Ziare.com

Instanta desfiinteaza cererea lui Bogdan Licu de renuntare la titlul de doctor: Nu se poate asa ceva, procedura nu exista in UE!

de Ionel Stoica
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 13:12

   

Instanta desfiinteaza cererea lui Bogdan Licu de renuntare la titlul de doctor: Nu se poate asa ceva, procedura nu exista in UE!
Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti a analizat legislatia mai multor state europene si a observat ca nu exista o procedura de renuntare la titlul stiintific de doctor.

In plus, exista un standard european care nu poate fi incalcat, stabilit de Procesul de la Bologna, mecanism de promovare a cooperarii interguvernamentale intre 48 de tari europene, in domeniul invatamantului superior.

Analiza a fost facuta in motivarea deciziei intr-un proces mediatizat. Pe 18 septembrie, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca neintemeiata cererea procurorului general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, de a lua act de faptul ca a renuntat benevol la titlul stiintific de doctor si de obligare a MEN sa-i emita un ordin de revocare a acestuia.

O manevra juridica prin care inaltul magistrat incearca sa evite un eventual verdict oficial de plagiat, care ar duce automat la retragerea titlului stiintific. De altfel, in timpul procesului, Licu a incercat fara succes sa blocheze verificarile facute in cazul lucrarii sale de doctorat.

Citeste si: Doctoratul lui Bogdan Licu: Intre renuntarea la titlu si suspiciunile de plagiat

Decizia poate fi contestata la Inalta Curte.

Face trimitere la legislatia europeana

"Instanta a recurs si la o analiza de drept comparat, fara a reusi insa sa identifice o reglementare similara celei din dreptul national in legislatiile consultate (franceza, germana, italiana, spaniola).

Acest demers trebuie inteles si in contextul mai larg european al circulatiei persoanelor prin favorizarea mobilitatii si incurajarii recunoasterii universitare a diplomelor si a perioadelor de studiu (a se vedea art. 53 si Titlul XII din Tratatulprivind functionarea Uniunii Europene)," explica judecatorul Beatrice Ramascanu.

Magistratul atrage atentia ca situatia este mai complicata de atat, deoarece diplomele emise de universitatile romanesti sunt recunoscute de toate statele europene.

"Recunoasterea reciproca a diplomelor emise in Romania in statele membre ale Uniunii Europene impune adoptarea unei legislatii coerente si corelate cu standardele europene, inclusiv in etapa studiilor universitare de doctorat.

Legislatiile nationale europene contin reglementari si proceduri de echivalare/recunoastere a titlului stiintific de doctor, dar in absenta consacrarii in acele legislatii nationale a unei institutii similare cu cea a renuntarii la titlu stiintific prevazuta de art. 168 alin 7 1 din Legea nr. 1/2011, unul din scopurile promovate si de reforma si procesul de la Bologna, anume increderea reciproca intre statele membre prin cooperare transfrontaliera si recunoastere a calificarilor obtinute in strainatate," motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.

Intreaga procedura, sub semnul intrebarii

Judecatorul arata un alt aspect esential, acela semnalat si printr-o decizie a Curtii Constitutionale, si anume dreptul de a renunta "neconditionat" la titlul de doctor.

Acest lucru pune sub semnul intrebarii soarta eventualelor proceduri (anterioare, concurente sau subsecvente) prin care se verifica legalitatea dobandirii titlului de doctor sau a oricaror abateri de la normele de buna conduita in activitatea stiintifica, in sensul prevederilor Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Bogdan Licu a obtinut titlul de doctor in 2011 cu lucrarea "Coruptia - risc major la adresa securitatii nationale", sub coordonarea generalului Gabriel Oprea. Teza a fost sustinuta la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

Jurnalista Emilia Sercan a dezvaluit in august 2015 ca Bogdan Licu ar fi plagiat aproximativ jumatate din lucrare. Din 445 de pagini, 200 din pagini ar fi fost copiate ad litteram, fara ca sursele de provenienta sa fi fost citate cu respectarea normelor nationale si internationale de citare in operele stiintifice.

Citeste: Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Cea mai dura critica

Cea ma dura parte a motivarii vizeaza tocmai intentia lui Licu de a renunta la titlul de doctor, in contextul in care Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) face verificari cu privire la un posibil plagiat.

In cazul unei verdict de plagiat, apar noi probleme care trebuie rezolvate, de la principiile legalitatii, la drepturile de proprietate intelectuala a autorului initial. O alta problema: consecintele negative produse in perceptia societatii privind titlurile universitare, si increderea oamenilor in educatie.

"Pe de alta parte, revocarea unei proceduri legale pendinte de verificare a standardelor de calitate sau etica profesionala in privinta elaborarii tezei de doctorat a reclamantului doar ca urmare a exercitarii unui drept pe care reclamantul il percepe ca fiind de natura pur personala si neconditionata (contrar celor statuate anterior de catre prezenta instanta) ar fi de natura a aduce o atingere nejustificata si disproportionataunui intreg ansamblu de interese de ordin public:

- principiul legalitatii, a securitatii raporturilor juridice,
- sanctionarea incalcarilor eventuale aduse dreptului de proprietate intelectuala apartinand autorului initial,
- imperativul functionarii efective a mecanisme lor credibile de sanctionare si combatere a - incalcarii standardelor de etica profesionala cu rol atat sanctionator, cat si preventiv,
- obligatia pozitiva a statului de a asigura prin toate mecanismele publice realizarea intocmai a scopului si functiile unui program de studii universitare de doctorat, dar si
- combaterea consecinte lor negative deja produse pe planul perceptiei societatii privind titlurile si diplomele acordate de stat, si a valorii lucrarilor de doctorat, precum si pe planul increderii societatii in educatie, in sens larg."

