Bogdan Licu: Documente din dosarul "Colectiv" au disparut din calculatorul procurorului, cazul "Caracal" e exagerat de public

Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 13:05
7438 citiri
Bogdan Licu: Documente din dosarul "Colectiv" au disparut din calculatorul procurorului, cazul "Caracal" e exagerat de public

Bogdan Licu, singurul candidat pentru functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, a declarat ca in timpul anchetei din dosarul "Colectiv" au aparut in presa fragmente din rechizitoriu, rechizitoriu disparut din calculatorul procurorului de caz.

Declaratiile au fost facute de procuror in fata comisiei de interviu conduse de Catalin Predoiu. In prezent, Bogdan Licu ocupa functia de sef interimar al Ministerului Public, din luna aprilie 2019.

Bogdan Licu a spus, referitor la mediatizarea dosarelor, ca e de neconceput ca rechizitoriul in cazul "Caracal" a ajuns in presa, subliniind ca el este "exagerat de public", seful interimar al Parchetului General adaugand si ca actul de sesizare a instantei a disparut din calculatorul procurorului.

Pe de alta parte, mai multe site-uri au publicat saptamana trecuta rechizitoriul DIICOT in cazul trimiterii in judecata a lui Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul crimelor de la Caracal.

"Rechizitoriul (in cazul Caracal - n.red.) este public, pot sa spun ca este exagerat de public. Eu nu stiu cum a ajuns acest rechizitoriu in mass-media, ceea ce este de neconceput. Va reamintesc, in mandatul anterior de procuror general interimar, in cazul Colectiv, cu doua saptamani inainte ca acest caz sa fie trimis in instanta, au aparut in presa fragmente din rechizitoriu, rechizitoriu disparut din calculatorul procurorului de caz.

M-am sesizat din oficiu atunci si am dispus constituirea unui dosar penal care ulterior a fost inchis, nu stiu din ce considerente. Eu rapsundeam de partea administrativa. Nu este posibil si nu este admisibil ca documente privind urmarirea penala sa se scurga din dosare penale," declara Bogdan Licu.

"Eu, personal, nu am dat niciodata in viata mea un document dintr-un dosar penal la presa, asta nu inseamna ca nu comunicam cu ei. Din pacate, avem colegi care cred ca punandu-se bine cu presa livreaza documente.

Aceasta practica trebuie sa inceteze. Trebuie sa gasim modalitati corecte si legale orin care sa comunicam cu cetatenii, prin intermediul mass-media", a mai spus Bogdan Licu.

"Un caz unic in istoria post-decembrista"

Licu sustine ca mediatizarea dosarului "Caracal" i-a depasit pe toti angajatii Ministerului Public.

"Am spus la un moment dat ca, dupa solutionarea acestui caz, va trebui sa ne intalnim cu totii: procurori, specialisti in comunicare, reprezentanti ai mass-media, si sa tragem niste invataminte. Nu putem spune ca nu au fost sincope in comunicare. Nu au fost de rea credinta. A fost un caz a carui amploare, a carui mediatizare, a carui expunere ne-a depasit pe toti. Este un caz unic in istoria post decembrista a Romaniei.

Acest dosar a nascut discutii si sub aspectul competentei. Unii spuneau ca ar fi de omor, altii ca ar fi de crima organizata. In realitate, era si de omor, si de crima organizata. A fost o cauza complexa in care nu ar fi fost rau ca, de la bun inceput, legea sa permita sa implici, pe langa procurorii DIICOT, procurori criminalisti.

Legea nu permite in acest moment acest lucru si, de aceea, am formulat o propunere de modificare legislativa", afirma Bogdan Licu.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...