Olteanu: Basescu nu poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare

Joi, 26 Iunie 2008, ora 15:35
2474 citiri
Olteanu: Basescu nu poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, afirma ca presedintele Basescu nu poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare , lasand insa acest lucru la latitudinea parlamentarilor carora le-a pus la dispozitie scrisoarea transmisa de seful statului.

Potrivit unui comunicat de presa, Olteanu le-a transmis colegilor sai, spre informare, scrisoarea lui Traian Basescu, despre care spune ca se refera "la unele intentii politice ale domniei sale", informeaza NewsIn.

Presedintele Camerei le explica deputatilor ca, potrivit prevederilor constitutionale si principiului separatiei si echilibrului celor trei puteri in stat, presedintele "nu poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare decat in acele situatii care privesc competentele sale in relatia cu Parlamentul (domeniile reglementate de art.88, 91, 92, 93 din Constitutie), neavand competenta de a interveni in calendarul si in procesul legislativ desfasurat de Camera Deputatilor si Senat".

Olteanu adauga faptul ca, pentru "a evita incalcarea Constitutiei" de catre presedinte, pune la dispozitie argumentele sefului statului, lasand la latitudinea colegilor daca decid sa initieze o sesiune extrordinara conform prevederilor art. 66 alin.(2) din Legea fundamentala, cu o ordine de zi pe care o deputatii o vor gasi de cuviinta".

Articolele 88, 91, 92, 93 din Constitutie, la care face trimitere Olteanu si pentru care in opinia sa seful statului poate cere sesiune extraordinara, se refera la mesajele pe care presedintele le poate adresa Parlamentului, cu privire la problemele politice ale natiunii si atributiile presedintelui in domeniul politicii externe si de aparare.

In articolul 66 din Constitutie se prevede faptul ca Senatul si Camera Deputatilor se intrunesc si in sesiuni extraordinare, la cererea presedintelui, a biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor.

Convocarea Camerelor se face de catre presedintii acestora.

Presedintele Traian Basescu a cerut joi Parlamentului sa se intruneasca in sesiune extraordinara pentru a aviza inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri si actuali deputati Miron Mitrea si Adrian Nastase si pentru reexaminarea Legii de organizare si functionare a Curtii de Conturi.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Putin susține discursul anual în Parlament. Oficial din Republica Moldova: Nu exclud să ”scape o lacrimă” pentru Transnistria
Putin susține discursul anual în Parlament. Oficial din Republica Moldova: Nu exclud să ”scape o lacrimă” pentru Transnistria
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat la putere de mai bine de două decenii, se va adresa joi, 29 februarie, Adunării Federale în faţa căreia va rosti discursul său anual, cu două...
Parlamentul Republicii Moldova, evacuat după declanșarea alarmei anti-incendiu
Parlamentul Republicii Moldova, evacuat după declanșarea alarmei anti-incendiu
Deputaţii şi angajaţii Parlamentului Republicii Moldova au fost evacuaţi din clădire miercuri, după ce s-a declanşat alarma anti-incendiu, transmite Radio Chişinău, care o citează pe...
#Basescu, #Olteanu, #constitutie, #Parlament, #sesiune, #camere , #presedinte Camera Deputatilor