Prima transa a imprumutului de la FMI va fi rambursata de BNR

Marti, 18 August 2009, ora 16:42
1797 citiri
Prima transa a imprumutului de la FMI va fi rambursata de BNR

Prima transa a imprumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursata de BNR din surse proprii si nu de la bugetul de stat, asa cum a afirmat duminica liberalul Bogdan Olteanu.

"Prima transa a imprumutului de la FMI, in suma de 5 miliarde euro, a fost contractata de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru sustinerea balantei de plati. Acest imprumut nu reprezinta datorie publica potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publica, rambursarea urmand sa fie efectuata din sursele proprii ale BNR", se arata in punctul de vedere transmis de Ministerul Finantelor Publice (MFP) agentiei Mediafax.

Conform sursei citate, prima transa de la Fondul Monetar International a avut ca destinatie "consolidarea rezervelor valutare ale tarii iar fondurile respective au jucat un rol important in reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor romanesti, ajutand la crearea de lichiditati corespunzatoare in piata monetara".

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa.

In plus, Olteanu a mentionat ca "intr-un singur an de guvernare, in anul 2009, pana acum cabinetul Boc a indatorat Romania mai mult decat a fost indatorata dupa 19 ani de guvernari democratice".

In replica, Finantele puncteaza ca la data de 30 iunie 2009, datoria publica a Romaniei era in crestere cu 1,5 % fata de finele lui 2008, la circa 14 miliarde lei, pana la nivelul de 23,3% in PIB, in conditiile unei contractii economice estimate la 8 - 8,5% pentru anul 2009 si a unui deficit bugetar de 7,3% din PIB.

Mai mult, MFP aminteste ca fostul guvern s-a imprumutat pentru finantarea unui deficit bugetar in valoare de 24,8 miliarde lei (6,7 miliarde euro). Deficitul a fost finantat, in principal, prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna (8,5 miliarde lei) si imprumuturi din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului (12,5 miliarde lei).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#rambursare transa imprumut FMI, #acuzatii Olteanu guvern Boc, #Romania datorii externe , #BNR