Apel la decizia CEDO

Curtea de Apel Bucuresti precizeaza ca faptul ca aceste interese anterior se circumscriu sferei intereselor legitime publice potrivit definitiei din art. 2 lit. r) din Legea nr. 554/2004 contenciosului administrativ (interesul care vizeaza ordinea de drept si democratia constitutionala, garantarea drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, satisfacerea nevoilor comunitare, realizarea co mpetentei autoritatilor publice - n.red.) este sustinut si de jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului care a statuat intr-o decizie ca astfel de subiecte privind respectarea standardelor legale de catre autoritatile nationale in desfasurarea procedurilor publice, acuzatiile de coruptie, nelegalitate, lipsa de moralitate in mediul universitar reprezinta subiecte de interes general pentru societate.

Instanta face trimitere la dosarul Aurelian Oprea impotriva Romaniei din ianuarie 2016, care priveste un conferentiar universitar care a dezvaluit date despre coruptia academica.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7916 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la ce i-o fi trebuit?!

ca doctorii n-au pensii speciale

 

Albanezul de Gorj 2.0 😂😂😂🍋🤞

Romania nu are nevoie de Legi Iuropene !
Daca ai muncit pentru titlul de Dr. nu renunti asa usor ca si Conul Nicu 😂🤣🍋🤞

 

scriu de mai mult timp

ca acest plagiator, incompetent profesional, se baga in fata, doar sa-l convinga pe seful statului sa-l titularizeze pe post. un slugoi al ziare com care nu trage un fas, fara sa sune la redactie.

 

De cine zici: de Ponta sau de tine?

Moda renuntarii la doctorat vine de la Pontache. Daca s-a aflat c-ai furat, renunti legal la ce-ai furat si gata. Dupa metoda asta ar trebui sa-i eliberam pe toti din parnaie.

Auzi: "nu exista in UE"! Da', poate "ezista" in Rusia, in Afganistan sau Zimbabwe. De ce sa ne uitam doar la ce este in UE?!

 

 

@barabula: unul cu doctorat are spor la salariu

Era de 10-15% din salariu pe post, dar era la latitudinea angajatorului/sefului. Spagamentarii au vazut ca mai infractorii cu functii mari au doctorate si au decis sa se stabileasca sporul salarial pentru doctorat la 50% din salariul mediu brut pe economie.

Iar, daca pensia este acordata in fucntie de salariu, iata ca doctoratul conteaza.

Licule nenicule, fetita adoptata in America se razbuna pe tine :)))

Asta DA procuror. Fura, plagiaza, si apoi da prada inapoi, sperand sa fie uitat :)))
Licu dovedeste nu numai ca ste un hot ordinar, dovedeste ca este si un p rost congenital. Din ce societate infecta au aparut sobolanii acestia?

 

Dra banii incasati de la buget pentru titlul de doctor...

... i-o fi returnat?
Sau Tudose poate a facut asta...

 

'ai, domne, că tăbărati degeaba pe bietu' duomn licu

si-l acuzati de plagiat si de alte rele. Da' iel n-a plagiat, domne, absolut doloc, asea i-a venit lui pe chelie să scrie in teza de doctorat. Si acum nu mai vrea să fie doctor, ce atata tevatură? Poate cineva să-l tie cu sila in ceata doctorilor lu' duomn' ghinărar izmană?

 

Că Licu si-a plagiat "doctoratul"o stie o lume intreaga

La fel si Victor Viorel Ponta...
Insă,fapta ramane fapta penala si vad ca autorii nu sunt pedepsiti de catre magistrati care vor PENSII SPECIALE...

Cel mai concludent exemplu este al escrocului Dan Voiculescu,fost puscarias pentru găinării,patron al Antenei1,2,3 Tv....care desi s-a folosit de o diploma falsa nu a fost niciodata judecat si condamnat pentru aceasta fapta penală.

http://www.ziare.com/stiri/ancheta/voiculescu-are-diploma-de-doctor-falsa-406436

Si atunci ma intreb:
Pentru ce insistati ca "magistratii"au "drept"de pensii speciale"?!?
Pentru ca ii acopera pe escroci???

 

Nu stiu daca mai exista judecator fara doctorat

Toti si-au luat doctorate la universitati de renume prin centre universitare reputate precum: Caracal, Videle, Urziceni. Barlad, Tecuci, Caransebes sau Falticeni.

Avem o pletora de magistrati care au facut facultatea de drept la universitati obscure si care au devenit doctori prin manevre de mahala. Cum pot astia sa judece corect?

Judeca corect pentru ca primesc pensii speciale...

Ca nu-i mai rabda Pamantul...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor