Un an de la tentativele de a bloca plecarea din tara a micutei Sorina: Mai poate fi cercetat disciplinar prim- adjunctul procurorului general, Bogdan Licu?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 25 Iunie 2020, ora 00:03
6743 citiri
Un an de la tentativele de a bloca plecarea din tara a micutei Sorina: Mai poate fi cercetat disciplinar prim- adjunctul procurorului general, Bogdan Licu?
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta

Curtea de Apel Bucuresti a inceput miercuri judecarea unui proces inedit. Sotii Ramona si Gabriel Sacarin, parintii adoptivi ai Sorinei, contesta rezolutia Inspectiei Judiciare prin care a fost clasata plangerea facuta impotriva prim- adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, care a incercat prin mai multe demersuri sa impiedice plecarea din tara a fetitei din Baia de Arama si a amplificat fara vreo baza scandalul mediatic in acest caz.

Un magistrat de la Curtea de Apel Bucuresti a cerut miercuri Inspectiei Judiciare sa trimita instantei documentatia completa care a stat la baza solutiei de clasare.

Potrivit sotilor Sacarin, verificarile facute de Inspectia Judiciara in acest caz ar fi fost unele superficiale, iar mai multe probe esentiale ar fi fost ignorate de inspectori.

Asa ca acestia cer desfiintarea rezolutilor de clasare si trimiterea dosarului la Inspectia Judiciara pentru ca aceasta sa completeze verificarile prealabile si sa realizeze verificari concrete cu privire la rolul lui Bogdan Licu.

Ce acuzatii i se aduc lui Licu

Potrivit familiei Sacarin, Licu ar fi incurajat prin demersurile sale nerespectarea hotararilor judecatoresti si a efectuat o imixtiune nepermisa in activitatea judecatorilor Curtii de Apel Craiova, deoarece a redeschis un dosar civil, solutionat definitiv de catre magistrati ai acestei instante.

Parintii adoptivi ai Sorinei au facut plangere impotriva lui Bogdan Licu dupa ce acesta, in calitate de procuror general interimar, a deschis trei procese in care incerca sa blocheze iesirea micutei Sorina din tara si sa forteze printr-o cale extraordinara de atac sentinta definitiva de adoptie.

In plus, procurorul general interimar al Romaniei a facut mai multe declaratii in cazul Sorinei, desi exista o ancheta in curs de desfasurare, cu privire la care acesta nu avea nicio informatie oficiala, ci cunostea subiectul exclusiv din mass-media.

Concret, Bogdan Licu a deschis o ordonanta presidentiala, o suspendare a executarii adoptiei si un proces de revizuire. Toate cele trei procese intentate de Bogdan Licu au fost respinse pe rand, iar Parchetul General a fost obligat la plata cheltuielilor de judecata.

Sotii Sacarin: Sunt abateri disciplinare

Practic, familia Sacarin il acuza pe Licu ca ar fi savarsit mai multe abateri disciplinare:

- Atingerile aduse prestigiului justitiei- prin incurajarea nerespectarii hotararilor judecatoresti definitive;

- Imixtiunea in activitatea altor magistrati- deoarece ca urmare a masurilor luate de procuror, faptele penale sesizate in dosarul nr. 502/P/2019 de lipsire de libertate a minorei de catre familia asistentilor maternali, Mariana si Vasile Saramat, au ramas necercetate timp de mai mult de 9 luni;

- Desfasurarea cu rea-credinta sau cel putin grava neglijenta a atributiilor de serviciu- prin formularea unor actiuni inadmisibile cu scopul de a bloca iesirea din tara a Sorinei si a parintilor adoptivi.

Cronologia unei clasari

10 iulie 2019- Familia Sacarin sesizeaza Inspectia Judiciara.

8 octombrie 2019- Inspectorul judiciar Gina Magirescu dispune clasarea sesizarii.

17 decembrie 2019- Familia contesta clasarea la seful Inspectiei Judiciare si la Curtea de Apel Bucuresti.

6 ianuarie 2020- Seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, respinge sesizarea familiei Sacarin.

24 iunie 2020- Incepe procesul in care familia Sacarin contestea clasarea Inspectiei Judiciare. Procesul a fost amanat aproape un an deoarece procesele au fost suspendate in timpul pandemiei. Dosarul 7232/2/2019, pe portalul instantelor.

S-au facut verificari punctuale?

Sotii Sacarin arata judecatorilor sa constate ca Inspectia Judiciara nu a facut mai multe verificari punctuale. De exemplu, in cazul promovarii de catre Bogdan Licu a cererii de revizuire a adoptiei.

Daca Inspectia Judiciara a realizat verificari institutionale cu procurorii de la serviciul judiciar care au formulat concluzii de admitere a adoptiei, inainte de a investi Curtea de Apel Craiova cu cererea de revizuire.

"Daca cererile formulate de procuror au fost redactate de acesta si care este modalitatea in care, in cererile procurorului general, au fost preluate pasaje intregi din cererile formulate de fostul asistent maternal," se arata in cererea de chemare in judecata.

Ce spunea la interviul de la CSM

Trebuie spus ca impotriva lui Licu, sunt depuse ca probe chiar afirmatiile facute de acesta in timpul interviului de la CSM pentru functia de prim- adjunct al procurorui general. Pe 20 ianurie 2020, in sedinta publica, Licu afirma urmatoarea motivatie reala a cererii de revizuire a adoptiei:

"Si pentru ca tot vorbeam, intr-o forma sau alta de asumare, eu mi-am asumat sa ma implic in acel caz (...).

[i]In cazul micutei Sorina, la fel, as fi putut sa spun simplu: Este o sentinta judecatoreasca definitiva (...) puteam sa stau linistit, sa nu ma implic, dar nu am ales sa fac acest lucru, pentru ca un Procuror general nu trebuie sa fie spectator. (...)

Eu mi-am asumat, si m-am implicat, cat am putut eu de mult, cat m-a dus pe mine capul, pe romaneste. (...)

Si daca, dupa toate aceste lucruri, s-a intamplat un lucru bun - si ma bucur ca s-a intamplat asa - este ca micuta Sorina a mai stat 30 de zile in Romania, a avut parte de consiliere psihologica in Romania, in limba romana, si, dupa cum am vazut la televizor, a inteles mai bine ce este cu ea si care este soarta ei si viitorul ei. De aceea am ales sa ma implic."

Pe de alta parte, potrivit documentelor depuse la Curtea de Apel Bucuresti, Inspectia Judiciara cere magistratilor sa respinga ca neintemeiata cererea sotilor Sacarin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Bogdan licu Sorina, #Bogdan Licu Sacarin, #Bogdan Licu Inspectia Judiciara , #procuror general