Despre Bogdan Olteanu
Bogdan Olteanu este de profesie avocat, a fost presedinte al Camerei Deputatilor si ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Tariceanu. In octombrie 2009 a devenit viceguvernator la Banca Nationala a Romaniei.
Nascut pe 29 octombrie 1971 la Bucuresti, Bogdan Olteanu a fost casatorit din 2003 pana in 2009 cu Cristina Isabela Andone, cu care are doi copii. Nasul sau de cununie este fostul premier Calin Popescu Tariceanu.
In 1991, a devenit membru PNL. De atunci si pana in 2009, cariera politica a lui Olteanu a fost in continua ascensiune.
A existat un singur punct nevralgic, atunci cand s-a aflat ca bunica sa din partea mamei a fost cominternista Ghizela Vass, membru de frunte a Partidului Comunist din Romania inca din 1933 si, ulterior, membru in Comitetul Central al PCR.
Studii
- In 2001 a obtinut o diploma MBA de la Institutul Bancar Roman si City University din Seatle
- Intre 2001 si 2004 a urmat cursurile de doctorat in filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, de unde a fost exmatriculat la 1 noiembrie 2004 din cauza absentelor
- Este licentiat in Drept la Universitatea Bucuresti, diploma obtinuta in 1997
- A urmat timp de trei ani si cursurile Facultatii de Automatica de la Universitatea Politehnica Bucuresti, dar a renuntat din cauza activitatii politice
Cariera politica
- In octombrie 2009 a demisionat din Parlament si din PNL
- In perioada decembrie 2008 - octombrie 2009 a fost deputat PNL de Bucuresti
- Intre martie 2006 - noiembrie 2008 a fost presedintele Camerei Deputatilor
- In perioada decembrie 2004 – martie 2006 a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Tariceanu
- In perioada decembrie 2004 - noiembrie 2008 a fost deputat PNL de Bucuresti, ales pe listele Aliantei D.A.
- Din 2002 pana in 2009 este presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj PNL
- In perioada 2001 - 2002 a fost membru supleant al Biroului Permanent al PNL
- Intre anii 1998 - 2000 a fost presedintele Tineretului National Liberal
- In 1997 a fost numit consilier al ministrului Industriei si Comertului, pe atunci Calin Popescu Tariceanu
- Intre 1993 si 1996 a fost secretar general al Organizatiei Studentilor Liberali
- In 1991 a intrat in PNL
Activitate in Parlament
In perioada cat a fost deputat, Bogdan Olteanu a avut o activitate parlamentara foarte bogata.
A fost membru in Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa (pana in septembrie 2006), detinand si functia de presedinte al acesteia pana in februarie 2005, apoi membru in Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii (septembrie 2006 - februarie 2007) si in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala (din februarie 2007).
A facut parte si din Comisia comuna de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului privind cazul Parcul Bordei si din grupul parlamentar de prietenie cu Australia.
Cel mai tanar presedinte al Camerei Deputatilor
In martie 2006, Bogdan Olteanu era ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Tariceanu. Dupa demisia lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in urma repetatelor acuzatii de coruptie, Olteanu si-a dat demisia din Guvern si a candidat la postul de sef peste deputati.
Olteanu a fost propus de catre Alianta PNL-PD pentru presedintia Camerei Deputatilor. Contracandidatii sai au fost Valer Dorneanu de la PSD, fost presedinte al Camerei in perioada 2000-2004, si Daniela Popa, de la Partidul Conservator.
Bogdan Olteanu a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor, pe data de 20 martie 2006, finnd votat de catre grupurile parlamentare PNL, PD, UDMR, PRM, grupul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara si de independenti.
La 34 de ani si jumatate, era cel mai tanar sef al camerei inferioare a Parlamentului.
Deputat, cu emotii
Bogdan Olteanu era sa nu intre in Parlament dupa alegerile din noiembrie 2008. El nu a obtinut rezultatele dorite in colegiul in care a candidat, fiind surclasat de Gheorghe Grozea (PD-L) si de Mihaela Anton (PSD+PC).
Cu toate acestea, gratie sistemului electoral al redistribuirii, Bogdan Olteanu a reusit sa obtina mandatul de deputat, desi a iesit in cursa pe locul 3.
Cu toate ca a pierdut, Olteanu a obtinut mandatul in Parlament, deoarece a avut un scor mai bun in comparatie cu restul candidatilor liberali din Capitala, iar conform redistribuirii PNL trebuia sa dispuna de doi senatori si cinci deputati.
Viceguvernator la BNR
In octombrie 2009, Bogdan Olteanu a fost numit viceguvernator al BNR de catre comisiile parlamentare de buget-finante, aceasta fiind una din cele mai mari surprize ale anului, in conditiile in care candidatura sa a fost anuntata chiar in ziua audierilor.
Bogdan Olteanu a venit pe turnanta, sustinut de PNL si PSD, reusind sa preia functia de viceguvernator, care a fost ocupata pana atunci de Eugen Dijmarescu.
Plecarea din PNL
Bogdan Olteanu, ales viceguvernator al BNR, a renuntat pe 19 octombrie la demnitatea de deputat si a demisionat din Partidul National Liberal, pentru a respecta prevederile legii.
