Vacaroiu va schimba toata echipa de la Cotroceni

Miercuri, 18 Aprilie 2007, ora 12:40
5273 citiri
Vacaroiu va schimba toata echipa de la Cotroceni

Presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu, a declarat, miercuri, la finalul sedintei Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului, ca Legea fundamentala prevede ca interimatul sa fie cedat de presedintele Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, respectiv Bogdan Olteanu, doar pentru cazul in care presedintele Senatului se afla in imposiblitatea de a prelua mandatul.

"Exista orice posibilitate. Exista si o astfel de varianta. (...) Dar, deocamdata, dupa cum observati, sunt sanatos. Am o problema foarte mare pentru ca eu intotdeauna miercuri si joi am tenis si nu stiu daca mai am timp", a afirmat Vacaroiu. El a precizat ca, daca Basescu demisioneaza, va schimba toata garnitura de la Cotroceni.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, miercuri, ca in cazul in care Traian Basaescu va demisiona , iar el va prelua functia, va fi nevoit sa schimbe intreaga echipa de la Palatul Cotroceni, dar ca nu va parasi biroul de la Senat in cazul in care seful statului nu va demisiona.

"Daca domnul presedinte Traian Basescu isi mentine decizia de a-si da demisia este cu totul altceva. Deci este vorba de trei luni, trei luni si jumatate, chiar patru tinand seama de doua tururi, de toata bucataria pe care o cunoasteti si atunci va trebui schimbata garnitura de la Cotroceni, pentru ca efectiv nu mai avem presedinte. E cu totul alta situatie", a afirmat presedintele Senatului.

Pe de alta parte, Nicolae Vacaroiu a precizat ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu este suspendat pentru o luna si se va merge la referendum, atunci in calitatea sa de sef interimar al statului va conduce tara din biroul sau de la Senat.

"Daca este vorba de suspendare pe termen de 30 de zile voi lucra, bineinteles, la mine in birou, pentru ca este o perioada foarte scurta, sunt problemele curente pe care le stim, nu se pune problema schimbarii cabinetului presedintelui Basescu", a explicat presedintele Senatului.

De altfel, Nicolae Vacaroiu a mai spus ca in calitatea sa de presedinte interimar isi va asuma organizarea Summit-ului NATO din luna septembrie.

Intrebat daca exista posibilitatea sa preda preogativele interimatului in functia prezidentiala presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Vacaroiu a afirmat ca Legea fundamentala prevede o astfel de situatie doar pentru cazul in care presedintele Senatului se afla in imposiblitatea de a prelua mandatul.

"Sa fiti convinsi ca am experienta necesara pentru a gestiona problemele curente legate de institutia prezidentiala. (...) Dar, deocamdata, dupa cum observati, sunt sanatos. Am o problema foarte mare pentru ca eu intotdeauna miercuri si joi am tenis si nu stiu daca mai am timp", a precizat seful Senatului.

Nicolae Vacaroiu a tinut sa mai spuna ca nu este deloc euforic pentru faptul ca ar putea fi pus in situatia de a prelua temporar functia de sef al statului.

"Pentru mine, trebuie sa va spun, este o situatie extrem de grea. Nu mi-am dorit niciodata sa fiu pus in situatia sa tin temporar locul presedintelui. (...) Nu ma incalzeste cu absolut nimic. Daca va imaginati cumva ce euforie pe Vacaroiu, o luna sau trei luni, nu am astfel de pasiuni. Mi-as fi dorit sa-mi duc la capat mandatul de presedinte al Senatului", a subliniat Vacaroiu.

Liderii celor doua camere ale Parlamentului au decis, in acesta dimineata, ca sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului, in care se va discuta si se va vota asupra suspendarii presedintelui Romaniei Traian Basescu, sa aiba loc joi, incepand cu ora 9.00.

De cate voturi este nevoie pentru suspendare

Pentru ca presedintele Traian Basescu sa fie suspendat din functie este nevoie de minimum 235 de voturi. Partidele care au anuntat oficial ca vor vota pentru suspendare, adica PSD, PRM si PC au impreuna 227 de parlamentari.

Voturile necesare pentru suspendarea sefului statului ar putea veni de la UDMR, care a anuntat ca isi lasa parlamentarii sa voteze fiecare cum vrea. Sau din tabara liberalilor. PNL va lua o decizie miercuri, dupa ce marti au programat, amanat si apoi reprogramat sedinta.

Distributia voturilor in Parlament:

PSD - 150 de parlamentari

PNL - 73 de parlamentari

PD - 72 de parlamentari

PRM - 47 de parlamentari

UDMR - 32 de parlamentari

PC - 30 de parlamentari

Minoritati - 18 deputati

Independenti - 43 parlamentari

Conducerea PNL a convocat senatorii si deputatii liberali in sedinta, miercuri, in jurul orei 14.00, la Palatul Parlamentului, pentru a stabili pozitia partidului in privinta votului de suspendare din functie a sefului statului.

Citește și:
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Cine este anonimul care a autorizat protestul AUR programat pe 2 octombrie: ”Am 100 de prieteni care vor fi atenți la participanți”
Un consilier parlamentar AUR, cu un profil puțin cunoscut pe scena publică, se află în spatele protestului la care sunt chemați masiv oameni și care va avea loc în Piața Universității din...
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...