Ambasadorul Taubman: "Am vorbit in calitate de prieten al Romaniei"

Joi, 15 Noiembrie 2007, ora 18:45
2020 citiri
Ambasadorul Taubman: "Am vorbit in calitate de prieten al Romaniei"

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, spune ca a vorbit "in calitate de prieten al Romaniei" atunci cand si-a exprimat ingrijorarea fata de modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala.

Referirile sale au fost facute cu ocazia unui discurs rostit joi la ceremonia de inchidere a programului USAID. Declaratiile sale au starnit, imediat, un val de reactii din partea politicienilor romani, unele de sustinere, altele de respingere, cea mai vehementa fiind a liberalului Bogdan Olteanu, ale carui declaratii au mers pana la atac la persoana, el fiind chiar criticat de un coleg de partid.

- Marea Britanie sustine criticile lui Taubman

- Ambasadorul SUA critica dur Parlamentul Romaniei

- Olteanu: Taubman i-a dat bani lui Bush ca sa ajunga ambasador

- Crin Antonescu: Declaratia lui Olteanu este un exces

- MAE nu se implica in scandalul Olteanu-Taubman

- Geoana: Liberalii fac "zdrente" politica externa a Romaniei

"Am vorbit in calitate de prieten al Romaniei, tara care este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite ale Americii. Atunci cand voi observa probleme care ar putea afecta aceasta relatie stransa, voi continua sa imi exprim punctul de vedere.Consider ca opiniile mele au fost clare si le sustin", se arata intr-o clarificare din partea biroului de presa al Ambasadei SUA, care precizeaza ca aceasta declaratie reprezinta "raspunsul ambasadorului SUA Nicholas Taubman la reactiile din presa in urma discursului sustinut la ceremonia USAID".

"Nu sunt avocat, si nici judecator. Dar bunul-simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil, - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", a declarat ambasadorul SUA Nicholas Taubman. "Sunt destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia", a spus Taubman.

El a facut referire si la modificarile din lege care prevedeau ca persoanele care prezinta informatii din dosare penale sunt pedepsite. "Una dintre cele mai mari realizari ale Romaniei in perioada post-comunista a fost formarea unei prese robuste si independente (...) Recent, am avut ocazia de a ma intalni cu membri ai doua ONG-uri importante in domeniul mass-mediei - Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei - si stiu ca si ei sunt ingrijorati cu privire la potentialul impact al amendamentelor aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala asupra activitatii vitale a jurnalistilor din aceasta tara", a mai spus ambasadorul SUA in Romania.

Criticile formulate de ambasadorul american au starnit o reactie vehementa din partea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a spus joi ca Taubman si-a obtinut postul la Bucuresti in urma unor practici care in Romania ar fi percepute drept corupte - a contribuit la finantarea campaniei presedintelui George W. Bush.

Citește și:
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni, 26 septembrie, referitor la acuzațiile de plagiat care îl vizează pe ministrul...
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....