In SUA, donatorii importanti sunt rasplatiti cu ambasade

Vineri, 16 Noiembrie 2007, ora 11:27
2341 citiri
In SUA, donatorii importanti sunt rasplatiti cu ambasade

Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Nicholas Taubman, despre care presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a spus joi ca si-a obtinut postul in urma unei practici indoielnice, nu este un diplomat de cariera, ci un prosper om de afaceri, numit pe criterii politice in 2005.

- Nastase: Taubman nu a procedat corect

- Iliescu il ataca pe ambasadorul SUA

- Funar: Ambasadorul Taubman ar trebui expulzat

- Ambasadorul Taubman: "Am vorbit in calitate de prieten al Romaniei"

- Olteanu: Taubman i-a dat bani lui Bush ca sa ajunga ambasador

- Ambasadorul SUA critica dur Parlamentul Romaniei

Potrivit site-ului opensecrets.org, apartinand organizatiei neguvernamentale Center for Responsive Politics - un grup cu sediul la Washington care urmareste traseul banilor in politica si efectul finantarilor asupra politicii publice si asupra alegerilor - atunci cand un presedinte trebuie sa decida cine va reprezenta Statele Unite in alte tari, cel mai adesea sunt citate numele persoanelor care au contribuit cel mai mult la campanie.

Pentru mai multa siguranta, presedintele numeste in general functionari ai Departamentului de Stat in tarile in curs de dezvoltare si in alte tari in care este necesara prezenta unui diplomat experimentat. Insa posturile de ambasador in tarile care au legaturi puternice cu Statele Unite sunt privilegii oferite unor persoane care au contribuit cu generozitate la campania presedintelui si a partidului sau, potrivit Center for Responsive Politics.

Practica are precedente istorice - de la numirea de catre Franklin Roosevelt a lui Joseph Kennedy ca ambasador in Marea Britanie pana la alegerea lui Larry Lawrence de catre Bill Clinton ca reprezentant diplomatic al Statelor Unite in Elvetia. In ambele cazuri, nominalizatii erau oameni de afaceri bogati care au contribuit considerabil la campania presedintelui. In schimbul sprijinului lor financiar, acesti donatori s-au bucurat de onoarea de a deveni ambasadori.

Presedintele Bush a continuat traditia dupa alegerile din 2000 si 2004. Center for Responsive Politics publica o lista intreaga de ambasadori care au contribuit cu sume generoase sau au strans sume mari pentru Bush si Partidul Republican in timpul scrutinelor din 2000, 2002 si 2004. Pe lista figureaza, alaturi de Nicholas Taubman, alti 45 de ambasadori, avand contributii personale la finantarea partiduluui care variaza de la cateva mii de dolari pana la milioane de dolari. Cel mai mult a contribuit ambasadorul din Olanda, cu 207.891 de dolari, iar cel mai putin reprezentantul american in Malta, cu 6.927 de dolari.

Nicholas Taubman face parte dintr-o familie celebra de oameni de afaceri din statul Virginia. Presa a scris ca tatal sau, Arthur, fiul unor emigranti din Austro-Ungaria, a fondat in 1932, in Roanoke (VA), compania Advance Auto Parts, devenita al doilea lant de magazine de piese auto din SUA. Potrivit presei, compania ar fi fost criticata, in 2003, pentru ca ar fi foloit la fabricarea pieselor auto azbestul, substanta considerata periculoasa. Arthur a ramas celebru atat pentru spiritul sau cetatenesc, cat si pentru ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a salvat 500 de evrei europeni de la moarte sigura.

Nu este un secret pentru nimeni ca Nicholas Taubman si familia sa au facut donatii generoase pentru Partidul Republican si pentru campaniile din 2000 si 2004 a presedintelui George W. Bush. Taubman provine din una dintre cele mai bogate 100 de familii din Virginia si a facut avere ca presedinte si ca CEO al companiei Advanced Auto Parts, cu sediul la Roanoke, unde a lucrat timp de peste 45 de ani. In momentul numirii sale la aceasta companie, Taubman era presedinte la Mozart Investments, o firma de brokeraj in domeniul asigurarilor.

Taubman si sotia lui, Jenny, au donat in total 112.250 de dolari republicanilor in timpul alegerilor din 2000, dintre care 7.000 de dolari pentru Bush. In 2004, sotii Taubman au donat candidatilor republicani 125.000 de dolari, dintre care 4.000 de dolari au fost destinati campaniei de realegere a presedintelui George W. Bush. La alegerile de la mijlocul mandatului prezidential, din 2002, Taubman a contribuit cu 284.750 de dolari la finantarea Partidului Republican. De asemenea, ambasadorul a donat 50.000 de dolari special pentru banchetul din 2005 de inaugurare a celui de-al doilea mandat al lui Bush la Casa Alba.

Nicholas F. Taubman a fost confirmat in calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania la 28 octombrie 2005. A depus juramantul in prezenta secretarului de stat Condoleezza Rice la 29 noiembrie 2005 si i-a prezentat scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu in 5 decembrie 2005.

