DNA cere 10 ani de inchisoare pentru Bogdan Olteanu: Vorbim de 1 milion de euro pentru numirea in functii

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 11:13
13469 citiri
DNA cere 10 ani de inchisoare pentru Bogdan Olteanu: Vorbim de 1 milion de euro pentru numirea in functii
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Un procuror DNA a cerut, joi, magistratilor Tribunalului Bucuresti sa-l condamne pe fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la 10 ani, pedeapsa maxima pentru trafic de influenta.

Solicitarea a fost facuta in dosarul in care politicianul este acuzat ca ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu un milion de euro pentru a-l influenta pe Calin Popescu Tariceanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, dar si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta.

Bogdan Olteanu a sustinut, joi, in fata judecatorilor, ca este nevinovat si a solicitat achitarea sa. "Ma bucur ca terminam astazi acest proces. A fost o perioada grea pentru mine. Va multumesc pentru rabdarea cu care ati administrat probele in acest proces," a spus fostul presedinte al Camerei Deputatilor.

Cazul lui Olteanu este pe rolul Tribunalului Bucuresti din 18 octombrie 2016.

Instanta a amanat pronuntarea in acest caz pe 17 octombrie.

"Cerem 10 ani"

Procurorul DNA a explicat ca sunt destule probe care dovedesc vinovatia lui Bogdan Olteanu. Printre acestea - declaratiile lui Sorin Ovidiu Vantu, ale afaceristilor Ionut Adrian si Ion Eftime, ale fostului guvernator al Deltei Dunarii, Liviu Mihaiu, si ale avocatului Octavian Turcanu.

Iata declaratia lui SOV: Vintu, audiat prin videoconferinta din celula de la Rahova: Am dat 2 milioane de dolari pentru campania electorala a PNL

Ionut Adrian si Ion Eftime sunt denuntatori in acest dosar si au povestit la DNA care a fost traseul banilor si au dat detalii despre remiterea acestora.

Alte probe: inscrisuri bancare, care dezvaluie cum banii au fost transferati din Cipru in Bulgaria si scosi din banca, dar si mai multe interceptari telefonice si ambientale.

"Sunt interceptari din care rezulta ca SOV a facut demersuri pentru numirea lui Liviu Mihaiu si interventii pe langa Bogdan Olteanu," spune procurorul DNA.

Procurorul DNA a explicat ca Ionut Eftime a acceptat testul poligraf si s-a dovedit ca nu a avut comportament simulat, iar Bogdan Olteanu a refuzat acest test.

In plus, un raport financiar realizat de DNA ar dezvalui ca Olteanu si apropiatii sai ar fi avut la dispozitie sume de bani care nu puteau fi justificate.

"Infractiunea de trafic de influenta, asa cum noi am prezentat-o, este fara dubiu... Vorbim de sume mari de bani pentru numirea in functii. Faptele de coruptie reprezinta infractiuni de pericol social ridicat.

Suma, am aratat-o, pozitia am aratat-o. Toate aceste elemente indica un grad extrem de ridicat in concret. Nu putem decat sa aplicam o pedeapsa spre maxim, cu executare in penitenciar. El a fost arestat preventiv la momentul punerii in miscare a actiunii penale... Cerem confiscarea de la Bogdan Olteanu a sumei de un milion de euro," este solicitarea DNA.

Avocatul a solicitat achitarea

Aparatorul lui Bogdan Olteanu a cerut achitarea clientului sau: "Pozitia noastra este clara si ferma. Fapta nu exista si nu a savarsit-o."

Avocatul a explicat ca declaratiile de martori trebuie privite cu rezerva, deoarece unii aveau interese, deoarece erau cercetati in dosare.

"SOV chiar si-a denumit ca denunt prima declaratie data," explica acesta.

"Singura persoana care a spus ca Olteanu a pretins banii este Vintu. Olteanu a negat acest lucru, ca s-ar fi pretins bani sau ca a discutat aceste aspecte cu Vintu," pledeaza avocatul.

In plus, interceptarile nu ar fi relevante.

"Faptele nu exista," conchide acesta.

Olteanu neaga acuzatiile

In ultimul cuvant, Bogdan Olteanu a negat ferm acuzatiile DNA.

"Nici nu am cerut, nici nu am primit bani de la Sorin Ovidiu Vintu, Ionut sau Ion Eftime sau altcineva. Nu a existat nicio comunicare cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu," declara fostul presedinte al Camerei Deputatilor.

Potrivit acestuia, toata lumea il sustinea pe Liviu Mihaiu, pentru functia de guvernator, iar decizia de numire a acestuia a fost luata de PNL si de Guvernul Romaniei.

Fostul guvernator al Deltei Dunarii, Paul Cononov, era pentru o politica piscicola industriala, in timp pe Liviu Mihaiu era axat pe politici ecologiste.

Olteanu a negat vehement acuzatiile DNA si a explicat ca vila de la Snagov a cumparat-o din banii primiti in functia de viceguvernator al BNR.

Acuzatiile DNA

Bogdan Olteanu a fost trimis in judecata in 18 octombrie 2016, pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca in 2008, cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiun Vintu un milion de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul interventiilor la premierul de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Banii de la Sorin Ovidiu Vintu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind dati in biroul acestuia din PNL, au aratat procurorii in rechizitoriu.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru si intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.

Probele care l-au trimis 5 ani la inchisoare pe Bogdan Olteanu. Detalii noi despre spaga de 1 milion de euro data in sediul PNL, intr-un rucsac

Quarterly Report - Editia 4

Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României, a spus, miercuri, la Zărnești, fiind întrebat dacă există posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina și dacă România este amenințată, că...
Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”
Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”
Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București, care candidează pe listele AUR la europarlamentare, este acuzat de studenții săi de extremism și de promovarea de idei fasciste. În...
#Bogdan Olteanu DNA, #proces Bogdan Olteanu, #Bogdan Olteanu coruptie , #DNA