Mita de un milion de euro: Bogdan Olteanu a fost interceptat in februarie, cand spunea ca faptele s-ar fi prescris

Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 13:53
16113 citiri
Mita de un milion de euro: Bogdan Olteanu a fost interceptat in februarie, cand spunea ca faptele s-ar fi prescris
Foto: Digi 24 TV

Fostul guvernator al BNR Bogdan Olteanu, trimis in judecata de procurorii DNA pentru trafic de influenta, ar fi fost interceptat in luna februarie discutand cu un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vintu despre acuzatiile care urmau sa i se aduca.

Olteanu a fost trimis in judecata marti in stare de arest la domiciliu.

Dosarul a fost deschis la finalul lunii iulie, cand Sorin Ovidiu Vintu l-a denuntat la DNA, sustinand ca in 2008 i-ar fi dat liberalului o mita de un milion de euro pentru ca acesta sa intervina pe langa premierul de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu, ca sa-l numeasca pe Liviu Mihaiu, cunoscut ca un apropiat al omului de afaceri, in postul de guvernator al Deltei Dunarii.

Cu cateva luni inainte, in februarie, Bogdan Olteanu a fost interceptat ambiental, relateaza Digi24.

Conform stenogramelor aflate la dosar si obtinute de postul TV, Bogdan Olteanu a fost tras de limba de Ion Ifteni, unul dintre oamenii de incredere ai lui SOV, care l-a intrebat despre numirea lui Liviu Mihaiu in functie.

Ion Ifteni: "Spune ca un milion a fost pentru numirea lui Liviu Mihaiu si un milion pentru nu stiu ce faceau ei atunci. (...) Si m-a pus pe mine sa te intreb si te-am intrebat eu dupa aia, daca totul e ok. Tu ai zis ca e ok si asa a fost".

Bogdan Olteanu: "El n-avea, mai, probleme ca... de bani cu mine, noi aveam alte promisiuni. El mi-a facut promisiuni ca ma ajuta cu firma aia a lui de sondaje, imi face niste sondaje, imi spune niste date. Alea au fost lucrurile. Altele n-am avut".

Cat despre prescrierea faptelor, Bogdan Olteanu sustinea in timpul discutiei cu Ifteni ca "sunt opt ani din 2008", iar "tot ce inseamna infractiuni pana in 10 ani pedeapsa... se prescriu in opt ani. (...) Ca n-a dat nimeni in cap la oameni sau ceva sa fie pedepse d-alea mari sau ceva...".

Digi24 mai informeaza si ca un alt martor din dosar, Ionut Eftimie, cel care ar fi fost desemnat de Vintu sa duca mita lui Bogdan Olteanu, a declarat in fata anchetatorilor ca banii au fost scosi dintr-un bancomat din Bulgaria si "au fost dati la sediul central al Partidului National Liberal din strada Aviatorilor", intr-o incapere situata la parter.

Pe de alta parte, Liviu Mihaiu, fostul guvernator al Deltei Dunarii, a sustinut ca a aflat despre mita data pentru numirea sa la scurt timp de la terminarea mandatului, adica in 2009.

"La un moment dat, Vintu m-a intrebat daca vreau sa fiu guvernator al Deltei Dunarii, iar eu am fost de acord. Vintu mi-a spus ca se ocupa, ca aranjeaza, insa nu il credeam intotdeauna. (...) La scurt timp dupa iesirea din mandatul de guvernator am aflat ca Vintu a dat bani pentru ca eu sa fiu numit guvernator al Deltei Dunarii", a spus Liviu Mihaiu.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Bogdan Olteanu doar pentru trafic de influenta si au decis sa disjunga dosarul si sa continue ancheta, pentru a afla unde a ajuns alt milion de euro, care ar mai fi fost dat liberalului de Sorin Ovidiu Vintu.

Bogdan Olteanu a fost arestat preventiv la mijlocul lunii august, iar din 30 septembrie se afla in arest la domiciliu.

La randul sau, Vintu este in spatele gratiilor, el fiind condamnat in 22 iulie anul acesta la 6 ani si 2 luni de inchisoare in dosarul Petromservice. Vintu l-a denuntat pe Olteanu la o saptamana dupa ce a fost incarcerat.

Quarterly Report - Editia 4

Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Prima acţiune pe care ar face-o Sebastian Burduja, dacă va câștiga alegerile pentru București, va fi despre ordinea şi siguranţa publică. El a precizat că trebuie reformată Poliţia...
#Olteanu interceptat mita Vintu Mihaiu, #Olteanu bani PNL denunt Vintu , #DNA
Comentarii