De ce a fost condamnat Bogdan Olteanu la 7 ani de inchisoare: A stirbit prestigiul Guvernului Romaniei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 12:43
16568 citiri
De ce a fost condamnat Bogdan Olteanu la 7 ani de inchisoare: A stirbit prestigiul Guvernului Romaniei
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

In dosar sunt probe indubitabile - declaratii de martori, un raport de investigatie financiara, documente bancare, interceptari telefonice si ambientale - care dovedesc vinovatia fostului sef al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Suma mare pe care a primit-o, un milion de euro si sprijin electoral, pentru a-l desemna in schimb pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", functie de o responsabilitate importanta, denota un pericol social concret al faptei imens.

Astfel ar putea fi rezumata motivarea judecatorului Georgiana Iorguta, de la Tribunalul Bucuresti, care a decis, pe 24 decembrie 2019, sa-l condamne pe Bogdan Olteanu la 7 ani de inchisoare, maximul prevazut de lege pentru infractiunea pentru care era judecat, trafic de influenta.

"Tribunalul apreciaza ca din probele administrate in cauza rezulta fara niciun dubiu concluzia ca inculpatul Olteanu Bogdan a savarsit faptele de care este acuzat," concluzioneaza magistratul.

Milionul de euro, confiscat

De asemenea, instanta a mai decis sa ii confiste lui Olteanu un milion de euro, suma care ar reprezenta obiectul traficului de influenta si pe care ar fi primit-o de la Sorin Ovidiu Vintu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator. Politicianul a contestat decizia, iar cazul urmeaza sa se mute la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit portalului instantelor.

"In drept, fapta inculpatului Bogdan Olteanu de a solicita si primi de la Vintu Sorin Ovidiu, in perioada iulie - noiembrie 2008, un milion de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta in schimbul efectuarii de demersuri pe langa premierul Calin Popescu Tariceanu pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de influenta," motiveaza instanta.

Pana unde mergea influenta

Potrivit motivarii, Olteanu avea influenta asupra prim-ministrului de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu.

"Astfel, pe de o parte, inculpatul avea o relatie de prietenie cu Calin Popescu Tariceanu, care ii era nas. Pe de alta parte, inculpatul ocupa functii in structurile de conducere ale Partidului National Liberal, respectiv era presedintele Comisiei de onoare si arbitraj, era membru in Biroul Permanent si in Delegatia permanenta a Partidului National Liberal si, conform declaratiilor martorului Motreanu Dan Stefan, inculpatul facea parte din cei care propuneau persoane pentru ocuparea unor functii din cele care intrau in portofoliul Partidului National Liberal, aratand ca: Domnul Olteanu era implicat in mod curent in aceste nominalizari," explica magistratul.

Tribunalul mai arata ca Olteanu promite ca il va determina pe Tariceanu sa dispuna respectiva numire, pentru ca doar prim-ministrul avea aceasta atributie.

"Probatoriul cauzei confirma o legatura reala intre inculpat si prim-ministrul de la acea vreme, pe de o parte o legatura nascuta din functiile celor doi, inculpatul membru in Partidul National Liberal, in structuri de conducere, Calin Popescu Tariceanu, presedinte al Partidului National Liberal la data faptei. Pe de alta parte, intre cei doi exista si o relatie de prietenie, cel de-al doilea fiindu-i nas inculpatului," subliniaza instanta.

In ce consta sprijinul electoral

Tribunalul precizeaza ca, in schimbul desemnarii lui Liviu Mihaiu, in functia de guvernator al Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Olteanu ar fi beneficiat, in afara de milionul de euro, si de sprijin electoral constand in servicii de campanie.

"In acest sens, Tribunalul retine ca inculpatul a primit mai multe servicii, INSOMAR (Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing, controlat de Sorin Ovidiu Vintu - n.red.) elaborand o serie de materiale - analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiza, profilul candidatului, monitorizari media, documente statistice referitoare la profilul alegatorilor din Colegiul 1, simulari referitoare la rezultatul votului si la alocarea mandatelor de parlamentar.

Pentru toate aceste materiale, inculpatul nu a incheiat un contract valabil cu INSOMAR, nu a achitat contravaloarea acestor servicii. Promisiunea facuta de martorul Vintu Sorin Ovidiu a fost acceptata de inculpat. Asa cum rezulta din declaratiile martorilor audiati in cauza, coroborate cu inscrisurile depuse, rezulta fara echivoc ca aceste materiale nu faceau parte din materiale pe care INSOMAR le punea la dispozitia potentialilor clienti, in vederea incheierii unor contracte, ci au reprezentat rezultatul unei munci derulate pe parcursul unei perioade insemnate, august - noiembrie 2008, de o echipa formata din angajati ai INSOMAR," mai arata instanta.

De ce sentinta de 7 ani

Atunci cand a stabilit pedeapsa de 7 ani de inchisoare, judecatorul a avut in vedere gravitatea sporita a faptei de trafic de influenta savarsita de Bogdan Olteanu, "in sensul atingerii grave adusa puterii executive, prin stirbirea prestigiului Guvernului Romaniei."

"Pe de alta parte, instanta va avea in vedere faptul ca inculpatul nu are antecedente penale, dar si pozitia sa procesuala, de nerecunoastere a faptelor, in pofida existentei unor probe indubitabile.

De asemenea, analizand persoana inculpatului, Tribunalul retine ca acesta are studii superioare, o inalta calificare profesionala, detinand de-a lungul carierei sale functii inalte - deputat, presedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, viceguvernator al Bancii Nationale Romane, functii care ar fi trebuit sa-l determine pe inculpat sa aiba o conduita ireprosabila.

