Bogdan Olteanu: Basescu si Boc au mintit Parlamentul si opinia publica

Duminica, 29 Martie 2009, ora 09:12
2688 citiri
Bogdan Olteanu: Basescu si Boc au mintit Parlamentul si opinia publica

"Basescu si Boc au mintit Parlamentul si opinia publica, pentru a evita discutarea Codurilor", acuza liderul PNL, Bogdan Olteanu.

Dupa multi ani de munca, si dupa multe intoarceri din drum, Ministerul Justitiei a terminat, cu cateva luni in urma, proiectele noilor Coduri ale justitiei: Codul Civil (cel actual are 150 de ani), Codul Penal (cel actual e din 1968), codurile de procedura civila si penala.

"Coduri de care e mare nevoie, pentru ca justitiabilul roman sa beneficieze de o justitie rapida, ehitabila, transparenta si moderna", explica Olteanu pe blog.

Depuse la Parlament in noiembrie, retrase imediat dupa instalare de noul Guvern, ele au fost retrimise Parlamentului in februarie.

Surpriza, pentru niste proiecte la care s-a lucrat ani intregi, marile organizatii neguvernamentale specializate in justitie si apararea libertatilor individuale anunta ca nu au fost consultate, si gasesc serioase probleme in cele patru proiecte de legi.

"APADOR CH, Transparency International, Centrul pentru Resurse Juridice, chair si oficina PDL de la Societatea Academica Romana ataca textele si procedura adoptarii lor", mai scrie Bogdan Olteanu.

In plus, invocand o obligatie stabilita de Comisia Europeana, Guvernul si Presedintele Basescu anunta ca Parlamentul va avea rol pur consultativ, printr-o Comisie ad-hoc ce va propune amendamente pana la sfarsitul lunii aprilie, urmand ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea pentru adoptarea Codurilor in mai.

"Pe ce texte, si care amendamente ale parlamentarilor vor fi incluse, mai vedem. ONG-urile de care va vorbeam nu au fost invitate nici macar sa propuna amendamente, asa ca am preluat noi, liberalii, amendamentele lor, si le-am depus la Comisie", explica Olteanu.

Nu exista un termen impus pentru adoptarea Codurilor

Surpriza a aparut sambata, sustine liderul PNL, in urma unor intrebari puse de un ONG de la Bucuresti, si a unei scrisori trimise lui Barroso de Adrian Nastase.

Comisia Europeana a anuntat ca: 1. Nu exista nici un termen impus, propus sau presupus pentru adoptarea Codurilor; si 2. Asemenea legi importante trebuie sa faca obiectul unei dezbateri cit mai largi. "Cu alte cuvinte, Basescu si Boc au mintit Parlamentul si opinia publica, pentru a evita discutarea Codurilor", acuza fostul presedinte al Camerei Deputatilor.

El sustine in continuare ca, asa cum arata acum, Codurile sunt incomparabil mai bune decat legislatia actuala. Mai moderne, adaptate unei lumi total diferite de cea in care s-au elaborat cele vechi. Mai elastice, mai relaxate, mai echitabile. "Asta nu inseamna, insa, ca nu contin greseli sau ticalosii strecurate pe ici pe colo. De la infama si deja faimoasa dezincriminare a incestului la scandaloasa permitere a obtinerii de probe sub tortura, de la prescrierea din neatentie (probabil) a unor fapte de coruptie pana la cateva balbaieli in domeniul constitutionalitatii", potrivit liderului PNL.

In final, Bogdan Olteanu anunta ca luni, va propune PNL sa demareze o campanie pentru dezbaterea publica si parlamentara a Codurilor: "Vom strange semnaturi de la cetateni, ne vom alatura ONG-urilor care vor sa participe la dezbatere, vom lansa o campanie de informare pe internet si, daca vom avea noroc, si pe televiziuni. Vom organiza o serie de dezbateri in marile orase pe tema Codurilor, cu bunele si relele din ele. Vom transmite Guvernului ca, in cazul in care nu accepta dezbaterea legilor in Parlament, vom depune motiune de cenzura".

(S.S.)

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Bogdan Olteanu Coduri, #Olteanu Basescu minte, #Olteanu Boc minte , #PNL