Liberalul Bogdan Olteanu a transmis oficial pe 12 octombrie conducerii deputatilor ca pleaca din functia de vicepresedinte al Camerei, dupa ce a fost ales viceguvernator al BNR.
Bunica din PCR
Liberalul Bogdan Olteanu este nepotul cominternistei Ghizela Vass, membru de frunte a Partidului Comunist din Romania inca din 1933 si, ulterior, membru in Comitetul Central al PCR.
Parintii sai, Ecaterina si Danut Florin Olteanu, sunt ingineri, tatal sau fiind, pana in urma cu cativa ani, director general la Tehnofina SA din Bucuresti.
Printre sarcinile activistei Vass s-au aflat, pana la inceputul anilor ’40, si eliberarea moldovenilor de la Chisinau de sub „jugul burghezo-mosieresc romanesc”, iar, ulterior, dupa 1945, eliberarea romanilor de la Bucuresti de sub jugul lui Maniu si Bratianu.
Dupa ce a fost sefa sectiei organizatorice a CC al PCR, in 1954 a fost admisa in secretariatul CC, iar in 1958 o regasim in functia de sefa a sectiei relatii internationale a partidului.
La inceputul anilor ’70, a fost „marginalizata” de Nicolae Ceausescu in functia de adjunct al sectiei relatii internationale si, in 1982, a fost pensionata.
Casa din centrul Capitalei, primita la sfarsitul anilor ’40, cu mobila si tablouri confiscate de la „dusmanii poporului” a fost locul in care si-a crescut nepotul aflat azi in fruntea Camerei Deputatilor.
Dupa 1990, Ghizela Vass a cumparat imobilul din zona Kiseleff, situat pe strada Zambaccian nr. 1.
Ulterior, vila a fost revendicata de proprietari, in instanta, si in 2004 a fost recastigata, insa familia lui Bogdan Olteanu a refuzat sa elibereze locuinta. A facut recurs, sperand sa primeasca despagubiri, dar, in final, a fost obligata sa paraseasca imobilul.
Desi tanar, pana la sfarsitul lui 1989, Olteanu a avut vreme sa activeze ca membru al UTC, iar pana la inceputul anilor ’90.
Acum spune ca nu ascunde trecutul bunicii, dar ca nu ii impartaseste convingerile.
„As fi un ticalos sa nu recunosc ca am avut o viata mai usoara decat cei mai multi dintre romani. Pentru mine a fost o sansa faptul ca am avut, in vremurile acelea, macar acces la informatii de mai multe feluri. Probabil ca, la inceputul anilor '90, am avut relaxarea, linistea materiala care sa imi permita sa nu incerc neaparat sa imi gasesc o slujba sau o meserie cu care sa plec din tara. (...) In ceea ce ma priveste, eu mi-o asum pe bunica (pe Ghizela Vass) si imi asum viata mea pentru mine. (...) Eu nu am crescut cu ideile ei, eu am avut o cu totul alta conceptie si m-am dus de la bun inceput catre liberalism”, a declarat Olteanu in martie 2007.
In mod surprinzator, Danut Olteanu, ginerele cominternistei Ghizela Vass, figureaza pe listele Fundatiei Revolutiei Romane din Decembrie 1989.
Dat afara de la doctorat
In 2001, Bogdan Olteanu s-a inscris la un doctorat in filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si a reusit performanta sa fie exmatriculat.
La fel ca in cazul studiilor ingineresti, Olteanu a esuat si in studiile filosofice, el fiind exmatriculat de la universitatea clujeana din cauza „chiulului” prelungit.
Cu toate acestea, in CV-ul publicat in martie 2006 pe site-ul Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu se autointitula „doctorand in filosofie”, in conditiile in care, asa cum presa avea sa dezvaluie, el fusese deja exmatriculat de peste un an de zile de la cursurile universitatii clujene.
Intrebat de ziaristi de ce si-a inscris in CV, in fals, titulatura de doctorand, Olteanu a afirmat ca, de fapt, el si-ar fi suspendat lucrarea de doctorat din motive de timp.
„Sper sa nu patesc o asemenea rusine”, adica aceea de a fi exmatriculat, a spus Olteanu, desi o patise inca din 1 noiembrie 2004, data la care expirasera cei doi ani de suspendare a lucrarii.
Viata personala
Bogdan Olteanu a fost casatorit din 2003 pana in 2009 cu Cristina Isabela Andone si are doi copii. Nasul sau de cununie este chiar premierul Calin Popescu Tariceanu.
In martie 2009, Bogdan Olteanu a divortat. Divortul, "din culpa ambelor parti", s-a pronuntat foarte repede. Judecatoria Sectorului 1 a decis ca Cristina Isabela Andone ramane cu custodia copiilor, cu averea, plus 1.500 euro/luna (6.300 de lei) pensie alimentara.
"Am hotarat sa reintru in avocatura, ca sa imi suplimentez veniturile", a declarat Olteanu, care are datorii de peste 60.000 de euro.
In ceea ce priveste copiii, acestia pot fi vizitati de catre tata numai sub supravegherea mamei sau in conditiile stabilite de aceasta, conform deciziei instantei.
Deputatul liberal Bogdan Olteanu a depus, in 27 februarie, la Judecatoria Sectorului 1, cererea de desfacere a casatoriei de Cristina Isabela Andone.