Cum isi motiveaza CSM avizul negativ in cazul Licu: Plagiatul si masoneria, hibele care provoaca o imagine controversata

Miercuri, 11 Martie 2020, ora 08:13
4476 citiri
Cum isi motiveaza CSM avizul negativ in cazul Licu: Plagiatul si masoneria, hibele care provoaca o imagine controversata

Sectia pentru procurori din CSM arata in motivarea avizului negativ ca procurorul Bogdan Licu, propus de ministrul Justitiei pentru functia de prim adjunct al procurorului general, nu indeplineste exigentele necesare din perspectiva numirii in aceasta functie importanta din Ministerul Public.

"Lipsa de previziune, impozibilitatea prezentarii unei strategii manageriale bine conturate, insuficienta preocupare pentru actualizarea cunostintelor profesionale si a celor specifice functiei de conducere vizate, lipsa capacitatii de asumare a raspunderii si de autoanaliza retrospectiva, deficientele de comunicare si controversele privind persoana, de natura a vulnerabiliza imaginea institutionala," este caracterizarea facuta lui Licu in motivarea avizului dat de Sectia pentru procurori din CSM.

Votul negativ in acest caz s-a dat cu un scor strans, 4 la 3. Ultimul cuvant in aceasta numire il va avea Klaus Iohannis, pentru avizul CSM este unul consulativ.

"Lipsa unei viziuni manageriale"

Potrivit documentului citat, Sectia pentru procurori a avut in vedere cand a dat acest aviz atat raspunsurile lui Licu la intrebarile ce i-au fost adresate in timpul interviului, cat si documentele depuse de acesta la inscrierea in procedura.

"Contrar amplei experiente manageriale in functiile de conducere de la nivelul unitatii de parchet pentru care candideaza, din raspunsul la intrebarile adresate se retine imposibilitatea identificarii unor masuri efective care sa conduca la realizarea obiectivelor expuse in proiectul depus," motiveaza CSM.

Lipsa unei viziuni manageriale ar rezulta si din faptul ca, la solicitarea unor exemple de masuri ce urmeaza a fi intreprinse in vederea realizarii obiectivelor propuse, Licu ar fi dat un raspuns evaziv, invocand actul decizional al procurorului general in stabilirea viziunii manageriale a Ministerului Public, "ceea ce denota si o lipsa a asumarii responsabilitatii specifice functiei."

CSM: A vulnerabilizat imaginea Mnisterului Public

"In privinta activitatii de comunicare publica, Sectia retine ca modul de gestionare a acestei activitati in cazuri intens mediatizate (cazul Sorina, cazul Caracal) a vulnerabilizat imaginea Ministerului Public.

Chiar daca, in parte, pe parcursul interviului, candidatul a admis existenta unor astfel de disfunctionalitati in comunicarea institutionala, fie a minimalizat impactul asupra imaginii institutiei, fie a incercat sa-si justifice actiunile prin invocarea unei argumentatii neverificabile public.

Fata de aceste imprejurari, Sectia constata lipsa unei viziuni coerente din care sa rezulte capacitatea de autoanaliza retrospectiva, de invatare din situatii trecute, aspecte nepermise la nivelul celei mai inalte pozitii in structura Ministerului Public," mai explica CSM.

In ce priveste propunerea lui Bogdan licu, de infiintare a unui Serviciu privind investigarea infractiunilor de genocid, contra umanitatii, precum si a celor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, CSM a retinut ca aceasta propunere nu este sustinuta de o analiza prealabila referitoare la numarul unor astfel de cauze, la nivel national, a normelor de competenta, inclusiv a celor privind competenta parchetelor militare, a resurselor umane necesare si a impactului in activitatea de urmarire penala.

Despre masonerie si acuzatiile de plagiat

CSM atrage atentia si asupra confesiunii facute de Bogdan Licu, care a declarat in timpul interviului ca a fost membru al Masoneriei, dar ca si-a dat demisia.

"Nu in ultimul rand, Sectia apreciaza ca, alaturi de competentele profesionale si umane, imaginea personala a unui candidat trebuie analizata in procedura de ocupare a uneia dintre cele mai inalte functii de la nivelul Ministerului Public, intrucat persoana se identifica, la un astfel de nivel, cu functia.

Or, atat deficientele de comunicare in situatii concrete, cat si mentinerea in spatiul public a unei ambiguitati raportat la apartenenta la o organizatie cu caracter secret si cu privire la unele acuzatii de plagiat creeaza aparenta unei persoane controversate.

Mai mult, in declaratile date in calitatea sa de magistrat, anterior pretinsei incetari a calitatii de membru intr-o astfel de organizatie cu caracter secret, domnul procuror nu a mentionat apartenenta sa la o astfel de organzatie, aspect care rezulta o raportare necorespunzatoare la criteriille de integritate specifice functiei," conchide CSM.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...