Potrivit biografiei postate pe site-ul Ambasadei SUA, Nicholas F. Taubman este absolvent al Wharton School of Finance & Commerce, University of Pennsylvania, fiind licentiat in economie. De asemenea, in anul 2005, a primit o diploma de onoare din partea Hollins University, Hollins, Virginia.

Cu o indelungata experienta de om de afaceri, ambasadorul Nicholas F. Taubman a fost presedintele companiei Mozart Investments din Roanoke, Virginia. Anterior, fusese presedinte si director general al companiei Advance Auto Parts. De asemenea, a fost directorul companiei de asigurari Shenandoah, a facut parte din comitetul director al Mercersburg Academy din Mercersburg, Pennsylvania, a fost membru al Templului Emanuel si al Organizatiei Internationale a Presedintilor, precum si administrator al Societatii Istorice din Virginia.

Ambasadorul Nicholas F. Taubman are experienta si in administratie, fiind, printre altele, membru al Consiliului Local din Roanoke (1976 -1978). Taubman a primit Diploma de Merit din partea Roanoke Jaycees in 1978, precum si Diploma Fratiei in cadrul Conferintei Nationale a Crestinilor si Evreilor, in 1981.

De asemenea, a fost director al YMCA din Roanoke, Virginia, director al Junior Achievement din Roanoke, director al Virginia College Fund din Richmond, director al Blue Ridge Mountains Council- American Boy Scouts, presedinte si director general al Camerei de Comert si Industrie din Roanoke Valley, administrator al Burrell Memorial Hospital, director al Roanoke Valley Industries si al Asociatiei Comerciantilor din Roanoke, presedinte al Saptamanii Fratiei, director al Orchestrei Simfonice din Roanoke, presedinte al Automotive Associates, Rochester, New York, presedinte al Automotive Executive Association, director al Alliance Tire & Rubber Company din Hadera, Israel, membru al Comitetului de Studiu Legislativ din cadrul Camerei de Comert si Industrie din Roanoke Valley, membru al Comitetului de Studiu Administrativ al orasului Roanoke, administrator al Hollins University, Hollins, Virginia, si membru al Organizatiei Tinerilor Presedinti.

Ambasadorul Nicholas F. Taubman a facut parte din Armata S.U.A. de-a lungul a doua stagii: primul in perioada 1957-1958, iar cel de-al doilea in perioada 1960-1961.

Ambasadorul Nicholas F. Taubman se afla la Bucuresti impreuna cu sotia sa, Jenny.

Presedintele Bush l-a nominalizat in noiembrie 2005 pe Nicholas F. Taubman pentru functia de ambasador al SUA la Bucuresti, dupa ce ambasadorul Jack Dyer Crouch II a fost numit adjunct al consilierului pentru securitate nationala, la numai opt luni dupa ce acceptase postul de la Bucuresti.

La preluarea mandatului, ambasadorul Taubman spunea ca una dintre provocarile misiunii sale o reprezinta sprijinul pe care il va acorda consolidarii democratiei din Romania, care, in opinia sa, putea progresa prin incurajarea economiei de piata si a investitiilor, inclusiv americane. Ca si predecesorii sai insa ambasadorul nu a ezitat sa atraga atentia, "in calitate de prieten si de aliat", asupra unor aspecte suparatoare care au vizat in special coruptia si justitia, relateaza NewsIn.

Ambasadorul Taubman a declarat joi, in cadrul conferintei "Societatea Civila: Perspective", ca este ingrijorat de modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala si ca acestea transforma legea actuala intr-o "lege proasta".

"Nu sunt avocat, si nici judecator. Dar bunul-simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil, - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", a declarat ambasadorul SUA Nicholas Taubman. "Sunt destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia", a mai spus Taubman.

Criticile formulate de ambasadorul american au starnit o reactie vehementa din partea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a spus joi ca Taubman si-a obtinut postul la Bucuresti in urma unor practici care in Romania ar fi percepute drept corupte - a contribuit la finantarea campaniei presedintelui George W. Bush. "Domnul ambasador Taubman si-a obtinut postul in urma sponsorizarii campaniei electorale a lui George Bush, nu stiu care sunt standardele politice si morale si legale din America dar, in orice caz in Romania asa ceva ar fi considerat un act de coruptie si un act imoral", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, joi seara, la Realitatea TV.

Reactia vehementa a unei parti a clasei politice romanesti aduce aminte de reactia premierului Adrian Nastase din 2003, cand, in urma avertismentelor ambasadorului SUA, Michael Guest, si a altor oficiali straini, a izbucnit revoltat: "Este o problema, spuneti, mai baieti, care este problema si cine este ala corupt pe care sa il impuscam pe stadion! (...) Ne tot plimbam cu coruptia in gura, cand avem de rezolvat probleme legate de medicamente si de repararea drumurilor".

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com