Aceste aspecte confera inculpatului circumstante agravante, apreciind ca astfel de functii si pozitii in aparatul de stat erau in masura sa-l opreasca pe inculpat sa desfasoare activitati de genul celor efectuate, respectiv de a-si folosi influenta pentru a obtine sume importante de bani in mod ilicit.

Nu trebuie ignorata nici calitatea inculpatului de avocat, ceea ce i-ar conferit o si mai mare atentie asupra valorilor sociale ocrotite de lege. Faptul ca inculpatul, in functiile detinute, la cel mai inalt grad in stat si cu studiile si cunostintele dobandite, a ajuns sa primeasca o suma exorbitanta pentru desemnarea unei persoane in functia de guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, functie de o responsabilitate importanta, denota un pericol social concret al faptei imens," mai motiveaza instanta.

Instanta: Banii s-au dat in sediul PNL

In ce priveste remiterea sumei de un milion de euro, instanta a tinut cont de interceptarile telefonice si ambientale, dar si de declaratiile principalilor martori: Sorin Ovidiu Vintu, sindicalistul Ion Eftimie, fiul acestuia - Adrian Ionut Eftimie, si avocatul Octavian Turcanu, trezorierul lui SOV.

Adrian Ionut Eftime a explicat ca, in cursul anului 2008, la ordinul lui SOV, a transferat bani dintr-un offshore din Cipru, iar un milion de euro i-ar fi predat in numerar lui Bogdan Olteanu, in sediul PNL. Acest martor a fost supus testului cu detectorul de minciuni.

"Martorul Eftime Ionut Adrian, in timpul urmaririi penale, a fost supus unei constatari tehnico-stiintifice de detectare a comportamentului simulat rezultand ca este sincer.

Declaratia cuprinde numeroase detalii cu privire la imprejurarile remiterii banilor, care se coroboreaza cu celelalte mijloace de probe administrate - extrasele de cont din care rezulta transferul banilor, ridicarea acestor sume, precum si declaratiile martorului Turcanu Octavian si ale numitului Vintu Sorin Ovidiu si confirma concluzia raportului de constatare.

Prin urmare, coroborat cu celelalte probe aratate, declaratia acestui martor este de natura sa intemeieze concluzia instantei ca este o declaratie sincera," motiveaza instanta.

Foto: captura video Facebook/Sorin Ovidiu Vintu

Apararea lui Olteanu, respinsa

Tribunalul Bucuresti a respins apararea lui Bogdan Olteanu, in sensul ca suma de 1.000.000 de euro in realitate si-ar fi insusit-o Adrian Ionut Eftimie.

"Este necredibil ca martorul sa nu fi predat acesti bani destinatarului - inculpatului Olteanu Bogdan - fara ca Vintu Sorin Ovidiu sa nu fi cunoscut acest fapt, la momentul faptelor, in conditiile in care pozitia si relatiile pe care Vintu le avea ii dadeau posibilitatea reala de a afla cui i-au revenit acei bani.

Pe de alta parte, asa cum au aratat si martorii Ion Eftimie si Turcanu Octavian - persoane care cunosteau intreg demersul facut de Vintu pentru numirea lui Mihaiu Liviu in functia de guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - la momentul in care Olteanu Bogdan a transmis lui Vintu ca este suparat, Vintu a primit asigurari de la Turcanu ca situatia se rezolva."

Totodata, instanta a retinut ca depozitiile martorilor nu sunt singurele elemente probatorii in sustinerea acuzatiei aduse lui Olteanu privind infractiunea de trafic de influenta retinuta de procuror, "in acest sens fiind relevante documentele bancare obtinute din Bulgaria, din care rezulta ca societatea Demera Investments Cipru a transferat la data de 22 octombrie 2008 un milion de euro in contul din Bulgaria detinut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat in numerar de Eftimie Ionut Adrian in datele de 28, 29 si 30 octombrie 2008."

"Data la care s-au efectuat operatiunile bancare descrise este apropiata de data la care Mihaiu Liviu a fost numit in functia de guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, respectiv 18 septembrie 2008, prin Hotararea nr.1.088/2008 emisa de Guvernul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 82/1993," mai arata Tribunalul Bucuresti.

Interceptarile se coroboreaza cu probele

Judecatorul fac trimitere la mai multe interceptari telefonice realizate in 2008, perioada in care SOV era monitorizat in dosarul favorizarii fugarului Nicolae Popa, dar si o interceptare ambientala din momentul declansarii anchetei DNA in acest caz.

"Din procesele verbale de redare a acestor convorbiri rezulta numeroase imprejurari care confirma situatia de fapt retinuta de organele de urmarire penala.

Din analiza discutiilor a rezultat ca Bogdan Olteanu a constientizat riscul ca discutiile sa fie inregistrate si a incercat sa afle de la martor cat mai multe informatii referitoare la cercetarile efectuate, vorbind in acelasi timp cat mai putin posibil. Cei doi stabilisera data si locul unei noi intalniri, la care inculpatul nu s-a mai prezentat, comportamentul sau confirmand ca si pe parcursul discutiilor inregistrate a avut o conduita adaptata acestui risc," explica instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Bogdan Olteanu condamnat, #Bogdan Olteanu spaga, #Bogdan lteanu DNA, #Bogdan Olteanu Liviu Mihaiu , #Liviu Mihaiu