Ziare.com

De ce Ministerul Educatiei nu e de acord cu cererea procurorului general interimar de a renunta la titlul de doctor

de Ionel Stoica
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:56

   

De ce Ministerul Educatiei nu e de acord cu cererea procurorului general interimar de a renunta la titlul de doctor
Un reprezentant al Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a solicitat miercuri Curtii de Apel Bucuresti sa respinga cererea procurorului general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, de a lua act ca a renuntat benevol la titlul stiintific de doctor, iar MEN sa-i emita un ordin de revocare a acestuia.

Este un proces inedit, prin care Bogdan Licu incearca sa evite un eventual verdict oficial de plagiat, care ar duce automat la retragerea titlului stiintific. Curtea de Apel Bucuresti a ramas in pronuntare miercuri in acest caz, dar a amanat sentinta cu o saptamana.

Detalii despre acest caz: Doctoratul lui Bogdan Licu: Intre renuntarea la titlu si suspiciunile de plagiat

"Solicitam respingerea actiuniii. La acest moment, comisia din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a blocat cercetarea de plagiat si asteapta pronuntarea in acest dosar," a explicat instantei reprezentantul MEN.

Acesta a mai precizat ca la fiecare sedinta a CNATDCU, presedintele Consiliului cere detalii despre cazurile aflate pe rolul instantelor.

Reprezentantul MEN a ridicat in sala de judecata o exceptie, cea a tardivitatii actiunii depuse de Bogdan Licu. Pentru ca procurorul a cerut ministeruui pentru prima data oficial sa renunte la titlul stiintific in martie 2016, cererea ar fi deja prescrisa.

Motivul: Legea contenciosului administrativ prevede in cazul contestatiilor in instanta un termen de 6 luni.

Dezbateri si exceptii

Procesul de miercuri a durat aproximativ o ora, timp in care reprezentantul MEN a dezbatut mai multe exceptii cu avocatii lui Bogdan Licu. In sprijinul MEN a intervenit si jurnalista Emilia Sercan, cea care a dezvaluit ca procurorul ar fi plagiat o parte din lucrarea sa stiintifica.

Emilia Sercan chiar a ridicat o exceptie in fata instantei si a sustinut ca solicitarea lui Bogdan Licu este inadmisibila.

"Reclamantul vrea sa se sustraga masurilor sanctionatorii, retragerea titlului de doctor pentru plagiat", a spus jurnalista.

La fel ca si reprezentantul MEN, Sercan a explicat ca Licu putea deschide acest proces pana in octombrie 2016 si ca demersul procurorului general interimar al Romaniei este tardiv: "Bogdan Licu a deschis procesul dupa aproape 2 ani, in noiembrie 2018".

Contrele din sala de judecata

Avocatii lui Bogdan Licu au replicat si au aratat ca magistratul a facut o noua cerere la MEN, de renuntare la titlul stiintific si in octombrie 2018, iar din acest motiv acest proces nu este unul tardiv: "cerem respingerea exceptiei tardivitatii."

Ei au explicat ca nu a existat o metodologie in cadrul MEN pentru cazurile in care un doctor renunta la titlul stiintific, iar din acest motiv au ales calea instantei.

A fost momentul in care jurnalista Emilia Sercan a explicat instantei ca noua solicitare ar avea legatura cu o cerere depusa de ea.

"De ce avem aceasta cerere in 2018? Nici CNATDCU, nici Academia SRI nu faceau verificari, iar eu am cerut sa se faca verificari. Vazand ca eu am depus cerere la Academia SRI, el a depus o noua solicitare de retragere a titlului de doctor, si astfel apare acest proces. Bogdan Licu vrea sa se sustraga masurilor sanctionatorii", a repetat Sercan.

Avocati: Legea prevede renuntarea

"Este cu totul nerelevant aspectul intervenientei (Emilia Sercan - n.red.), " au spus avocatii procurorului.

Potrivit acestora, Legea Educatiei prevede posibilitatea renuntarii la titlul de doctor.

In plus, eu au aratat ca abia dupa ce Bogdan Licu a cerut sa i se revoce titlul, autoritatile au pus in discutie posibilitatea demararii unei verificari in cazul lucrarii de doctorat.

Dupa cum am aratat, Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte in acest caz peste o saptamana.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5524 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dom'le, ie o idee grozavă ca să poti renunta

la titlul de doctor după cum vrea muschii tăi.
Legea ar trebui să permită si altora să renunte la anii de scoală. Io, par egzampal, vreu să renunt la diploma de sapte clase, ca să intru legal in randurili analfabetilor. Că doar asea am fo sansă să ajung ministru

 

 

Licu Micu

Urmarirti-l atent in rarele interviuri pe care le are acest impostor.
Opinia mea este ca e un derbedeu cocotat de mafie intr-o pozitie cheie.
Cererea insasi ar trebui sa duca arestarea acestui ipochimen. Deciziile lui ingenuncheaza munca a sute si poate mii de oameni, care ramin corecti in administratie !

 

 

Daca a muncit pentru doctorat, de ce fuge acum de el ca de raie?

Niciun om cinstit nu face asta!
PS. Pana acum i-a folosit! Ar fi ajuns in functii inalte in justitie, inclusiv procuror general, fara doctorat?

 

 

daca omul este potrivit

si competent pentru functia ocupata. hartiile conteaza mai putin. diplome, dupa revolutie, au obtinut mii de afoni, cu bani. lucru dovedit de curand. daca s-au facut plagiate si totusi candidatii si-au primit diplomele, de vina este comisia alcatuita si coordonata de ministerui educatie nationale. deci isi poate face autocritica sau da cu tesla undeva in public acest minister.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor