Dosarul lui Bogdan Olteanu a fost mutat la Curtea de Apel Bucuresti

Marti, 14 Martie 2017, ora 18:09
3646 citiri
Dosarul lui Bogdan Olteanu a fost mutat la Curtea de Apel Bucuresti
Foto: Ziare.com

Dosarul in care Bogdan Olteanu este acuzat de trafic de influenta va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce instanta suprema a admis cererea avocatilor acestuia de mutare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuia sa inceapa marti judecarea pe fond a dosarului in care Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor si fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit un milion de euro pentru a inlesni numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Avocatii lui Bogdan Olteanu au cerut instantei sa trimita dosarul la Curtea de Apel Bucuresti deoarece presupusele fapte ar fi fost comise in calitate de membru de partid, nu de presedinte al Camerei Deputatilor.

"Dorim sa punem in discutie necompetenta instantei supreme. Consideram ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este competenta sa judece aceasta cauza. Fapta care se retine in sarcina lui Bogdan Olteanu nu are legatura cu functia de presedinte al Camerei Deputatilor pe care a avut-o.

Presedintele Camerei Deputatilor are atributia de a reprezenta institutia in relatiile interne si externe. Procurorii au zis ca Olteanu ar fi savarsit fapta din aceasta pozitie. A avea o atributie de reprezentare nu inseamna ca avea puterea sa faca o numire in componenta Guvernului.

Din punct de vedere legal, nu exista niciun element ca Olteanu sa fi avut vreo posibilitate legata sa determine numirea domnului Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii", a sustinut aparatorul lui Bogdan Olteanu in fata judecatorilor.

In sprijinul afirmatiilor sale, avocatul a aratat ca la dosar exista o confruntare intre Bogdan Olteanu si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

In replica, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a aratat ca infractiunea de trafic de influenta de care este acuzat Olteanu are legatura cu functia de presedinte al Camerei Deputatilor, dar trebuie avuta in vedere si relatia de afinitate a acestuia cu Calin Popescu Tariceanu.

Bogdan Olteanu a spus ca doreste sa se pronunte pe acesta chestiune deoarece este jurist specializat in Drept constitutional.

Dupa deliberari, judecatorii instantei supreme au admis cererea avocatilor lui Bogdan Olteanu si au dispus trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind definitiva.

Dosarul lui Bogdan Olteanu

In 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis in judecata pe Bogdan Olteanu, fiind acuzat ca in 2008, cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiun Vintu un milion de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul interventiilor la primul-ministrul de la acea data pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Banii de la Sorin Ovidiu Vintu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind dati in sediul unui partid, au aratat procurorii in rechizitoriu.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru si intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.

Olteanu ramane in arest la domiciliu, dar are voie sa se vada cu parintii si fosta sotie

Bogdan Olteanu scapa de arest, dar nu poate lua legatura cu Tariceanu sau Vintu

Mita de un milion de euro: Bogdan Olteanu a fost interceptat in februarie, cand spunea ca faptele s-ar fi prescris

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...