Ziare.com

Prima transa a imprumutului de la FMI va fi rambursata de BNR

Marti, 18 August 2009, ora 16:42

   

Prima transa a imprumutului de la FMI va fi rambursata de BNR
Prima transa a imprumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursata de BNR din surse proprii si nu de la bugetul de stat, asa cum a afirmat duminica liberalul Bogdan Olteanu.

"Prima transa a imprumutului de la FMI, in suma de 5 miliarde euro, a fost contractata de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru sustinerea balantei de plati. Acest imprumut nu reprezinta datorie publica potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publica, rambursarea urmand sa fie efectuata din sursele proprii ale BNR", se arata in punctul de vedere transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP) agentiei Mediafax.

Conform sursei citate, prima transa de la Fondul Monetar International a avut ca destinatie "consolidarea rezervelor valutare ale tarii iar fondurile respective au jucat un rol important in reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor romanesti, ajutand la crearea de lichiditati corespunzatoare in piata monetara".

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In plus, Olteanu a mentionat ca "intr-un singur an de guvernare, in anul 2009, pana acum cabinetul Boc a indatorat Romania mai mult decat a fost indatorata dupa 19 ani de guvernari democratice".

In replica, Finantele puncteaza ca la data de 30 iunie 2009, datoria publica a Romaniei era in crestere cu 1,5 % fata de finele lui 2008, la circa 14 miliarde lei, pana la nivelul de 23,3% in PIB, in conditiile unei contractii economice estimate la 8 - 8,5% pentru anul 2009 si a unui deficit bugetar de 7,3% din PIB.

Mai mult, MFP aminteste ca fostul guvern s-a imprumutat pentru finantarea unui deficit bugetar in valoare de 24,8 miliarde lei (6,7 miliarde euro). Deficitul a fost finantat, in principal, prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna (8,5 miliarde lei) si imprumuturi din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului (12,5 miliarde lei).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1688 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si BNR de unde are valuta asta, a venit Isarescu cu ea de acasa???

Tot comunicatul e o vrajala de adormit credulii.

 

DACA LIBERALII

faceau curatenie la singe , acum era mai bine si nu ne imprumutam deloc, asa sa taca ca au si ei o parte de vina

 

daca nu erau tunurile lui Vintu, patriciu, Voiculescu, Bombonel si altii ca ei, miliardele luate de ai infractional erau acum la BNR...

si n-aveam nevoie de FMI...Tot ca e adunat cu greu BNR din privatizari "fortate" pe comisioanele politicienilor, da acum inapoi la FMI...

Banca Nationala a Romaniei

in ciuda numelui[inventat ca sa duca in eroare populatia]este o de fapt o institutie privata,condusa de indivizi din umbra, asociati cu cei ce sint proprietari ai altor institutii financiare private ca Bank of England,Federal Reserve(SUA),etc.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor