Misterele din declaratiile de avere ale lui Bogdan Olteanu

Marti, 02 August 2016, ora 11:32
7808 citiri
Misterele din declaratiile de avere ale lui Bogdan Olteanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Conturile viceguvernatorului demisionar al BNR Bogdan Olteanu au crescut lunar cu peste 10.000 de euro, timp de trei ani, dupa ce ar fi luat mita de un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu, in 2008.

Asadar, intre anul 2009 si jumatatea lui 2012, Bogdan Olteanu a depus in conturile personale, in total, sumele de 100.000 de euro si 980.000 de lei, scrie Romania Libera, care a consultat declaratiile de avere ale viceguvernatorului demisionar al Bancii Nationale.

In cei trei ani, insa, Olteanu a mai avut si alte cheltuieli. Si-a cumparat o masina de lux marca Lexus si a platit pensie alimentara de 1.500 de euro in fiecare luna. La acestea se adauga cheltuielile personale. Jurnalistii de la Romania Libera sustin ca sursa acestor venituri este misterioasa, pentru ca in declaratiile de avere nu se spune clar de unde provin banii.

Bogdan Olteanu era presedinte al Camerei Deputatilor si lider al PNL cand ar fi comis fapta de trafic de influenta, repectiv in iulie - noiembrie 2008. La acea vreme, el ar fi primit un milion de euro si alte beneficii de la Sorin Ovidiu Vintu, pentru a determina ca Liviu Mihaiu sa fie numit guvernator al Deltei Dunarii.

La finalul lui 2008, Olteanu era casatorit si detinea, impreuna cu sotia sa, o casa de locuit, o casa de vacanta si un autoturism. Olteanu avea in conturi 10.500 de euro si 64.000 de lei, dar avea si datorii de 55.000 de euro si 21.000 de lei.

A pierdut cam tot dupa divort

Olteanu a divortat de sotia sa in 2009, asa ca a pierdut casele si masina si "s-a ales" si cu o pensie alimentara de 1.500 de euro de platit in fiecare luna. Insa Olteanu nu ar fi avut de ce sa-si faca griji financiare, pentru ca in 2008 ar fi incasat un milion de euro de la Vintu, dupa cum acuza procurorii DNA.

Insa acesti bani nu ar fi putut sa apara pur si simplu in declaratia de avere, asa ca era necesar sa fie camuflati cumva. Asadar, la inceputul lui 2009, Olteanu ar fi primit un imprumut de 200.000 de lei chiar de la mama sa, Ecaterina Olteanu. In acelasi timp a disparut si datoria 55.000 de euro, asa ca jurnalistii au presupus ca aceasta ar fi fost platita cu banii de la mama sa.

Citeste mai multe despre cazul Olteanu:

Bogdan Olteanu a demisionat din conducerea BNR

Ponta incearca sa-l apere pe Tariceanu: Iohannis i-a prelungit lui Olteanu mandatul la BNR

Sorin Ovidiu Vintu, prima reactie publica in cazul lui Bogdan Olteanu (Video)

In toamna anului 2009, Olteanu a devenit viceguvernator al Bancii Nationale. Astfel, in declaratia de avere acesta scrisese ca are 30.700 de lei intr-un cont si ca ar fi castigat bani din mai multe surse, printre care Camera Deputatilor si Camera de Industrie a Romaniei, insa sumele erau confidentiale.

In a doua declaratie de avere, depusa in iunie 2010, se poate observa ca averea lui Olteanu se rotunjise serios. Avea in conturile personale 50.000 de euro si 211.000 de lei. Asta inseamna ca intre octombrie 2009 si mai 2010 Olteanu economisise 50.000 de euro si 190.000 de lei. Adica intre cele sapte luni dintre prima si a doua declaratie de avere, el pusese in cont circa 13.000 de euro lunar. Insa schema nu s-a oprit aici, timp de trei ani, Olteanu a pus in cont lunar cate 10.000 de euro.

Romania Libera a estimat ca un viceguvernator al BNR nu castiga mai mult de 10.000 de euro pe luna, avand in vedere ca guvernatorul Bancii castiga circa 12.000 de euro lunar, dupa cum a declarat in 2014 consilierul BNR Adrian Vasilescu.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#Bogdan Olteanu avere, #Bogdan Olteanu bani, #Bogdan Olteanu declaratii avere, #Bogdan Olteanu mita , #DNA