratat Bogdan Trif.

El a mai mentionat ca Ministerul Turismului intentioneaza ca pana la finalul anului sa deschida si birourile de promovare externa, dar ca acest lucru este "un pic mai dificil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#inregistrare turisti straini raportare informatii , #ministrul Turismului
Comentarii