Inspectia Judiciara claseaza plangerea in cazul procurorului Licu. Cine raspunde pentru tentativele de a bloca plecarea micutei Sorina din tara?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 07:47
6550 citiri
Inspectia Judiciara claseaza plangerea in cazul procurorului Licu. Cine raspunde pentru tentativele de a bloca plecarea micutei Sorina din tara?
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Inspectia Judiciara a clasat o plangere formulata de sotii Ramona si Gabriel Sacarin, parintii adoptivi ai Sorinei, impotriva procurorului general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, care a incercat prin mai multe demersuri sa impiedice plecarea din tara a fetitei din Baia de Arama si a amplificat fara vreo baza scandalul mediatic in acest caz.

Licu a incurajat prin demersurile sale nerespectarea hotararilor judecatoresti si a efectuat o imixtiune nepermisa in activitatea judecatorilor Curtii de Apel Craiova, deoarece a redeschis un dosar civil, solutionat definitiv de catre magistrati ai acestei instante, acuza familia Sacarin, in plangerea depusa la Inspectia Judiciara, pe 10 iulie 2019.

Clasarea a fost data de Gina Magirescu, sefa Directiei de inspectie pentru procurori (DIP) din cadrul Inspectiei Judiciare, unul dintre oamenii de incredere ai sefului acestei institutii, Lucian Netejoru, explica surse din magistratura pentru Ziare.com.

Familia Sacarin a facut plangere impotriva lui Bogdan Licu dupa ce acesta a deschis trei procese in care incerca sa blocheze iesirea micutei Sorina din tara si sa forteze printr-o cale extraordinara de atac sentinta definitiva de adoptie.

In plus, procurorul general interimar al Romaniei a facut mai multe declaratii in cazul Sorinei, desi exista o ancheta in curs de desfasurare, cu privire la care acesta nu avea nicio informatie oficiala, ci cunostea subiectul exclusiv din mass-media.

Ridiculizat de judecatori

Concret, Bogdan Licu a deschis o ordonanta presidentiala, o suspendare a executarii adoptiei si un proces de revizuire. Toate cele trei procese intentate de Bogdan Licu au fost respinse pe rand, iar Parchetul General a fost obligat la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea respingerii revizuirii, judecatorii au aratat ca Bogdan Licu a incercat o rejudecare a cazului si au ridiculizat demersul procurorului general interimar al Romaniei.

"Avand in vedere calitatea in care actioneaza revizuentul (procurorul general al Romaniei, Bogdan Licu - n.red.), acesta cunoaste valentele normei legale invocate in sprijinul demersului sau juridic, nefiindu-i permisa nicio interpretare extensiva, prin analogie, in afara coordonatelor intentionate de legiuitor, dar nicio confuzie asupra naturii revizuirii de cale extraordinara de atac, nedevolutiva, limitata strict la conditiile de admisibiltate expres prevazute de lege," motivau magistratii.

Plangerea familiei Sacarin

In concret, familia Sacarin se plangea Inspectiei Judiciare ca, prin actiunile sale, Licu ar fi periclitat viitorului Sorinei, cat si pe al celor doi copii biologici. Iar asta din mai multe motive.

In primul rand, a fost amplificat scandalul mediatic. In al doilea rand, daca s-ar fi admis cererea de revizuire formulata de procuror, ar fi condus la revenirea Sorinei in orfelinat si incadrarea acesteia in categoria copiilor neadoptabili, varsta inaintata a acesteia si etnia ar fi facut aproape imposibila declansarea unei noi proceduri de adoptie.

Faptul ca Licu a prelungit pe termen nelimitat procedurile in acest caz, care erau solutionate definitiv, ar fi dus la posibilitatea ca sotii Sacarin sa-si piarda locurile de munca, din cauza absentei prelungite de la locul de munca, iar astfel ar fi fost lipsiti de mijloacele de a-si intretine familia.

"Subsemnatii suntem parintii a trei copii, insa suntem in imposibilitatea de a ne ocupa de cresterea si educarea acestora, din cauza ca suntem asaltati de scandalul mediatic incurajat de procuror si ocupati cu efectuarea de aparari in instanta in cererile formulate de procuror, iar astfel este periclitata cresterea si educarea tuturor celor trei copii minori ai caror parinti suntem subsemnati," se arata in plangere.

Sotii Sacarin: Voia o imagine favorabila in presa

Sotii Sacarin au mai sustinut ca Licu si-a exercitat functia cu rea-credinta, ar fi incurajat prin demersurile sale nerespectarea hotararilor judecatoresti si ar fi efectuat o imixtiune nepermisa in activitatea judecatorilor Curtii de Apel Craiova, deoarece a redeschis un dosar civil solutionat definitiv de catre magistrati ai acestei instante.

"Toate faptele enumerate mai sus (formularea cererilor inadmisibile, catre instante necompetente, revizuirea adoptiei, desi o eventuala admitere ar face ca Sorina sa revina in orfelinat, prelungirea si amplificarea scandalului mediatic etc) ne conduc la concluzia ca dl. procuror Licu Bogdan a actionat exclusiv in scopul de a-si crea siesi o imagine favorabila in presa de scandal, iar acest scop contravine vadit interesului superior al Sorinei, bunului mers al Justitiei si aduce atingeri grave prestigiului Justitiei si increderii opiniei publice in Justitie," concluzioneaza familia Sacarin.

Vezi Filmul contracronometru al salvarii Sorinei si abuzul de pe aeroport. "Argo" din Romania iraniana

Clasare pe 9 pagini

Dupa cum am aratat, pe 8 octombrie, inspectorul Gina Magirescu claseaza plangerea familiei Sacarin impotriva lui Bogdan Licu.

Motivarea deciziei are 9 pagini, iar cea mai mare parte contine prevederile legale in materia abaterilor disciplinare si prezentarea intregului caz.

Concluzia: actiunile demarate de Bogdan Licu in instanta s-au facut intr-un cadru legal si acestea constituie o garantie suplimentara in cadrul controlului jurisdictional.

"Conchidem ca actiunile civile promovate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu pot imbraca forma unei conduite neconforme, in conditiile existentei unor norme corespondent ce atesta acest drept, acestea nefiind de natura a afecta disponibilitatea partilor cu privire la decursul procesului civil.

Promovarea acestor actiuni civile, intr-un cadru legal, constituie o garantie suplimentara in cadrul controlului jurisdictional si nu reprezinta o manifestare care sa aduca atingere onoarei sau probitatii ori prestigiului justitiei."

Gina Magirescu sustine ca Bogdan Licu nu a dat dovada de rea-credinta atunci cand a facut cererile de revizuire sau ordonanta presidentiala.

"Se impune si sublinierea aspectului ca Inspectia Judiciara nu este un organ de control judiciar, context care expune, ca este exclus controlul legalitatii sau temeinicii solutiei civile, implicit si a actiunilor promovate in sensul obtinerii finalitatii in forma unei hotarari judecatoresti, in cazul prezentei spete pe calea ordonantei presedentiale/a revizuirii, o asemenea verificare constituind prerogativa exclusiva a autoritatilor judiciare cu atributii concrete in acest sens.

Modul de interpretare si aplicare a normelor de drept material ori procesual in procesul interpretarii si aplicarii legii nu poate fi considerata o abatere de la indatoririle de serviciu sau o fapta care afecteaza prestigiul justitiei, iar cenzurarea in cadrul contenciosului disciplinar a functiei de magistrat nu e posibila," motiveaza Gina Magirescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Bogdan licu Sorina, #Bogdan Licu adoptie Sorina, #Bogdan Licu Inspectia Judiciara , #procuror general